«Люди вже зрозуміли, що їх обманули». Юлія Тимошенко про ринок землі (Пресслужба ВО "Батьківщина")

«Люди вже зрозуміли, що їх обманули». Юлія Тимошенко про ринок землі (Пресслужба ВО "Батьківщина")

З 1 липня в Україні запустили ринок сільськогосподарської землі. З цього моменту можна вільно купувати, продавати іноземним компаніям та давати під заставу іноземним банкам сільськогосподарську землі, а ще знімати родючий шар грунту. Фактично цим нововведенням сільськогосподарські землі кинули на поталу.

В українських аграріїв немає грошей для викупу земель, немає і доступу до дешевих кредитів. Вони налякані рейдерськими атаками, які вже мають місце та, не знають, куди звертатися за захистом своїх прав. Їх непокоять нові законодавчі ініціативи влади, які передбачають непосильні податки на землю, і найстрашніше — люди не знають, чи зберуть вони восени свої врожаї. Це турбує і фермерів Вінницької області, яку здавна вважають аграрною.

На запрошення фермерів села Садки Могилів-Подільського району 8 липня лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко відвідала наш край. Селяни  стурбовані процесами, що відбуваються після відкриття ринку землі. Зокрема, активізувалося рейдерство сільськогосподарських земель.

— До мене звернулися фермери Вінниччини та попросили, щоб наша команда негайно виїхала для обговорення всіх питань, пов’язаних із загрозами для українського фермерства у зв’язку з запровадженням з 1 липня «ринку землі», — розповіла Юлія Тимошенко під час прес конференції в Вінниці. — Річ у тім, що одночасно з цим розпочалися й рейдерські атаки на фермерські землі, на землі сільськогосподарських кооперативів, на паї людей. 

Фермери села Садки звернулися, щоб обговорити загрози для села, для місцевих аграріїв.

— Майже одразу на зустріч зібралося майже усе село, і питання людей були не менш важливими і болісними. З 1 липня одночасно із відкриттям ринку землі розпочалися рейдерські захоплення площ, а підкуплені держреєстратори швидко оформляють ділянки на інших осіб. У той час, як прем’єр хизується темпами розпродажу, відбувається рейдерство, а людям немає куди звернутися.

Юлія Тимошенко назвала п’ять актуальних для фермерів питань, які допомагатиме розв’язувати «Батьківщина».

— Після перебування у Могилів-Подільському районі я можу окреслити п’ять питань, які турбують людей у розрізі відкриття ринку землі, — наголосила політик.— Перше — в місцевих фермерів немає коштів, аби викупити землю. У фермерів ледве вистачає коштів посіяти поля й зібрати врожай. Друге — аграрії занепокоєні, чи зможуть зібрати врожай через загрози рейдерства. Третє — дрібні агро підприємці позбавлені можливості доступних кредитів, які їм обіцяли. Четверте — немає куди і кому жалітися, бо скрізь «кругова порука. П’яте — тотальне розчарування законопроектом, який піднімає розцінки на оренду землі, адже не всі можуть так платити. Селяни й фермери шоковані проголосованим у першому читанні законом №5600, який вводить 5%-ий податок на паї, починаючи з 50 соток землі. Це ще один метод, як людей зганятимуть з землі та примушуватимуть продавати свої ділянки. В селі всі обурені такими речами, люди хочуть референдум проти продажу землі. Вони хочуть справедливості

Під час зустрічі з вінницькими ЗМІ Юлія Тимошенко повідомила, що саме у вирішенні цих питань допомагатиме фермерам і селянам команда «Батьківщини».

За її словами, зараз вони, як «швидка допомога» виїжджатимуть на такі запрошення по всій країні. Адже попри запевнення прем’єр-міністра, що «продаж землі йде спокійно», люди почуваються кинутими напризволяще — в судах вони не знаходять захисту і правосуддя, силові структури їх не підтримують, а рейдерів покривають владні чиновники.

— Немає сьогодні в Україні державної системи, яка би захистила права людей, тому ми тут, — сказала лідер «Батьківщини».— Ми зібрали всі документи, які нам передали фермери й власники паїв, яких сьогодні реально позбавляють землі. І будемо боротися разом з людьми. Наша команда буде миттєво виїжджати на допомогу. Якщо цій біді не протистояти, то наслідки можуть бути дуже болісними для країни.

На думку Юлії Тимошенко, у законодавчій базі щодо консолідації паїв зацікавлені агрохолдинги. Фермери від цього лише постраждають. Юлія Тимошенко зробила наголос на тому, що саме фермерські господарства сьогодні утримують невеликі села, і саме завдяки ним ці села не вмирають через допомогу сільським амбулаторіям, школам, дитсадкам.

— Люди вже зрозуміли, що їх обманули,— констатувала керівник «Батьківщини».— В усьому світі більшість землі обробляється фермерами, а вони отримують підтримку від держави. В Україні в угоду іноземним власникам агрохолдингів погоджуються на знищення фермерства та села. В селі Могилів-подільського району, де ми були, люди доведені до відчаю.

Юлія Тимошенко закликала людей не продавати свої паї, адже тільки так можна зупинити процес знищення України.

— Зараз ціна на пай максимум 36 тисяч гривень за гектар. Продавши його іноземним корпораціям і банкам, вас будуть обманювати, застерегла політик. — Бо в Німеччині гектар землі поганої якості коштує 70 тисяч євро. Готується велика спекуляція — землю хочуть купити за безцінь, а потім перепродати її міжнародним корпораціям за величезні гроші. Краще залишити землю у своїй власності та здавати її в оренду, бо ціна оренди буде зростати, а це — постійний дохід родини. А ще дуже важливо розуміти: як тільки зникне фермерство й городництво — ціни підуть вгору миттєво, і ми не матимемо органічно чистої харчової продукції.

Юлія Тимошенко пригадала випадок, коли місяць тому дізналася, як іноземна компанія, знищуючи родючий шар ґрунту, добуває у Дніпропетровській області золото і ніобій, необхідний для космічної галузі, та на прохання про допомогу приїхала на місце. За її словами, депутатськими запитами та галасом вдалося зупинити видобуток, тепер ще залишилося анулювати ліцензію фірми. Політичний лідер переконана, що саме депутатським втручанням можна також боротися з рейдерством на Вінниччині.

—Поки при владі ця команда — президент, його уряд і моно більшість,— ми будемо чинити їм опір у ручному режимі,— наголосила лідер «Батьківщини».—

Зараз у всіх областях ми збираємося відкрити телефонні гарячі лінії, на які люди можуть скаржитися, якщо у них хоч клаптик землі почнуть забирати. Наша команда хоче зупинити це. І найголовніше — не допустити згону людей з землі. 

Нам обов’язково треба бути на зв’язку. Якщо хоч щось трапиться, ми всією командою будемо тут, з людьми — ми піднімемо суди, ради, всіх місцевих депутатів. І будемо з цим боротися. Українська земля — безцінна, і захистити її може тільки сам народ. 

keyboard_arrow_up