«Хайтарма. Повернення»: у Вінниці нагадали про геноцид кримсько-татарського народу

«Хайтарма. Повернення»: у Вінниці нагадали про геноцид кримсько-татарського народу
  • 75 років тому радянська влада виселила кримських татар з рідного півострова.
  • Зараз окупаційна російська влада знову чинить величезний тиск на татар.

У Вінниці презентували меморіальний проект «Хайтарма. Повернення», приурочений до 75-х роковин депортації кримськотатарського народу. Організатори — громадська організація «ВЕТАН» та Вінницька міська рада.

— У нас сьогодні, 18 травня, другий день проекту «Хайтарма. Повернення», — розповідає одна з координаторок Юлія Піскунова. — Він приурочений до 75-х роковин геноциду кримсько-татарського народу з боку радянської влади. Тобто депортації кримських татар.

Юлія говорить, що вчора, 17 травня, на Майдані Небесної сотні був вечір пам’яті, під час якого тут згадували історії депортації, розповідали вірші, виступали кримсько-татарські лідери, була локація, на якій говорили про порушення прав татар.

Відео дня

— Сьогодні влаштували тиху виставку, — каже Піскунова. — Вона ділиться на дві частини: символи депортації та в’язні нинішнього окупаційного режиму.

Юлія говорить, що татарам давали 15 хвилин на збори. Брали із собою найцінніше: Коран, грудочку рідної кримської землі та деякі побутові речі. Багато хто думав, що йде на розстріл. Татар змушували стояти в товарних вагонах. Багато хто помер у дорозі.

Довідка

Як пише «Радіо Свобода», депортація кримських татар є колосальним порушенням прав людини і великим злочином із точки зору сучасного міжнародного права. З огляду на кількість людських жертв, на думку деяких дослідників, депортацію можна прирівняти до геноциду.

Кримських татар оголосили «зрадниками» і звинуватили у «пособництві ворогу». Покарання — виселення усіх кримських татар із Криму.

У травні 1944 року сталінський режим підготував і здійснив силами НКВС-НКДБ спецоперацію примусового виселення корінного народу Криму — кримських татар. Їх загнали у товарні вагони і повезли у Сибір і Середню Азію.

Внаслідок депортації загинув майже кожний другий представник кримськотатарського народу. Тепер Росія, анексувавши Крим, знову чинить тиск на кримських татар.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Орест Лютий

    Комуністичний режим не тільки висиляв десятками тисяч, він ще проводив геноцид проти українців і репресії. Татари лишились своєї домівки, тисячі померли в дорозі, шкода що татарам не надавали землю при поверненні в Крим.

    Вася reply Орест Лютий

    Комуняки зробили те, що  намагався Гітлер - вибірково знищували лише українців... Генна зброя!
  • Вася

    14 апреля 1865 года - убит Авраам Линкольн...Президент США. И им приятно  и нам очередной повод для тоски и пения гимна
  • Сепар Торонтуй

    Бандеровцы проявляют солидарность со своими коллегами, крымскими коллаборантами. Хотя и не все крымские татары помогали фашистам, в общем тенденция была такова что Сталин просто их вышвырнул за все хорошее.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up