Фанати трамваїв: швейцарець у Вінниці орендував вагон і годину їздив по місту

Фанати трамваїв: швейцарець у Вінниці орендував вагон і годину їздив по місту
Любителі транспорту з Німеччини спочатку оглянули свій, німецький, ретро-вагон Gotha, а вже потім проїхалися на швейцарських
  • Швейцарці передали Вінниці свої трамваї, а тепер приїжджають подивитися на ретро-вагони.
  • 25-річний Лукас з Цюриха недавно орендував «Міраж» білого кольору і годину катався на ньому по Вінниці.
  • «Сліпа корова» єдиний вагон у світі з цієї серії, який ще експлуатується у нашому місті.
  • Побачити вінницькі трамваї приїздять любителі транспорту не  тільки зі Швейцарії...

Не кожному дано зрозуміти людей, які настільки цікавляться трамваями, що готові заради цього їхати до іншої країни.

Після послаблення карантину у Музеї трамваїв знову зустрічають гостей-іноземців. Його директор Олег Матюхов розповів, що недавно у нас були любителі транспорту з Латвії, Туреччини і Швейцарії. Швейцарці, точніше, мешканці Цюриха,  приїздять чи не найчастіше. Саме з цього міста Вінниця отримала понад сто трамвайних вагонів. Кажуть, сумують за своїми «Міражами» і «Карпфенами».

—Любов до транспорту виробляється з дитинства, — розповідає Олег Матюхов. — Пам’ятаю, змалку грався машинками. Найбільше  приваблював трамвай. Хтось захоплюється футболом, інші не можуть без рибалки, чи колекції монет, а є люди, яких цікавить електротранспорт.

Відео дня

"Міраж" з №308 один з тих вагонів, які викликають інтерес у гостей зі Швейцарії

Вони знають про трамваї, здається, все, що можна знати. Навіть від цього, тобто від таких знань, отримують задоволення.

Один у вагоні

25-річний швейцарець на ім’я Лукас приїздив до Вінниці у липні нинішнього року. Карантин не став на заваді іноземцю. Жартома сказав, що хоче побачити у нас  «цюрихський балет»(?!).

В Олега Матюхова фраза не викликала здивування.

Рекламою цюрихського театру розписаний один з «Міражів».

—Таким ми отримали цей вагон з Цюриха, — розповідає Матюхов. — Зберегли не тільки вагон, а й рекламу.

Кому доводилося їхати у цьому вагоні, можливо, звертав увагу, що нумерація сидінь позначена так, як на кріслах у залі театру. До речі, є тут і внутрішня реклама. Щоб її побачити, досить підняти голову на стелю вагона. Задня площадка обладнана у формі балетного станка.

Година оренди коштує 2000 гривень

Очевидно у пана Лукаса свої спогади про цей вагон. 11 років тому «балетний» останній раз пройшов по маршруту у Цюриху. Хлопець був тоді підлітком.

—Він не уточнював, чому саме цей вагон замовив для екскурсії, — каже директор музею. — Коли людина говорить про щось конкретне, нема сумніву, що чимось воно його зачепило, чимось приваблює.

Замовлення на оренду гість робив через вінницьких знайомих. Вони подали заявку за два тижні до його приїзду, сплачували кошти. Одна година оренди трамвайного вагона коштує нині дві тисячі гривень.

Спробуй після цього зрозумій людину! Приїхати за майже дві тисячі кілометрів, саме така відстань між нашими містами, орендувати вагон і годину їздити в ньому по місту! Один у вагоні!

Принаймні з депо він виїжджав один. Пізніше на маршруті до нього підсіли двоє вінничан.

Лукас їхав по маршруту до залізничного вокзалу і у зворотньому напрямку.

Як пояснив директор музею, іноземцям пропонують на вибір або маршрут №2 «Вишенька-Барсььке шосе», або четвертий маршрут, що йде до залізничного вокзалу.

Вагон №339 або «Цюрихський балет»

Вагон №339, дехто його називає «Цюрихський балет» ,

Виготовлений у 1968 році. У швейцарському місті експлуатувався до 2011 року. 24 листопада відправлений залізницею до Вінниці. 

До нашого міста прибув 15.12.2011 року. На маршрут вийшов у березні наступного року. Наше підприємство не зафарбувало рекламу.

Хотів побачити «сліпу корову»

У нашому місті є унікальний вагон «сліпа корова». Так називають його любителі транспорту. Він незвичайний уже тим, що залишився єдиний діючий вагон з цієї серії..Його продовжують експлуатувати у Вінниці у якості екскурсійного.

Про це розповів студент технічного університету екскурсовод Музею трамваїв Валерій Старжинський.

—Три вагони цієї серії отримала Вінниця з Цюриха, — каже пан Валерій. — На маршруті не використовуються. Ще один став музейним експонатом. На нього є свій цікавий проект. Поки що про нього не буду говорити.

Особливість такого вагона в тому, що він безкабінний, використовується тільки як причіпний. Такий вигляд має салон "сліпої корови" (фото внизу)

Випробовують нову модель

Співрозмовник каже, що вже декілька років підтримує контакти з любителем транспорту з Цюриха на ім’я Аріан.  Торік 19-річний хлопець приїжджав до Вінниці. Був у нашому місті разом з батьками.

—Поки батьки пізнавали Вінницю, я знайомив Аріана з трамвайною мережею міста, — говорить Старжинський. — Проїхали по всіх маршрутах. Здійснилася його мрія побачити «сліпу корову».

Після того Валерій гостював в Аріана у Цюриху. Каже, хлопець водив його у музей трамваїв. Там велика колекція вагонів, понад 30 одиниць. Найстаріший  ще 1897 року випуску. Зрозумів, що там Аріана добре знають.

Тоді ж дізнався, що у Цюриху випробовують нові трамваї Bombardier Flexity2.

 

Сидіння у них зроблені з того ж матеріалу і мають такий само вигляд, як у тих, що курсують по Вінниці.

Дізнався, що швейцарці дуже шанують старі традиції. Намагаються зберігати їх у нових вагонах бодай такими незначними штрихами, як у випадку з місцями для сидіння.

Запитую Валерія, чи вдалося щось дізнатися у Цюриху про передачу Вінниці нової партії трамваїв.  Про це повідомляв раніше Сергій Моргунов.

Про такі вагони міська влада Вінниці домовляється зі швейцарцями.

Конкретика співрозмовнику не відома. Однак відчувається, що буде це не так швидко. Поки що у Цюриху не вистачає на маршрутах трамваїв. Інколи у рейс випускають навіть музейні експонати, зокрема вагон «Міраж». Тобто у швейцарському місті, як і у нас, на маршруті можна побачити вагон 60-х років випуску. Валерій показав фото такого трамваю з пасажирами в салоні, яке отримав від Аріана незадовго до нашої розмови.

Буває, замовляють по два рази на день

Оренда трамваїв у Вінниці справа звична. Бувають випадки, коли таких замовлень надходиь по два рази на день. Про це розповів директор Музею трамваїв Олег Матюхов.

Вагон "Везунчик" екскурсійний, його показували швейцарцю Аріану (крайній праворуч), поруч  Валерій Старжинський , крайній ліворуч Олег Матюхов.

—Переважно замовляють для групових екскурсій, — говорить Матюхов. — Школи, виші, найчастіше під час випускних. Іноземці можуть для одного вагон замовити.

Щоб зробити замовлення, треба звернутися до Музею або у приймальну Транспортної компанії. Вартість години оренди – 2000 гривень.

Крім Вінниці, трамваї стали символами в Одесі, Львові. У світі добре знані вагони у Сан-Франциско, Пальма-де-Майорці, Лісабоні.

За словами співрозмовника, у ці міста також постійно добираються любителі транспорту, аби проїхатися у ретро-вагонах. Найближче від нас, звичайно, Лісабон, столиця Португалії. там трамвайчики, всі вони жовтого кольору,ходять не тільки по місту. Ними можна скористатися у приміській історично-парковій зоні Сінтра. З вікон милуватися справді шедевральною красою - як навколишньої приолди, так і будівель незвичайної вишуканої архітектури.   

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Елена

    ну а що, витягнув 12 євриків і катайся по Вінниці на персональному трамваї цілу годину.
    для них це 2 пачки сигарет або 3 порції кави в вокзальному переході...
  • Елена

    "Швейцарці передали Вінниці свої трамваї, а тепер приїжджають подивитися на ретро-вагони"  - авторе, Ви дійсно думаєте, що приїжджають на них подивитись ті самі, хто їх передавав?)))) українська мова у Вас на трієчку, хоч і журналіст...
  • Зарина Анифаева

    Круто чогоб і ні, а в нас за свет заплатив за газ заплатив і добре що з голоду не здох
  • Жора

    Можно нанять вагон чтобы там занятся сексом с козой.

    Tramp reply Жора

    с козой можно и в поле, зачем тебе трамвай? хотя такому дегенерату может и нужен трамвай чтобы встал )))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:14 На фронті вчора відбулося 61 бойове зіткнення. «Найгарячіше» на Новопавлівському напрямку photo_camera 11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up