«Крути, крути, не забути»: у Вінниці пройшла хода на честь 100-річчя бою під Крутами

«Крути, крути, не забути»: у Вінниці пройшла хода на честь 100-річчя бою під Крутами
  • Представники українських націоналістичних об’єднань пройшли ходою, у пам’ять про курсантів і козаків, які сто років тому билися під Крутами.

Сьогодні ввечері, 29 січня у Вінниці пройшла смолоскипна хода на честь 100-річчя бою під Крутами. У заході взяли участь близько трьох сотень людей. Зокрема, представники ВО «Свобода», Правого сектору та Національного корпусу

Під синьо-жовтими та червого-чорними прапорами та гаслами «Крути, крути, не забути», колона рушила від Європейської площі до Пам’ятнику січовим стрільцям. Де учасники заспівали гімн України та вшанували героїв бою під Крутами.

Протягом ходи, учасників супроводжували працівники поліції. Рух центральною вулицею був перекритий в односторонньому напрямку.

Відео дня

Довідка:

Бій київських курсантів і студентів з більшовицькою армією відбувся 16 (29) січня 1918 року біля залізничної станції Крути поблизу селища Крути і села Пам'ятне, за 130 кілометрів від Києва. За даними українських джерел, бій між підрозділами Червоної армії в складі близько чотирьох тисяч осіб і загоном з київських курсантів і козаків Вільного козацтва загальною чисельністю близько 400 осіб тривав п'ять годин. Захисникам Крут ціною величезних втрат вдалося призупинити наступ противника  та відступити, зруйнувавши за собою колії та мости. Відновити наступ на Київ Червоної армії вдалося лише через кілька днів, причому без задіяння залізниці – довелося залучити реквізовані селянські вози. Ця затримка дозволила українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір.

 Читайте також:






Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Задунайский Торонтуй

    Как пишется новая история Украины. Главное: правда это ложь. Мифы (то есть ложь) - это правда.
  • З.А.Глядач

    А чому не вказано,скільки людей сьогодні запізнилися додому,на роботу чи по інших справах,"завдяки" тому,що через цих м..аків було перекрито рух транспорту? Скільки прибутку втратила Вінницька транспортна компанія?

    Вася reply З.А.Глядач

    они герои!

    Без них жили б мы при Януковиче-воре, и дружили бы с Россией....

    З.А.Глядач reply Вася

    Вася,в другому слові перша літера має бути Х...
  • Олег Левадный

    Историческая "Довидка" доставила, да. С каждым годом история этого бестолкового развода студентов жирными котами из Центральной рады (читай - Верховной), обрастает все новыми и новыми "историческими" героическими подробностями а-ля "Вятрович и племянники", а уж какое значение эта эпическая битва имела... В общем, спасибо, поржал.
  • Vendetta Alive

    40 лет не ходили, а тут пошли! И кто? Студенты? )))

    Дло**бы!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up