Історія за парканом. У центрі Вінниці без документів будують ресторан

Історія за парканом. У центрі Вінниці без документів будують ресторан
  • Майданчик ресторану закрив собою від вінничан фасад історичної будівлі просто в центрі міста.
  • Зараз «особняком лікаря Вілінського» володіє донька депутата міськради та донька місцевого бізнесмена.
  • Чи вплине міська влада на незаконну будову?

У центрі Вінниці, біля площі Європейської, знаходиться історична будівля — особняк лікаря Казиміра Вілінського, побудований на початку ХХ століття. Пізніше будинок належав художнику В’ячеславу Коренєву, засновнику Вінницького краєзнавчого музею. Саме тут і була розташована перша експозиція музею.

Зараз, у 2018-му році, фасад будинку заховали за великим парканом. За цим парканом від зайвих очей ховаються незаконні будівельні роботи. Незаконність підтверджує міська влада. Про це йдеться в матеріалі «Вінницької агенції журналістських розслідувань» (далі — «Агенція»), який був опублікований 1 жовтня під заголовком «Вінницька влада показала свою неспроможність зупинити незаконну забудову перед «Особняком лікаря Вілінського». Ми використали факти з цього матеріалу та дібрали коментарі.

Відео дня

Кому належить будинок

Будинок за адресою Грушевського, 30 оточили парканом на початку літа 2018 року. Паспорта об’єкт будівництва не має, на паркані лише вказано, що тут незабаром буде ресторан «Rich».

За інформацією Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, цей будинок мав двох співвласників: депутат Вінницької міської ради Олександр Дан та Тетяна Немировська.

— Раніше цією будівлею володів я з батьком Тетяни Немировської. Згодом він вирішив подарувати цю нерухомість своїй дочці. Хтозна, можливо я теж подарую свою частину дочці, — сказав Олександр Дан журналістам «Агенції».

Ми зробили витяг з реєстру нерухомого майна і дізналися, що депутат так і вчинив — подарував частину історичної будівлі своїй доньці Даніелі. Зробив це в день виходу розслідування — 1 жовтня.

Другою половиною будинку Вілінського з грудня 2017-го володіє Тетяна Немировська. Вона донька вінницького бізнесмена Івана Немировського. Зокрема, Тетяна Немировська, за інформацією аналітичної системи YouControl, разом зі своїм чоловіком є кінцевими бенефіціарними власниками ТОВ «Акцент-Інвест», якому належать сусідні будівлі з ТРЦ «Мегамолл».

А от компанією «Украгровест», яка зараз належить Олександру Дану з дружиною Вірою, раніше керував знову ж таки Дан, але з Іваном Немировським.

Така ж ситуація з ТОВ «Бестенерго». Це підприємство заснували Олександр Дан та Іван Немировський у 2017-му. Зараз Немировський змінився на Михайла Дорохіна. Цей чоловік разом із Тетяною Немировською володіє «Акцент-Інвест», про яке ми писали вище.

Підтверджена незаконність будови

Опублікована 16 серпня електронна петиція про заборону на зміну вигляду фасадів історичних будівель, набрала 368 голосів із 350 необхідних. У цій петиції вінничани просили звернути увагу на те, що забудова закриває фасад історичної будівлі. А ще перевірити дозвільні документи.

Відповідь міська влада надала 4 вересня. Виконком Вінницької міськради підтвердив припущення людей та вказав, що будівництво незаконне. Департамент архітектури та містобудування міської ради 7 серпня направив листа замовнику будівництва з наступними вимогами:

  • Припинити будівельні роботи в охоронній зоні пам’ятки;

  • Розробити з урахуванням проектної пропозиції впорядкування літніх майданчиків на вул. Грушевського (її можна отримати в департаменті архітектури та містобудування) та погодити належним чином проектну документацію на критий літній майданчик на вул. Грушевського, біля буд. № 30;

  • Отримати письмовий дозвіл управління культури й мистецтв Вінницької ОДА.

У вівторок, 2 жовтня, ми запитали директора згаданого департаменту, головного архітектора Вінниці Олександра Рекуту про те, що заважає прибрати незаконну будову з центра міста.

— Незабаром збереться комісія, яка прийматиме рішення, що з цим робити далі, — сказав Рекута. — Це буде комісія разом з органом охорони культурної спадщини облдержадміністрації. Ми погодження поки ніякого не давали. До рішення комісії сказати нічого не можу.

Хто ж там будує?

Міська влада не повідомляє, хто саме будує ресторан, лише вказує, що все це незаконно. Паспорта об’єкта на самому будівництві також немає, тому замовник ресторану «Rich» для всіх вінничан залишається загадкою, повідомляють журналісти «Агенції».

Телефон ресторану, який вказаний у сервісі для відгуків про компанії top20.ua, не дійсний. Ми побували біля будівельного майданчика 2 жовтня і побачили, що ресторан уже має скляні розсувні двері, які ведуть у залу, заставлену столами та стільцями. Будинок облаштований камерами спостереження. Усередині працювала прибиральниця.

На наше питання про те, хто є забудовником, директор департаменту архітектури Олександр Рекута сказав, що свої претензії міська влада направляла на ім’я Івана Немировського.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Дима

    Написали заказуху на владельцев. Конкуренция работает. Тот кто писал эту статью ещё сам будет самым первым в это завиденни сидеть))))

    Если строят значит они знают что делают))

    Раслабтесь!)
  • А. Л.

    якби було б все обшарпане і всередині бомжі розмножумались, всім було б пофг!!!

    Жора reply А. Л.

    Бомжи размножуются разве  что на окраине города,а в центре каждый квадрат земли  на вес золота, но есть  история  и памятники Винницы, Янык тоже  не знал много чего, пришлось  ехать в Ростов, так что можно потом поменять ул. Грушевского на  ...(выбор  большой)

    А. Л. reply Жора

    до этой реконструкции никто и не знал, что это памятник архитектуры. от того, что кто то не будет себе строить бизнес, у нас, обычных людей, денег не увелисится
  • Жора

    Пусть строят эта стройка это конец для  работы мэра Моргунова, )))))

    Перед выборами эта стройка и это ресторан  будет визитной карточкой  для  кандидата Моргунова )))



    Моргунов, ДАВАЙ ДО СВИДАНИЯ!
  • Жора

    20 мин написали , наверное  Човгану  не дали на лапу чтобы молчал...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up