Каштани й акація «проспали» весну і зацвіли восени у Вінниці

Каштани й акація «проспали» весну і зацвіли восени у Вінниці

За вікном жовтень, а обабіч вулиці Пирогова, неподалік від ринку «Урожай», рожево квітне акація. За київським мостом уже традиційно у цю пору розквітли каштани. Чим викликано запізніле цвітіння дерев? Чи можуть з’явитися плоди після осіннього цвіту? Це аномальне явище, чи особливість того чи іншого дерева? На запитання журналіста 20 хвилин/RIA відповідає відомий еколог, голова ГО «Зелений світ Поділля» Олена Яворська

Яблука з осіннього цвіту

- В осінньому цвітінні дерев наука не вбачає аномалії, - зазначає пані Олена. – Це явище давно досліджено тими, хто вивчає фізіологію дерев.  До речі, кафедра фізіології рослин в національному університеті імені Шевченка в Києві була створена ще тоді, коли університет мав назву Святого Володимира. Початок роботи кафедри – нині вона має назву фізіології та екології рослин – датовано ще 1873 роком. Саме від викладачів цієї кафедри я, будучи студенткою, вперше почула наукове обґрунтування явища осіннього цвітіння дерев.

За словами Олени Яворської, під час лекції професора Проценка, який  пояснював, чому деякі дерева  «просипають» весну і «прокидаються» восени, у неї перед очима постала картина з їхнього саду, посадженого батьком.

Відео дня

- Якоїсь осені яблуня не тільки зацвіла, а й після такого цвітіння з’явилася зав’язь, а потім - плоди, - розповідає пані Яворська. – Двоє маленьких яблучок гойдалися на вітрі аж до Нового року. Могли б вирости більшими, погодні умови не дозволили.

Кожне дерево має «сплячі» бруньки

- Восени розквітають ті дерева, у яких навесні не було «настрою» викинути цвіт, - усміхається співрозмовниця. -  Нічого дивного, адже дерева, як і люди, кожне має свої біоритми. Наприклад, якщо людина «сова», то даремно від неї вимагати високої продуктивності вранці. Якби така людина не старалася – організм не обманеш. Біологічний годинник йде за своїм графіком. Зате у другій половині дня у таких людей проявляється активність у роботі і діях. Тоді вони почуваються, як риба у воді. Так і дерева. Буває, одна частина гілля отримує більше світла. Одразу з настанням весни відбуваються звичні фізіологічні процеси. Розпускаються бруньки, з’являється листя…Довжина світлового дня у цьому процесі відіграє велике значення.

Натомість на деякому гіллі бруньки продовжують «спати». Кому з нас не доводилося бачити таку картину: дерево зрізали, а на уже зрізаному стовбурі раптом з’явилися пагони. Це прокинулися «сплячі» бруньки.

Нормальному фізіологічному розвитку заважає також шкідлива діяльність людини. На думку Олени Яворської, на фізіологічному розвитку каштанів на вулиці Чорновола негативно позначається посипання проїжджої частини солями. Робиться це традиційно кожної зими, чи навіть осені. Сіль потрапляє в ґрунт і завдає шкоду деревам. Вони стають ослаблені. У них не вистачає сили для нормального фізіологічного розвитку. Як тільки навесні пропускають необхідну для цього тривалість світлового дня, фізіологічні процеси завмирають.

- Тривалість світлового дня у березні, коли розвиваються дерева, і у вересні, приблизно однакова, - пояснює співрозмовниця. – Саме тому у цю пору дерева роблять те, що не встигли навесні. Це аж ніяк не повторне цвітіння. Квіти з’являються на тих гіллях, які не розцвіли у весняний період.

Співрозмовниця наголошує, що це тільки схематичне пояснення процесу осіннього цвітіння дерев. Якщо комусь цікаво глибше дізнатися про це явище, треба звернутися до наукової літератури. Наукові мужі давно не вважають це чимось особливим.  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Без Имени

    Той що. У мене он алича розпускається... Ще скоро розцвіте

    Lus reply Без Имени

    Розпускається? У вас алича не стоїть до жовтня зелена? Тоді і повторному цвітінню не дивуйтесь, якщо довели її до такого стану!!!!

    У мене ні молода вишня, ні молоді персики з кісточок ще ні одного листка не скинули. Сливи тільки починають.

    Ще на днях з землі лізла свіжа колюча поросль терносливу, на якому щеплена слива.

    Без Имени reply Lus

    Ні. Листя то є, просто нові листочки розпускаються.
  • Анонім

    Саня, так розкажи нам про Олексія Савича. Хто він, яким чином, коли привіз акацію з Куби. Ти знаєш - і ми хочемо знати. Цікаво все-таки. росте дерево при дорозі, а в нього така цікава історія. Дякую
  • Daily

    эту акацию привезли с Кубы и здесь посадил Алексей Савич, кубинская акация и в  цветении нет никакой аномалии  она цветет почти круглый год
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up