Клозети закрили, світла немає, в санчастині +10. Результати перевірки колонії

Клозети закрили, світла немає, в санчастині +10. Результати перевірки колонії
  • Колонію суворого режиму перевірили представники уповноваженої Верховної ради з прав людини.
  • Не жахнулися від побаченого в установі №39, бо зустрічали подібне у інших місцях несвободи.
  • Щоправда, використаних шприців поруч з їжею медиків ще не знаходили.
  • Відповідальний посадовець, який слухав розповідь перевіряльників на круглому столі, критики не сприйняв.

Про дві перевірки у нашому регіоні представників уповноваженої Верховної ради України з прав людини редакція вже розповідала. У Тиврівській поліції учасники моніторингу знайшли багато порушень прав затриманих і людей з інвалідністю. А в приміщення суду того ж Тиврова – їх просто не пустили.

Тепер розкажемо про результати третьої перевірки від омбудсмена (усі проводилися в один день, 7 лютого, чотирма групами моніторів). Йдеться про місце несвободи, яке краще не бачити з середини – Ладижинську виправну колонію строгого режиму (установа №39). Заглянемо туди очима перевіряльників.

– Адміністрація всіляко сприяла візиту. Ми безперешкодно відвідали приміщення установи і ознайомилися з документацією. При спілкуванні із засудженими скарг на дії адміністрації установи не почули. Це, дуже велика рідкість, – сказав учасник групи моніторингу і й на тому закінчив говорити про хороше.

Відео дня

Далі він розповів, що були скарги засуджених на оплату праці. Хтось був не поінформований про розмір своєї зарплати. Хтось сказав, що надмірно вираховують. Деякі в’язні колонії скаржилися, що працюють… безкоштовно.

– Ми проаналізуємо документи про виплати і результати аналізу помістимо у свій звіт, – сказав монітор.  

Також потраплять у звіт, який протягом місця надішлють до Міністерства юстиції, фотографії тюремних туалетів, плісняви на стінах, брудних та порваних матраців, прострочених ліків і медичного сейфу, який використовується як тумбочка.

На круглому столі, проведеному на другий день після перевірок, показали фото сейфу, де тюремні медики тримають поруч зі своєю їжею та посудом використані шприци.

В колонії, за словами перевіряючих, на день вимикають електропостачання в цілях економії. Таке заощадження представники омбудсмена назвали системним порушенням, характерним для подібних установ. Розказали також, що туалети в установі №39 досі не обладнані автоматичним змивом. Більше того, вбиральні у приміщеннях були узагалі зачинені.    

– Засуджені змушені користуватися в зимовий період, при мінусовій температурі, туалетами на вулиці. І ті туалети в антисанітарному стані, – сказав учасник перевірки.  

У столовій, як розповіли представники омбудсмена, вони порушень не знайшли. Сказали, що годують засуджених з дотриманням норм. А от в медчастині – порушення було на порушенні.

– Є проблема системна – неукомплектованість кадрами, – розказував другий монітор, який спеціалізується на медичних питаннях. – Лікуванням загальних захворювань займається лікар-нарколог, який не має такого права. Його лікування можна ставити під сумнів. Відсутній диспансерний облік, а в даній колонії перебувають люди, які мають вже похилий вік і ряд хронічних захворювань. Цих людей обстежувати треба активно, викликати, дивитися, контролювати параметри… цього не робиться. І за 17-й і 18-й роки чотири смерті було в колонії. Усі по хворобах, три з яких пов’язані з серцево-судинними захворюваннями.

Монітор розказав, що він спробував протестувати на профпридатність тюремного фельдшера. І той не зміг відповісти на питання, як промити пацієнту шлунок.

– В нього округлилися очі, затремтіли руки і з криками «Петрович» (це по-батькові начмеда), він почав когось шукати в приміщенні, – розповів учасник групи моніторів. – Тобто людина не знає елементарної процедури, яка відноситься до невідкладної допомоги. Він з процедурного кабінету зробив собі «теплушку», де сидить як цар, біля нього камін, сам фельдшер в бушлаті. Про халат там і мови немає. В цій процедурній склад з ліків, більша половина яких прострочені…

Під час повірки заміряли температуру в стаціонарі медчастини. Градусник показав +10.

– Одне діло туалет – вийшов на вулиці, зробив свою справу в холоді і прийшов назад. А це стаціонар, де люди повинні лікуватися постійно, а там темно і холодно, – сказав один монітор.

– Порядок там навести можна, і начальник колонії нам обіцяв вже цей порядок сьогодні забезпечити, – додав другий.

– Ніч була велика, все зроблено, – гукнув через стіл виконуючий обов’язки начальник Ладижинської виправної колонії №39 Юрій Сомик.

Начальник Ладижинської виправної колонії №39 Юрій Сомик у центрі фото

Всі посміялися, а слово у відповідь на озвучені результати перевірки взяв Іван Брошко – заступник начальника Центрально-Західного регіонального управління з питань виконання кримінального покарання та пробації Міністерства юстиції України.

– Стереотип тюрми – це буцегарня, де б’ють вбивають, калічать, вставляють. І переламати цей стереотип дуже-дуже важко. Практично нереально, – сказав Іван Брошко. – Ще один стереотип – це люди, які працюють в установі – кати, бо вони працюють з категорією людей, які скоїли дуже важкі злочини. А в 39-й установі – це ще й особи, яким смертну кару змінили на довічне позбавленні волі. І те, що там збільшується смертність – це природно. Триває гуманізація кримінального законодавства, позбавлення волі зменшується, засуджені в 90-х роках знаходяться за гарами, і цей процес іде. Хочемо ми цього чи не хочемо… Кожному свій час…

Із промови заступник начальника управління, у яке реорганізували пенітенціарне відомство, було зрозуміло: з санчастиною в Ладижинській колонії нічого робити не будуть. Принаймні найближчі кілька місяців. Чому? Бо цього року реформують систему медобслуговування в установах виконання покарань.



– Усі медичні працівники попереджені про скорочення, – сказав Іван Брошко. –Буквально через місяць-два вони будуть скорочені. Медперсонал виводиться з підпорядкування керівників установ. Буде окрема структура в Міністерстві юстиції. Її керівництво і контролюватиме медичну службу. Начальники установ на них не матимуть впливу, і всі питання з забезпечення, розміщення тощо будуть вирішуватися у межах нового структурного підрозділу. Тобто медицина – це окремий підрозділ, який потрібно реформувати, щоб вони працювали належним чином.

– Ну, а технічні питання, – продовжив чиновник. – Думаю, що на наступному тижні зробимо туди (в Ладижинську колонію, – авт.) виїзд комісійно і додатково все працюємо. З урахуванням всього того, що я сьогодні почув і що мені довели, будуть заходи реагування. Де є об’єктивні – порозуміємося з цим. Де суб’єктивні – підійдемо з іншим розумінням. Тому що, якщо людина працює на посаді, то вони виконує ті обов’язки, які їй поставлені…

На таку відповідь відреагувала організаторка круглого столу, представниця секретаріату уповноваженої Олена Темченко:

– Треба зрозуміти, що зараз до України увага прикута комітету європейського і підкомітету ООН. Візити стали частіші. Ящко раніше це було раз в 5 років, то тепер щорічно, а то і двічі на рік. І відвідують вони всі наші установи, це не наше ноу-хау. Ви маєте бути готові, бо якщо взяти взяти міжнародні зобов’язання України, ніяке реформування, ніяке фінансування не може бути поясненням чи якось причиною того, що права людини не дотримуються. Дуже зрозуміло, якщо це є фінансова сторона, і зовсім не зрозуміло, коли це ставлення людей і не виконання, просто не виконання своїх обов’язків персоналом.

Про місію моніторингу

Офіс уповноваженої Верховної ради України з прав людини разом з Громадською організацією «Україна без тортур» за день мала перевірити у Вінницькій області п’ять установ у рамках реалізації Національного превентивного механізму. В чотирьох місцях – перевірки відбулися. Про їхні результати чекайте публікації на 20minut.ua найближчим часом. Буде ще про:

  • Тиврівську поліцію,
  • Хоспіс Вінницької міської лікарні №3,
  • Воровицьку філію обласного пансіонату для людей з інвалідністю і похилого віку.

Нагадаємо, що в Тиврівському суді повний моніторинг не відбувся. Чому – знайдете в матеріалі «Голова суду зачинився від перевірки. Люди на засідання лізли через турнікет».

– В наших моніторингових групах присутні, як працівники офісу, так і громадські монітори, які брали участь у візитах, – пояснює представниця секретаріату уповноваженої Олена Темченко. – Це наша невід’ємна практика, що візити здійснюємо з працівниками громадськості. Усі вони пройшли спеціальну підготовку і мають відповідні доручення уповноваженої.  

За результатами моніторингу підготують акти реагування та розішлють відповідним уповноваженим органам. Протягом місяця керівникам об’єктів перевірки дають змогу надати фотодокази ліквідованих порушень або розв’язання знайдених моніторинговими групами проблем.


Читайте також:

«Штук десять на область». На арештантів перестали чіпляти електронні браслети

Романюку з банди «Заверуха і КО» знов продовжили арешт. Що він сказав суддям?

Перевірка в поліції: людям з інвалідністю не зайти, а затриманим – не вийти

Голова суду зачинився від перевірки. Люди на засідання лізли через турнікет
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Валерка

    Нехай спочатку відремонтують та забезпечать всім необхідним дитячі садочки, інтернати, школи, хоспіси, лікарні і т.д., а вже потім колоніями нехай займаються)))

    Олексій reply Валерка

    Не погоджуюсь. Якщо там будуть такі умови як для скоту, звідти скот буде виходити, всіх ненавидіти, з витікаючими наслідками для суспільства.  Базові потреби та базове гуманне відношення потрібно щоб завжди було інакше немає сенсу в цих колоніях.
  • ваняк

    Ишь чего захотелось осужденным! Туалетов и условий труда? Вы не ОХ*ЕЛИ часом? Мало того что тем кто в тюрьме не нужно платить налоги, не нужно покупать одежду, тратить деньги на еду, так они еще и ТРЕБУЮТ! Скоты..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія воїна з батальйону НПУ «Захід» 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up