«Геть Башенка!» Вінницькі велосипедисти звернулися до голови Федерації велоспорту

«Геть Башенка!» Вінницькі велосипедисти звернулися до голови Федерації велоспорту
  • На Європейській площі велосипедисти влаштували акцію «Башенко Геть»
  • Приводом став конфлікт у фейсбуку між чемпіонкою Європейських ігор Ганною Соловей та президентом Федерації велоспорту України Олександром Башенко.
  • Вінницька спільнота вимагає перевиборів президента Федерації, публічних вибачень для велосипедистки.
  • І ще заступилися за аматорський велоспорт

Біля вежі на Європейській площі зібралися кілька десятків велосипедистів, 8 липня. Причина — акція протесту «Башенко Геть», яку анонсували в фейсбуку. 

Це президент Федерації велоспорту України, який після здобуття «золота» Ганною Соловей на Європейських іграх привітав… голову Київської федерації велоспорту. Між велосипедисткою і президентом спалахнув конфлікт, де Олександр Башенко висловився «будеш смердіти — проженемо і не згадаємо як звали».

Відео дня

— Підтримати вирішили у Вінниці, бо пан Башенко каже, що проти нього тільки в Києві. Ну що ж, він і до цього не відрізнявся коректністю виразів, — каже організатор міських велозаходів Олександр Царевський. — Особливо, щодо аматорів та звичайних велосипедистів. Пан Башенко вважає, що аматори, то є болото, яке нищить український велоспорт.

Велосипедисти взяли копію звернення до міністра спорту Ігоря Жданова, яке підготувала Київська сотка — нова міська федерація Києва — і збирають підписи. У заяві декілька вимог: вибачення перед Ганною Соловей, перевибори голови Федерації, перепризначення керівного складу президії.

Жартома, учасники велоспільноти пропонували назначити президентом велоспорту України Олега Винника.

Нарахували 47 підписів, але як каже Царевський, вони хочуть зібрати десь 300. Надалі його опублікують в мережі разом з відеозверненням, яке записали на Європейській площі.

Текстова версія відео:

«Добрий вечір вам, пане Башенко, з Вінниці! У ситуації з Анею Соловей ви трохи перетнули межу. Чому? Людині, яка приносить золоті медалі, якщо ви вважаєте, що це навіть випадково було, не є правильно звинувачувати її, що вона їздить на вашому велосипеді, у вашому шоломі, у вашій формі, у вашій формі. І ще по-хамськи затикати їй рота.

Ви не давали їй велосипед, його дала держава. Так що ви трохи перекручуєте факт. Ви сидите зараз на розпилі державних, бюджетних коштів. А розумію, що для вас ця ситуація дуже зручна, і ви хотіли б, щоб це далі продовжувалося. Але не в такому форматі.

Федерація (велоспорту України - авт.) має бути масовою, але цієї масовості ви самі боїтеся. З ваших слів, аматори — це є бруд. Ми не бруд. Ми організовуємо змагання такого рівня, що деяким професійним змаганням в Україні до цього рости й рости. Тому. Башенко ПШЛНХ! Полум'яний привіт з Вінниці!».

У ЧОМУ КОНФЛІКТ. Українська велосипедистка Ганна Соловей виграла «золото» Європейських ігор в Білорусі. Але Федерація велоспорту України привітала не її, а голову Київської міської федерації Сергія Мухомора.

«Дивуюсь некомпетентності та зневазі до спортсменів вашої ж федерації. Хотілось би знати, чому ви вітаєте незнайому мені людину, якої я ніколи не бачила. Цей чоловік не допомагав мені в підготовці до змагань абсолютно нічим. При цьому ви берете мою світлину та мій результат», — написала Ганна під публікацією.

На це отримала відповідь від президента Федерації велоспорту Олександра Башенка

«Ти відкрила рот, тепер ти за це будеш платити. У тебе є підписаний тобою контракт. Ти випадково виграла гонку і вирішила, що у тебе з'явилося право в порушення умов контракту відкривати рот? 

Ти зайшла на мінне поле. Їздиш на моєму велосипеді, їздиш в моїй формі, на голові у тебе мій шолом. Чого ти ще хочеш, щоб я тебе возив? Я не Базін, запам’ятай, принцесо. Будеш робити роботу — приймемо тебе, будеш смердіти — проженемо і не згадаємо як звали», — написав він. 

Башенко пригрозив, що Соловей виключать зі збірної України. Натомість велосипедистка вимагає відставки президента Федерації велоспорту України.

Її підтримали велосипедисти, які у Києві, 4 липня, влаштували акцію протесту під Міністерством молоді та спорту.

Після зустрічі вирішили створити робочу групу при міністерстві, перша зустріч якої призначена на 9 липня та 12 липня скликається президія Федерації велоспорту.

Втім, Федерація велоспорту України зареєстрована як громадська організація. За статутом керує Федерацією одноособово її президент. Президента обирають на Конференції делегати, порядок обрання яких визначається Президією (тобто президентом). Тобто, фактично, президента переобрати неможливо, якщо він сам того не забажає.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Nom

    Насосу РЕСПЕКТ!!!
  • Правда

    Треба медичну реформу на велоспорті випробувати)
  • Vercetti15

    Геть Башенка свинюку!
  • Стас Павловский

    Купили їх!

    Сергей Залевський reply Стас Павловский

    Стас Хто кого купив?? я там був . клевета!!

    Alex Yarov reply Стас Павловский

    Хто? Кого?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up