Фото з бюлетенем і підозра на «карусель». Порушення на виборах-2019

Фото з бюлетенем і підозра на «карусель». Порушення на виборах-2019
  • Спостерігачі від Комітету виборців України та «Нацкорпусу» розказали про випадки порушень на Вінниччині.
  • Зокрема, про випадок, коли людина фотографувала свій бюлетень та про можливу фальсифікацію на школі №31.
  • Утім, спостерігачі кажуть, що більшість зафіксованих порушень — дрібні, пов’язані з необізнаністю працівників дільниць.

У вінницькому прес-клубі, о 15:00, розказали про зафіксовані порушення на виборах президента України у Вінниці та області.

Очільник вінницького осередку Комітету виборців України Владислав Телень розповів, що на Вінниччині заарештували чоловіка, який робив фото свого бюлетеня.

— Це побачили спостерігачі, які викликали поліцію. Зараз з'ясовують чи це хлопець собі на пам'ять зробив фото, чи щоб «відзвітуватися» перед людиною, яка в нього голос купила, — сказав Телень.

Відео дня

Попри те, що на Вінниччині проголосували тільки 44% від усієї кількості виборців, мережею вже поширюється дані екзит-полів, які проводять спільноти у соцмережах.

— Думаю, що інформація у таких нелегальних екзит-полах не може бути вірною. Їх роблять спільноти у соцмережах, що мають мільйони підписників. І хоча закон забороняє агітацію у день виборів. Але на них дія цього закону не розповсюджується, адже це не є засобами масової інформації. Попередні підсумки підводяться о 14:00, 19:45, 23:00, — розказав Владислав Телень.

Цього дня спостерігачами на дільницях є представники «Національних дружин» (громадське формування політсили «Національний корпус»).

Голова обласної організації «Нацкорпус» Ігор Княжанський розказав, що вони мають орієнтовно 50 спостерігачів по області та 50 мобільних груп, які можуть виїжджати на місце, аби зафіксувати порушення на дільницях.

— За нашими спостереженнями більшість порушень, які відбуваються в залах для голосування пов'язані з поганою обізнаністю членів комісій та відсутністю їх досвіду, — казав Княжанський. — На одній з дільниць у школі №31 працівниця засовувала у торбу стоси невикористаних бюлетенів. Це вона пояснила тим, що «бюлетені десь треба зберігати». На цій дільниці дуже маленькі столи і працівникам немає на чому писати.

Спостерігач від «Нацкорпусу» Андрій Вербецький відзняв, як біля тієї ж школи №31 мала відбутися «карусель»:

— Зранку один з наших спостерігачів примітив скупчення народу поблизу школи №31. Він підійшов до них поближче та почув «треба дочекатися координаторів, треба ще почекати, ще не всі зібралися».

Згодом, вже було чотири організованих групи, у яких було мінімум три координатори. Вони підходили до скупчення пенсіонерів, до молоді. Почули, що ці люди говорять про вибори.

Ми хотіли відзняти факт передачі коштів за вибори та поспілкувалися з цими людьми, що вже опубліковано у соцмережі. Координатори вели себе агресивно, а пенсіонери ховали обличчя та втікали, — сказав Вербецький.

Утім, Ігор Княжанський додав, що підтверджених даних про порушення законодавства конкретною політичною силою вони не мають.

У Вінницькому міському суди представили справи, які пов’язані з виборами президента. Переважно, це заяви на передвиборчу агітацію без маркування та позови у суд для зміни виборчої адреси.

Вас може зацікавити матеріал: Хроніка порушень і курйозів: все про вибори у Вінницькій області

Читайте також:

Фото: «20хвилин», графіка — hromadske.ua
Головна фотографія для ілюстрації та не є доказом правопорушень.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Антон

    Як вже заєпав цей нацкорпус зі своїми малолєтками дурними
  • Daily

    в нас таємне голосування то як вони знають що в кабінці що відбувається
  • З.А.Глядач

    "заарештували чоловіка, який робив фото свого бюлетеня."

    А це заборонено? Чи нацикам просто захотілося до.батися?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up