Перші кіборги під Крутами. В Вінниці згадували про подію, якій вже 100 років

Перші кіборги під Крутами. В Вінниці згадували про подію, якій вже 100 років
  • Багато років кінець січня у нас асоціюється з подією, яка увійшла в історію незалежності країни.
  • Відомо, що у цей день в 1918 році на залізничні станції Крути 300 київських студентів вступили в бій з 6-тисячною більшовицькою армією, що йшла столицю.
  • А чи дійсно їх було 300? Хто із героїв пов’язаний з Вінниччиною?
  • Про це говорили 25 січня в «Тимирязивці» під час круглого столу.

Напередодні Смолоскипної ходи пам’яті в честь 100-річчя бою під Крутами відбувся круглий стіл у філії наукової бібліотеки імені Ю.Тімірязєва, де обговорювали деталі та нові факти події. З цього приводу виступив дослідник — Олексій Струкевич, який розповів учасникам більш детально, як пройшов бій і чи дійсно героїв, учасників подій було 300.

— Насамперед, їх було не 300, а 500 та 20 старшин, — зазначив професор. — Та  це не применшує їхнього героїзму. З них безпосередньо студентів та гімназистів було лише 115-130. Детальніше — не прораховано, Всі вони уміли володіти зброєю, це не правда, художньо висловлена, що вони не були не вмілі та не здатні тримати навіть зброю в руках, але протистояли 6 тисячам червоногвардійців і балтійських матросів.

 

Відео дня

Лариса Семенко — завідувач відділу Вінницького краєзнавчого музею розповіла про наших земляків, які відстоювали честь за Україну. Серед них Валентин Отамановський. В честь якого в Вінниці названо вулицю.

— Він був не лише членом Центральної ради, відомий вчений, педагог, юрист, історик, краєзнавець та створив на Поділлі найпотужнішу краєзнавчу організацію, яка була відома в усьому світі, — сказала Лариса Семенко. — Та був ще й учасником бою під Крутами. Ця тема почала досліджуватися зовсім недавно, в радянські часи вона повністю замовчувалася.

 

В обговоренні взяли участь волонтери Юлія Вотчер та Світлана Бевз. Жінки поділилися своїми історія про те, як вони стали волонтерами. А також про, можливо, ровесників подій столітньої давності, які загинули вже в 21-му столітті за незалежність України

— Один із наших студентів загинув, він пройшов весь майдан — Володимир Муха, — розповіла Юлія Вотчер. — Це студент( Вінницького національного технічного університету — авт.) факультету електроенергетики та електромеханіки, де я працюю нині викладачем. Дуже боляче відмічати, що молоді люди беруть на себе відповідальність і на свої плечі звалюють цю непосильну ношу, Тобто історія повторюється, і знову гинуть юні хлопці, захищаючи Україну.

Вотчер Юлія, волонтер
Бевз Світлана, волонтер та викладач в університеті

Закінчився круглий стіл  словами нашого земляка, поета Миколи Луківа:

« Ще юнаки, ще майже діти,

А навкруги і смерть і кров

На порох стерти, перебити!-

Іде на Київ Муравйов

Полків його не зупинити,

Та рано тішитесь кати:

Коли стають до бою діти,  

Народ  цей-не перемогти».

 

Лазаренко Володимир, модератор

 

Нагадаємо, Смолоскипна хода пам’яті в Вінниці відбудеться 29 січня. Збір о 18.00 біля Вежі. Взяти участь можуть всі, хто вважає важливим вшанувати пам'ять полеглих героїв.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Александр Гаврин

    ВСЕ ЯК І ЗАРАЗ. СИНИ ПОРОШЕНКО, ПАШИНСЬКОГО, АВАКОВА ЖИРУЮТЬ У КИЄВІ, А МЕЛЕНЬКІ УКРАЇНЦІ, ЯКИМ ЗАСМІТИЛИ МІЗКИ ТЕЛЕКАНАЛИ МІЛІАРДЕРІВ, ГИНУТЬ НА ДОНБАСІ.
  • Задунайский Торонтуй

    Киборг - значит железный и без мозгов.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up