Хаскі та шарпей шукають нових господарів. Репортаж з вінницького притулку для тварин

Хаскі та шарпей шукають нових господарів. Репортаж з вінницького притулку для тварин
  • У муніципальному притулку для тварин зараз мешкає понад 70 собак. Будь-який з них може стати вашим улюбленцем. Розповідаємо про цих тварин й те, як їх можна забрати додому. 

«Є у нас чистокровні тварини, яких залишили на перетримку. Одна з таких — бійцівська собака військового вінничанина, який зараз на війні. Власник привіз його із зони проведення бойових дій ще у 2014-му. Зараз чоловік знову на війні, а собака вірно чекає господаря живим та здоровим. Звісно, пес дуже сумує, схуд», — так про одного з вихованців муніципального притулку для тварин розповідала адміністраторка Оксана. Це було на початку квітня 2022-го. 

Так сталося, що свого господаря пес, на ім'я Мальо так і не дочекався. Військовий загинув під Бахмутом, а собаку, після року життя у притулку, забрали до себе знайомі полеглого Героя. 

Відео дня
v class="video-block">

Оксана говорить, що чимало тварин у притулку є вимушеними переселенцями. Якщо чотирилапих з Харківщини бодай частково вдалося прилаштувати до нових сімей, то собак з Миколаєва поки ніхто так і не взяв. Загалом у притулку живе понад 70 тварин. 

За словами адміністраторки притулку, впродовж минулого року вінничани почали рідше забирати собак. На думку Оксани, на це вплинула важка економічна ситуація в країні та пригнічений моральний стан населення: «Людям не до собак зараз», — каже жінка. 

У січні фахівці притулку відловили у Вінниці 60 безпритульних тварин, 12 з них вдалося адоптувати до нових родин. У лютому відловили 67 собак, але нові домівки знайшли лише 5. 

— Січневі показники можна назвати справжнім ажіотажем, адже такої кількості собак у нас давно не забирали. Сподіваюсь, що зараз, коли потеплішає, люди знову підуть до нас, — продовжує Оксана. — Перешкодою ще може бути віддаленість нашого притулку. Ми знаходимося на Гонти, сюди складно доїхати, не всі взагалі розуміють, де ми знаходимося. 

Більшість мешканців звіринцю є безпородними собаками. За словами адміністраторки, багатьом з них не підходить життя у квартирі. Натомість їм буде комфортно у приватних будинках. 

У притулку живе чимало великих собак, які могли б ефективно охороняти майно власників, як ось склади чи дачі. Серед них є метиси німецьких та бельгійських вівчарок. 

Живуть у притулку й кілька породистих тварин. Наприклад, молодий самець хаскі, якого кілька тижнів тому відловили біля Будинку офіцерів. Пошуки ні старих господарів, ані нових результатів не дали. Собака дуже активний, помітно, що у притулку йому сумно й він залюбки став би частиною нової родини. 

Мешкає тут й 9-місячна Берта. Вона є метисом стаффордширського бультер’єра та шарпея. Три місяці тому її залишили переселенці, які обіцяли забрати собаку через два дні. Однак за своєю улюбленицею вони так і не повернулися. Берта дуже приязна, легко йде на контакт та не проявляє агресії. Така тварина чудово підійде для проживання у квартирі. 

Крім того, у притулку живе чистокровний стаффордширський бультер’єр. Така собака також добре підходить для проживання у квартирі. Однак майбутні власники мають знати особливості виховання цієї породи. 

 — Кількість тварин у нас постійно змінюється. Це залежить не лише від того, скільком собакам ми знаходимо домівки, але й терміну проживання у притулку, — пояснює Оксана. — Коли до нас потрапляють тварини, ми їх поміщаємо у зону карантину. Там їх стерилізують, вакцинують, чіпляють бирку на вухо. Потім впродовж двох тижнів намагаємося знайти їм родину. Якщо зробити цього не вдається, ми повертаємо тварину на місце виловлювання. 

Відпускають не всіх тварин. До прикладу, схильних до агресії, занадто великих або хворих, залишають у звіринці. 

Нерідко до притулку телефонують з проханням відловити собак, які мешкають в тому чи іншому мікрорайоні Вінниці. Однак фахівці звіринцю не завжди погоджуються робити це. За словами Оксани, якщо собака має бирку на вусі, значить вона стерилізована та вакцинована проти сказу. 

— Це означає, що вона має право жити у місті. Якщо вона нікого не кусає, то чому її потрібно кудись переміщувати? — говорить адміністраторка муніципального притулку. — Я розумію, що безпритульних тварин не має бути, але вони є. І нам усім потрібно навчитися з ними співіснувати, хочемо ми цього чи ні. 

Стати новим господарем для будь-якого чотирилапого мешканця притулку дуже легко. Для цього необхідно приїхати до звіринцю. Вибрати тварину. Розповісти, де та в яких умовах житиме тварина. Заповнити певну документацію (потрібно мати з собою паспорт та ідентифікаційний код) та залишити свої контакти. 

— Коли у нас беруть тварин, ми завжди кажемо, що у разі потреби нам можна телефонувати. Ми безплатно надамо консультацію, що робити, якщо тварина захворіла, або, що робити власникам, якщо їм щось не подобається в її поведінці, — каже Оксана. 

За цими контактами ви можете дізнатися деталі, коли вам можна прийти й обрати собі вірного друга: (067) 383-83-77; (067) 383-40-09.
 

Читайте також:

Загадковий палац графа Ксідо. В Хмільнику стоїть незвичайний замок

Історія на знімках: добірка архівних фото Соколівки, які збереглись до наших днів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Олена Юхимчук

    Ви робите дуже добру справу адже не тільки людям потрібна родина і друзі.Може коли ми станемо добрішими до тварин,то і друг до друга ми будемо краще ставитися.
  • Рита Нагорная

    Самі розумні це звичайні дворняшкі!
  • Людмила Панченко

    Боже допоможи тваринкам знайти господарів
  • Устим Якимович Кармелюк

    Ютуб.
    Пес загриз немовля.

    Ютуб
    Кіт задушив немовля.

    Уявіть собі.
    Два ваших сусіди вийшли по серед дороги, скинули штани,  та почали лизати один одному сраку та яйця. А потім пішли до вас цілуватися. Будете?-чи гидко?

    Собаки та коти лижуть один одному сраку та яйця по серед дороги, потім лижуть вам писок, і вам це не гидко...

    Ви вже вирішили всі питання дітей сиріт?
    Залишилися лише пси і коти?

    https://youtu.be/oROehpfKko4

    Ирина Ч reply Устим Якимович Кармелюк

    Ви порівнюєте людей і тварин? Звісно, що ми різні! Це усім зрозуміло. То до чого це порівняння?

keyboard_arrow_up