«Коли фотографували військового, ми плакали». Кошти для армії збирали на полі лаванди

«Коли фотографували військового, ми плакали». Кошти для армії збирали на полі лаванди
Під час фотосесії на лавандовому полі зібрали для військових 15 тисяч гривень
  • Акцію «Фото заради Перемоги» провела флористка у Калинівському районі.
  • Запропонувала охочим фотографуватися у яскравих і пахучих квітах лаванди.
  • Перед цим треба було переказати певну суму грошей для захисників країни.
  • Хто зіпсував благодійну справу?

Два роки Віта Дзюбенко разом з чоловіком вирощують лаванду. Батьки чоловіка виділили для цього невелику ділянку землі у селі Павлівка, колишнього Калинівського району. Жінка за професією флористка. Планувала вирощувати запашні квіти і виготовляти з них букети.

Зізнається, що закохана у неймовірну красоту лаванди, вражена тією користю, що її мають люди з цих  квітів.

Ще одна її мрія — побувати у Франції, там, у провінції Прованс, найбільші лавандові поля. Хочеться насолодитися їхньою красою, можливо, ще й взяти участь у щорічному фестивалі лаванд.

Відео дня

Її бізнес з виготовлення лавандових букетів і композицій зірвала війна. Через це вирішила не проводити фотосесію у пору цвітіння.

—На фронті люди гинуть, а ми будемо тут демонструвати, як насолоджуємося красотою, так не повинно бути, — розмірковувала вона.

Втім, фотосесія все-таки відбулася.          

Не знайшли фотографа

Коли у травні з’явилися перші яскраві суцвіття лаванди, Віта змінила свою думку стосовно фотосесії. Каже, було б неправильно, аби охочі не побачили такої краси, не відчули ніжного аромату.

—У мене виник задум фотографувати на фоні цієї краси родини наших захисників, —  розповідає пані Віта. — Це дало б можливість їм хоч на деякий час відволікти свою увагу від думок про страшну війну. Ідея сподобалася моєму чоловікові, батькам, родичам. На жаль, мій задум так і залишився в думках.

Їй не вдалося знайти професійного фотографа. Ті, до кого зверталася, схвально ставилися до її акції. Дехто навіть одразу погодився взяти в ній участь. Однак згодом телефонував і говорив, що навряд чи вдасться стикувати свій час з часом фотосесії. Любительські світлини могли зашкодити проекту. Одне невдале фото — і добра справа перетворилася б у неприємність. Замість позитивних емоцій ті, кого фотографували, отримали б діаметрально протилежний ефект.

А якщо люди приїжджатимуть зі своїм фотографом? Саме такою стала умова у новому проекті Віти Дзюбенко під назвою  «Фото заради Перемоги».

Надавали реквізит, пригощали полуницею і вишнями

Пані Віта уточнює, що вона намагалася не заважати фотосесії. Зустрічала гостей, проводила їх на лавандову ділянку, тобто надавала локацію, а далі вже все відбувалося без неї. Ще пропонувала реквізит. Він гарно доповнював обстановку.

—У нас є старі речі, які залишила бабуся, — каже співрозмовниця. — Наприклад, плетена корзинка. Її просили часто для фотосесії. Так само використовували плетене крісло. Це теж бабусин спадок. Як і лавки, стільці. Дехто одягав старий капелюшок. Я звернула увагу, що моїм гостям подобаються давні речі. Надалі візьму це до уваги. Можливо, до наступного року вдасться ще щось придбати.

Головним атрибутом під час фотографування для багатьох ставав державний прапор. Його спеціально придбали для акції.

Пані Дзюбенко не тільки пропонувала локацію  — лавандове поле. Вона створювала настрій для людей. Попри те, що більшість з них бачила уперше.

 — Ми пригощали гостей полуницею, вишнями, черешнями, — продовжує Віта. — Особливо тішилися діти. Дехто на прощання говорив фразу, яка змушувала хвилюватися: «Дайте я вас обійму, у вас так добре, як вдома». Говорили її і дорослі, й діти. До речі, переважна більшість учасників фото сесії, приїжджала з дітьми.

Освідчився коханій посеред квітів

Щонайменше три фрагменти вразили мою співрозмовницю за весь час акції. Хвилюючою стала перша зйомка. На неї запросили близьких родичів.

«Вони ж доручили це нашій племінниці Марійці, — говорить пані Віта. — Її батькам не говорили про благодійний внесок. Мовляв, ми ж родичі, та й Марійка ще зовсім мала, грошей не заробляє. Однак її батьки великі патріоти. Тому спершу переказали кошти, а потім привели дитину для фотографування».

Ще одна з фотосесій викликала у моєї співрозмовниці сльози. Віта уточнює, що не стримала їх не тільки вона. Діставати серветки, чи носовички довелося кожному з присутніх.

—Сфотографуватися вирішили військовий, який приїхав з фронту, — каже співрозмовниця. — Прийшов разом з дружиною і дитиною, Чоловік був в однострої. Зйомка відбувалася на заході сонця. Промені, ніби иісно поєднували маму, батька і дитину. Коли він взяв дитину на руки, у мене промайнула думка, що у цю мить військовий уособлює собою нашу Перемогу.

Третій епізод стосується освідчення в коханні і пропозиції руки і серця. Так завершилася ще одна з фотосесій. Наречений до останнього не виказував своїй дівчині сюрпризу.

—Незадовго до того, як наші лавандові квіти ощасливили двох молодят, я розмовляла з мамою і сказала, що можна пропонувати фотографуватися весільним парам, — ділиться думками Віта. — Молоді, які приїхали, ніби вгадали мої думки. Вірю, що життя у них буде красивим, як квіти лаванди, посеред яких вони сказали одне одному заповітні слова.

Зібрали 15 тисяч гривень

Акцію «Фото заради Перемоги» Віта Дзюбенко проводила за участі знаної волонтерки Юлії Вотчер. Пані Юлія погодилася на те, що учасники будуть переказувати кошти на рахунок очолюваної нею ГО «Мольфар».

 —Давно знаю пані Юлію, вона для мене авторитет у житті, тому запросила її підтримати свій задум, вона погодилася, за що вдячна їй, — каже Віта Дзюбенко.

Сьогодні, 6 липня, вона дізналася, що за відносно короткий час проведення фотосесії  вдалося зібрати 15 тисяч гривень.

 —На жаль, акцію доводиться припиняти передчасно, — розповідає Дзюбенко. — Спека стала на заваді. Суцвіття втрачають колір, стають менш привабливими для картинки на фото.

Віта пропонує охочим знімки з букетами лаванди, які вона вже заготовила. Має різні види композицій. Деякі з них, крім лаванди, доповнила іншими квітами. Каже, хотілося б, зібрати «круглішу» суму, хоча б 20 тисяч гривень

На що витратять гроші,будуть вирішувати волонтери. Поки що кажуть, що на найбільш невідкладні потреби.

Ініціаторка акції наголошує, що обов’язково прозвітує про це на сторінці у Фейсбуці.

Читайте також:

«Очі поки що сумні». Продовження історії з порятунку коней, евакуйованих з-під Києва

Не вистачає сезонного одягу та взуття: у Вінниці продовжують збір літніх речей для переселенців

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Владимир Булгакович

    Я изумлен ,какой букет,какой венок.                                                          
     Улыбка словно изумруд,красиво как показывает зубки.                         Колдунья,нет скорее фея.                        Лаванды запах в прям исходит с телефона ,лира добра.                                 Вова фертман.     .

keyboard_arrow_up