Гусаків Світлани Теренчук плагіатять по всій Україні. «Біологічну зброю» дизайнерка запатентувала

Гусаків Світлани Теренчук плагіатять по всій Україні. «Біологічну зброю» дизайнерка запатентувала
  • Вінницька дизайнерка Світлана Теренчук, аби підняти дух українців, на картинах і на одязі малює гусаків в національних сорочках.
  • Твори і одяг з птахами полюбилися вінничанам і... аферистам.
  • Щоб захистити власні твори від плагіату, вінницька дизайнерка запатентувала «Біологічну зброю» у вишиванках.

На початку повномасштабного вторгнення росії студія відомої вінницької дизайнерки перетворилась на майстерню з виготовлення спецодягу. Сукні, які Світлана Теренчук тоді відшивала для випускниць, вона заховала у чохли до кращих часів, а сама взялася за створення картин на патріотичну тематику. За шість місяців війни — 50 картин.

Раніше дизайнерка популяризувала українських класиків літератури, малюючи їх портрети на одязі. В такий спосіб Світлана намагалася привернути увагу до вітчизняних творів та спонукати до читання української літератури. З лютого 2022 року Теренчук на полотнах зображує українську символіку: жінку-берегиню, лелек, соняшники тощо.

Відео дня

— Моя зброя сьогодні — це мистецтво! — говорить Світлана Теренчук. — Нашу культуру, мову, націю віками намагалися знищити. Та це не вдавалося нікому. І зараз не вдасться! Наша українська душа живе в картинах, піснях, творах…

«Біологічну зброю» вінницька дизайнерка вперше намалювала навесні. З тих пір гуси у вишитих сорочках полюбилися українцям в усіх куточках світу.

«Біологічна зброя» і допомога ЗСУ

Російська пропаганда створює українцям чудові приводи для національного тролінгу кремлівських посіпак та їх фейків. Як до прикладу, новина про гусаків з мікрочіпами, які атакують суто ворожу авіацію. Вінничани не є виключенням, і народні меми породили «біологічну» зброю різних форматів. 

Вінницька дизайнерка Світлана Теренчук на картинах і на одязі малює гусаків. «Біологічну зброю» у вишитих сорочках вперше створила на полотнах у травні, до Дня вишиванки — для підняття бойового духу українців. 

Ці милі створіння захотіли мати у себе на одязі і на картинах спочатку вінничани, потім замовлення посипалися з усіх куточків світу.

Дизайнерка не ставила собі за мету заробити грошей на патріотизмі. Першоціль — допомогти військовим.

— Вінничан по всьому світу можна пізнати завдяки «Біологічній зброї» у вишиванках, — говорить Теренчук. — Зображення родини гусаків у сорочках не лише про родинні цінності і патріотизм. 50% з виручених коштів за кожну одиницю одягу з зображенням, за кожну картину — йдуть на підтримку наших військових: за рахунок картин та продажу футболок передали ЗСУ більше 300 000 гривень.

Аферисти плагіатять

В той час, як Світлана Теренчук власну творчість використовує задля благодійності, нечисті на руку співвітчизники, копіюють твори дизайнерки і заробляють на цьому гроші.

— Щодня знаходжу в інтернеті дві-три сторінки, які без мого дозволу використовують мою роботу в комерційних цілях або перемальовують і ставлять свій підпис, — ділиться Світлана Теренчук. — Я неодноразово писала і телефонувала плагіатчикам, вони вибачилися і прибирали зі своїх сторінок мої картини. Але цьому ні кінця ні краю не видно. Не хочу справу доводити до суду, але люди, певно, не знають про існування авторського права.

Щоб захистити власні твори від аферистів, вінницька дизайнерка запатентувала «Біологічну зброю» у вишиванках. Тепер, ласі до чужої творчості громадяни, можуть нести відповідальність за плагіат.

 

Читайте також:

Волонтери збирають кошти на бус для ЗСУ за 220 тисяч. Як допомогти?

«Не можу більше мовчати». Актор Анатолій Білий засудив війну в Україні та виїхав з Росії

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anastacia Kolesnykova

    Картини з такими гусаками колись(початок 90х) були були у моєї бабусі, досить популярний стиль зображення цієї пташки
  • Anna Rita

    Ну такое… а что то новое?
  • Наталия Гордополова

    Дуже гарні картини! Гусочки супер 🔥

keyboard_arrow_up