Мальовничі гори та екстрим. Перший український велофільм показали у Вінниці

Мальовничі гори та екстрим. Перший український велофільм показали у Вінниці
  • За два роки команда ентузіастів Ukraine Gravity зняли перший український фільм про гірський велоспорт. 
  • Ним вони хотіли показати зворотню сторону змагань, мальовничі місця гір та зацікавити людей їздити на двоколісних. 
  • І хоча у нашому місті немає гір, тема є близькою і для Вінниці. Дізналися цікаві історії з знімального процесу та розпитали про можливість сиквелу велострічки.

Вінниця стало одним з тих міст, де показали перший повнометражний фільм про гірський велоспорт — Black Soil (на укр. — Чорний ґрунт). Команда професійних спортсменів Ukraine Gravity презентували стрічку у HUB «Місто змістів», 23 листопада.

Без зайвих зволікань молодики увімкнули кінофільм і з перших секунд глядачі поринають у неймовірні місця гір та лісів, якими їздять велосипедисти. Закадровий голос начитує текст, в якому йдеться про емоції від їзди горами.

Відео дня

Стрічка розділена на чотири частини, які показують «два світи» гірського велоспорту. У перших двох частинах глядач подорожує Австрією та Словенією. Бачимо, що гірський велоспорт — це популярно й в змаганнях беруть участь навіть діти. Навколо діє розвинена інфраструктура. Над будівництвом трейлів (трас) по горах працюють команди інженерів та інших фахівців.

У другій половині фільму відправляємося у Буковель та Карпати. І у нас помітно різницю: їздою по горах займаються тільки два велосипедисти, які самі ж будують для себе траси. Але в цьому є й цікава особливість — молодики наодинці з природою: з зеленими лісами, лугами, кам’янистими пагорбами. Від того ця епічна картина затягує своїми краєвидами.

Знімали фільм 24 на 7

Після перегляду голова команди Ukraine Gravity, майстер велоспорту Орест Ватаманюк розказав чому взялися знімати цей фільм та цікаві особливості знімального процесу.

— Ідея зйомки фільму Black Soil виникла в Олександра Сталовєрова. Сиділи на вершині у Буковелі й він запропонував зняти якийсь продукт, аби об'єднати якомога більше людей навколо велоспорту. Вирішили, що фільм — це крута ідея, щоб показати людям, що таке взагалі гірський велосипед, що таке будівництво трейлів (трас), — каже Ватаманюк.

Хлопець розказав, що на початку в них не було спонсорів фільму. Тому перші півроку об’єднували процес зйомки повнометражного кіно з іншими комерційними проектами: будівництво трас, знімання реклами для курортів, проведення велосипедних шкіл. Від цього виникали й певні складнощі:

— Напевно, найскладніший етап був у Словенії. Там під час зйомок кіно ми ще й викладали у велошколі. Заняття тривали з 9:00 до 17:00, а свій фільм ми знімали з 4:00 до 8:00 та приступали до зйомок і після школи. Це дуже складний режим, але ми знали, що не зможемо сюди повернутися незабаром, щоб щось дозняти, — каже Орест Ватаманюк.

Питаємо, а яка головна проблематика в фільмі? Навколо чого будується сюжет?

— Наразі гірський велосипед ще недостатньо відомий в Україні, що показували на закордонних прикладах. Думаю, як тільки велоспорт стане популярнішим, то зникнуть проблеми з фінансуванням спортсменів, зникнуть проблеми з інфраструктурою велодоріжок та з кількістю трас у горах. Як тільки збільшиться наша велосипедна громада, то ми зможемо розв'язувати ці проблеми комплексно, — відповів Орест Ватаманюк.

Лідер команди Ukraine Gravity поділився планами, що після того, як вони здадуть проект перед своїм головним спонсором — Specialized, то хочуть завантажити стрічку в відкритий доступ, на кшталт того, як це зробили зі своїм фільмом команда Ukraїner. Та додав, що планують відзняти короткометражний фільм про зимові види спорту: лижі, альпінізм тощо, що також є близьким для них:

— Відкриття велосезону ще не скоро. Але наша команда проводить в горах чимало часу і взимку: ми є рятувальниками на гірськолижному курорті в Буковелі, — каже Ватаманюк.

$500 за дві українських пісні

Глядачі після перегляду стрічки Black Soil ставили молодикам декілька питань. Зокрема, цікавились чому в кіно не звучить українська музика — увесь саундтрек до кіно англійською мовою.

— Я маю підписку на ресурсі, де за декілька євро отримав доступ до треків англомовних виконавців. Коли запитували чи можна додати пісні українських виконавців, то виставили прайс — 500 доларів за дві пісні. Усе через те, що власниками прав на використання пісень в Україні є лейбли, які дуже комерційно заточені. Ми хотіли додати українську музику, але на це не маємо коштів — каже представник команди Олександр Сталовєров.

І хоча стрічка показує гори, яких у Вінниці немає, тема гірського велоспорту близька й вінничанам. Павло Горбатюк брав участь в змаганнях по спуску на велосипеді. Каже, що за його участі у Вінниці з 2009 року будують траси для екстремальної поїздки на двоколісному: одна з них знаходиться на правому березі річки Південний Буг, за Сабарівською ГЕС.

Екстрим-траса у Вінниці на Сабарові / фото зі сторінки Павла Горбатюка у фейсбук

— Сам фільм показує, що екстремальний велоспорт слабо представлений в Україні: нам бракує таких команд як Ukraine Gravity, спонсорства від веломагазинів та якісних трас, — каже Горбатюк. — Також у фільмі показують і зворотну сторону гірського велоспорту: спуск з гори — це захопливо та заохочує спробувати проїхати трейл тим, хто ніколи не займався гірським велоспортом. Думаю, що такого кіно в Україні якраз і не вистачає, — каже велосипедист.

Де ще покажуть кіно?

На сайті uagravity.com.ua пишуть, що прем’єри фільму Black Soil відбудуть ще в кількох містах України:

Вхід вільний.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • почти 2020

    ага, щас, уже почти авторизовался. до побачення
  • почти 2020

    ага, щас, уже почти авторизовался. до побачення
  • Джек

    ни на одном сайте новостей не нужно авторизироваться чтоб прочитать статью, позорище.
  • Джек

    что за бред??

    Авторизуйтесь, щоб читати повну статтю
    Посилання на джерело: https://vn.20minut.ua/Podii/malovnichi-gori-ta-ekstrim-pershiy-ukrayinskiy-velofilm-pokazali-u-vin-10974037.html

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up