Хто і як може взяти під опіку дитину у Вінниці? Про патронатні сім’ї, умови та контакти

Хто і як може взяти під опіку дитину у Вінниці? Про патронатні сім’ї, умови та контакти
  • Війна в Україні призупинила механізм усиновлення, однак чимало дітей чекають на свою сім’ю.
  • На допомогу їм у цей нелегкий час приходять патронатні вихователі, які приймають дітей у своїй родині.
  • Як у Вінниці працює система оформлення патронажу над дитиною та куди для цього звертатись?

Перебування у патронатній сім’ї для дитини тимчасове і не може перевищувати трьох місяців, якщо для цього немає додаткових підстав, пояснюють в міськраді. Цей час надається батькам чи рідним малечі на подолання важких сімейних обставин. І лише у випадку, коли неможливо повернути дитину у власну родину, для неї шукатимуть нову люблячу сім’ю.

— В Україні форма патронатного виховання з’явилася не так давно, як результат реформування державних інститутів, — розповідає заступниця начальника Служби у справах дітей Вінницької міської ради Майя Бойко. — Патронатній сім’ї відводиться надважлива місія: на період подолання дитиною чи її батьками складних життєвих обставин, або прийняття рішення щодо позбавлення батьків батьківських прав та набуття дитиною статусу дитини, позбавленої батьківського піклування — це місце, де про неї дбають і всіляко турбуються спеціально підготовлені вихователі.

Патронатним вихователем може стати повнолітній громадянин України, який має досвід виховання дітей й відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання й реабілітації неповнолітніх у своєму домі. Крім того, патронатний вихователь повинен пройти відповідне навчання та мати добровільного помічника серед членів своєї родини.

Відео дня

За даними з сайту мерії, у Вінниці вже створили першу патронатну сім’ю. 25 березня міська рада підписала відповідний договір із родиною Чернюків, яка взяла до себе на виховання 11-річного Сашка.

— Донедавна хлопчик перебував у Вінницькому центрі соціальної реабілітації. Матір зовсім не цікавилась його життям. Не з’явилася жінка й під час евакуації закладу, тож було прийнято рішення влаштувати хлопчика до патронатної сім’ї, — каже Майя Бойко. — Вже другий тиждень Сашко призвичаюється до життя у новій родині, ходить до школи та вже встиг потоваришувати із однолітками, а новоспечена патронатна вихователька Ганна Чернюк робить усе можливе, щоб забезпечити хлопчику належні умови утримання та виховання.

Довідка

Створенням патронатних сімей опікується служба у справах дітей Вінницької міської ради. Фахівці нагадують: стати патронатними вихователями можуть усі охочі, котрі відповідають визначеним критеріям. Щоб дізнатися, який пакет документів потрібно зібрати для подачі заяви на кандидата у патронатні вихователі, телефонуйте за номером 65-10-71.


Читайте також:

«Історія країни складається з історій Людей». Як водій з Вінниччини вивіз людей з Маріуполя

Оновили перелік місць розміщення біженців у Вінниці. Адреси та контактні телефони

Вінницький планетарій відновлює свою роботу. Афіша зустрічей під зоряним небом

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up