Мамину теплицю під’єднав до інтернету: фермер вирощує овочі на замовлення з доставкою додому

- Вирощує овочі на замовлення і доставляє їх свіжими замовнику — така суть проекту «Свій клаптик».
- Проект має особливість: завдяки камерам у теплиці замовник бачить в режимі реального часу, як ростуть овочі, як їх доглядають, збирають…
- Детальніше про «Свій клаптик» журналіст «20 хвилин» дізнався від його ініціатора — фермера Андрія Федика.
Теплиця нового покоління. Так фермер Андрій Федик називає проект "Свій клаптик". Каже, це нова філософія стосунків між ним і покупцем. Родзинкою задуму є використання ІТ-технологій. Недарма під'єднав теплицю до Інтернету.
Свою ініціативу фермер реалізує у маминій теплиці у селі Велика Кісниця колишнього Ямпільського району.
Грядка у смартфоні — овочі на столі
Пан Андрій пояснює, як проект працює на практиці. Охочі укладають договір з фермером на оренду ділянки землі у теплиці і вирощування на ній овочів. У замовленні вказують, які сорти, чи гібриди, хотіли б мати. За словами пана Андрія, є люди вибагливі навіть до кольору помідорів, чи перців. Комусь до смаку червоні, інший полюбляє жовті, хтось хоче мати на своєму столі чорні томати. Є такі, які замовляють «букет». Побажання замовника враховують у договорі.
Всю роботу — від вирощування розсади до збирання врожаю — виконує фермер зі своїми помічниками. Замовник має можливість спостерігати за орендованою грядкою у своєму смартфоні. Для цього на кожній грядці фермер встановив відеокамеру, під’єднав теплицю до Інтернету.
У сезон плодоношення один раз у тиждень збирають урожай і доставляють його замовнику безпосередньо за місцем проживання. Загалом за один збір виходить від десяти кілограмів і більше. За сезон таких зборів буде не менше дванадцяти. Кожен із замовників отримає приблизно 200 кілограмів овочів зі своєї грядки.
— Грядка у смартфоні — овочі на столі, — так влучно висловився Андрій Федик про власну ініціативу, яку втілює у теплиці у рідному селі Велика Кісниця.
Фермер робить уточнення. Зараз створюють додаток під назвою «Свій клаптик». Як тільки він з’явиться, його можна буде скачати на телефон і в режимі он-лайн спостерігати за тим, що відбувається у теплиці на орендованій ділянці землі. Тим часом на сторінці «Свій клаптик» у Фейсбуці викладають відео, як збирають урожай, упаковують, зважують.
Наприклад, в одному з них можна побачити, як фермер збирає урожай з однієї з грядок. Декілька сортів помідор, перець, баклажани. Далі зважує. Загалом вийшло 15,5 кілограмів. Це була п’ята вибірка овочів, уточнив пан Андрій.
Частину продукції відклав окремо. Каже, ці овочі передасть на аналіз.
Мамина теплиця — синова ідея
Проект «Свій клаптик» уже працює. 12 вінничан уклали з фермером угоди і отримують від нього урожай томатів, перців і баклажанів. За словами Андрія Федика, цього сезону на клаптиках ростуть гібриди і сорти найсмачніших помідорів, солодкого перцю та баклажанів.
Один із замовників приємно вразив фермера. Коли той запитав про смак овочів, почув незвичну відповідь. «Відчувається, що їси своє, ніби сам виростив на власній ділянці», — сказав чоловік.
Відповідь потішила ініціатора проекту. Адже це те, чого він добивається щоб люди відчули безпосередню причетність до вирощування овочів, які споживають. Каже, наш проект для тих, хто цінує справжній смак.
Він уже зацікавив не лише жителів Вінниці. Про ініціативу фермера дізналися у Києві та Львові. Про це дізнаємося з обговорення проекту у соцмережах.
— Дати людям свіжі овочі з грядки це добре, — розповідає Андрій Федик. — Та ще й зручно, бо доставляємо їх замовнику додому. Не треба йти на ринок, чи в магазин. Наші овочі без хімії. Обробляємо біопрепаратами. Це ще один плюс. Але не тільки в цьому суть нашого проекту.
За словами співрозмовника, є ще одна сторона медалі.
— Це не просто вирощування й доставка овочів — це зв’язок із землею, — каже співрозмовник. — Прививаємо любов до рідної землі, до села, до людей, які там живуть. Навіть якщо ви ніколи не тримали в руках сапу, чи лопату, не маєте власної землі, можете споживати натуральні продукти. Та ще й при цьому відчувати свою причетність до землі. Декому захочеться поїхати подивитися на свій клаптик. Когось з дітей це зацікавить. Можливо, хтось з них скаже батькам: «Давайте, поїдемо, подивимося на наш клаптик, побачимо, як ростуть помідори». Такі поїздки — це розвиток сільського туризму.
Запитую фермера про теплицю.
— Теплиця не моя, теплиця мамина, — говорить він. — Мама знає, що таке вирощувати овочі і як це робити. Знає з власного досвіду, бо займається цим майже 50 років.
На запитання, як вона сприйняла ідею проекту «Свій клаптик», пан Андрій каже, що мама довіряє йому. У всьому довіряє. Тому не чув від неї заперечень щодо проекту «Свій клаптик». Не відмовляла сина. Навпаки, підтримала на словах і допомагає ділом.
Скільки коштує участь у проекті?
Овочі, вирощені за проектом «Свій клаптик», коштують дешевше, ніж на ринку, чи в магазині. Принаймні так стверджує фермер Андрій Федик. Ще раз наголошує на екологічності продукції і її доставку до замовника. Це економить час, крім коштів.
Кошти сплачуються після підписання договору. Детальніше про суму, яку вносить замовник, можна дізнатися під час обговорення договору.
Співрозмовник наголошує, що проект розрахований на невелику кількість людей. У маминій теплиці тільки 12 грядок. На наступний рік їх кількість планують збільшити. Роблять це тому, що зростає число охочих долучитися до проекту.
— Укладати угоди з тими, хто виявить бажання долучитися до «Свого клаптика», розпочнемо з осені нинішнього року, — розповідає Андрій Федик. —Найперше запрошуємо до нашої ініціативи вінничан.
Він уточнює, що участь у проекті може стати для когось гарним подарунком. Скажімо, діти можуть орендувати «клаптик» для батьків, аби ті менше ходили на ринок.
Для участі у проекті варто заповнити форму, посилання можна знайти у Фейсбуці на сторінці «Свій клаптик». Більше подробиць дізнавайтеся у консультанта проекту за телефоном: +380 98 571 25 37 (Михайло).
Вміст нітратів нижчий норми у п’ять-сім разів
Вирощені овочі фермер передав на дослідження на вміст нітратів. Аналіз проводили у лабораторії Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.
Результати оприлюднили на сторінці «Свій клаптик» у Фейсбуці, а також на сторінці Андрія Федика.
Допустимі норми наявності нітратів для різних культур становлять від 150 до 400 мг/кг.
Порівняйте з показниками в овочах з грядок «Свій клаптик»: томати у п’ять разів нижче норми, баклажани у шість разів, перець у сім разів.
— Чекаємо також результатів на визначення вмісту важких металів, пестицидів та ГМО у наших овочах, — зазначив Андрій Федик.
Велика Кісниця — село помідорів і велосипедів
Ще з радянських часів у Великій Кісниці люди заробляли на вирощуванні овочів у теплицях.
Картопель на городах не садили. Присадибні ділянки відводили під теплиці. До роботи у теплицях долучалися, як кажуть, старі й малі. З ранньої весни висаджували розсаду капусти, помідорів, перців. Тепличне господарство леліяли, ніби малу дитину.
Автор статті пригадує випадок, очевидцем якого був у Ямпільській прокуратурі. Один з чоловіків, якого викликали до слідчого, заглянув у кабінет. Попросив слідчого викликати його швидше. «У мене вдома розсада зів’яне, відпустіть мене, сонце уже високо», - пояснив чоловік.
Хоч важко і багато працювали, зате теплиці давали основний заробіток, значно більший, ніж мали у колгоспі. У помідорів з Кісниці був свій умовний знак якості на ринку. Ними цікавилися покупці. Їх продавали не тільки у Ямполі, чи Вінниці. Доставляли на ринки Києва і навіть у країни Балтії.
— За один сезон, якщо він був вдалий, на теплицях можна було заробити грошей на автомобіль «Жигулі», — згадує один з місцевих жителів. При цьому додає: «Щоправда, купити їх було непросто. Нові машини продавали по рознарядці з районної влади. Доступ до неї мав далеко не кожен простий смертний».
Традиція вирощувати помідори збереглася дотепер. Щоправда, займаються теплицями менше людей, ніж раніше. Один з них — Андрій Федик, який продовжує справу, розпочату його батьками. Помідори вирощує з урахуванням сучасних умов — використовує можливості Інтернету.
Друга особливість Великої Кісниці це велосипеди. Без двоколісного тут непросто: село розкинуте на чималій території. Тут їздять дорослі й малі. Староста села Микола Ганзюк розповідав, що один з їхніх місцевих жителів їздив на велосипеді, коли йому було уже 99 років. Він увійшов в історію села, як найстаріший велосипедист.
Біля місцевої школи велопарковка нараховує майже сто місць.
До речі, у центрі села є пам’ятник велосипеду. Він незвичний тим, що можна сісти і крутити педалі. У вечірню пору, до того ж, двоколісний нагадує собою ілюмінацію. Коли крутити педалі, починають світитися лампочки, які встановлені на пам’ятнику велосипеду.
Данину шани томатам також віддали: при в'їзді в село встановили пам’ятник його величності Помідору!
Що характерно, ініціатором створення обох названих об’єктів є згаданий фермер Андрій Федик.
Читайте також:
«Навіть не написали, що град був»: чому метеорологи не зафіксували стихію?
«Бо є в мені козацька кров»: як француз Жоель Ніколас з дружиною допомагає лікарні у Немирові
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.