Експерти Зе у Вінниці: погляд майбутніх парламентарів на фінанси, суди, освіту (Політична реклама)

Експерти Зе у Вінниці: погляд майбутніх парламентарів на фінанси, суди, освіту (Політична реклама)
  • Люди з першої 20-ки партії «Слуга народу» приїздили до Вінниці розповісти, як вони допомагатимуть президенту Зеленському зшивати країну.
  • Вони були експертами під час президентської кампанії, а тепер готові зробити нове українське диво, працюючи в Раді.
  • В чому це диво полягає і що змінить в фінансовій системі, судах і освіті пропрезидентський парламент?

Про чи не найболючіші для кожного виборця напрямки — фінанси, освіту та систему правосуддя — говорили у Вінницькому прес-клубі 18 липня кандидати від партії «Слуга народу». За ці напрямки відповідають в команді Зе Данило Гетманцев, Ірина Венедіктова, Сергій Бабак. Вони з першої 20-ки списку партії, тож знають, про що говорять. Усі науковці, мають вчені звання і свого часу зробили успішний бізнес.

— Ми люди, які ніколи не були в політиці. В політику нас привів Володимир Зеленський, — розповів Данило Гетманцев. — Ми прийшли з ним на президентській кампанії і зробили все від нас залежне, аби він став президентом. І він зробив практично неможливе. Те, у що не вірив в цій країні майже ніхто. Він своїми діями показав, що цю систему, яка нас всіх не задовольняє і вже існує 28 років в цій державі, можна змінити і треба міняти.

Як мінятимуть систему кожний із названих кандидатів в парламент у своєму напрямку, пропонуємо прочитати в їхніх цитатах.

Данило Гетманцев 
№20 в списку партії «Слуга народу»

експерт з питань оподаткування, публічних фінансів, банківського права і митної політики

«Галузь моєї відповідальності — основа добробуту нашої країни. Це справедливе оподаткування, яке повинно бути зрозумілим, прозорим і в смартфоні. Це справедливий розподіл зібраний грошей між регіонами, між галузями і соціалкою. Це всі ті відносини, які виникають у зв’язку зі зборами та подальшим розподілом коштів. Сьогодні насправді ситуація дуже погана. Маємо глибоку кризу публічних фінансів. На обслуговування державного боргу та виплати тіла кредиту в 2019-му році йде приблизно 40% від державних доходів. Це величезні суми. І ми залежимо від іноземних кредиторів. Розвивати економіку з такими боргами — це все одно, що бігати спринт з гирею на нозі. Важко.

І тому питання роботи з державними боргами — це питання №1 в нашій фінансовій політиці. Питання соціальних виплат, більшість з яких була заморожена попереднім урядом, — також дуже важливе для нас.  

За останні роки, навіть у гривні, якщо врахувати інфляцію, пенсії зменшилися мінімально на 40% і в середньому на 26%. Якщо говорити про долар, то це ще більше — понад 50%. Якщо говоримо про зарплати, то вони в нас є найнижчими в Європі. За останні 5 років у доларовому еквіваленті вони зменшилися на 20%.

Маємо недофінансування пенсійного фонду, трансфер з бюджету до якого складає половину від його доходів. Маємо дефіцит фонду страхування і затримки виплат лікарняних і декретних людям. Маємо з вами досить серйозні глибокі проблеми, пов’язані з фінансуванням цілих галузей соціальних сфер. Наприклад, медицина в нас фінансується десь на 2,5% від валового внутрішнього продукту, що вдвічі менше за встановлений в розвинутих країнах стандарт чи навіть в країнах, що розвиваються.

Ці всі проблемні питання можна подолати, якщо мати бажання до цього. Якщо розуміти, що твоя ціль приходу до влади — це не власне збагачення та збагачення твоєї сім’ї, а служба людям. Служіння своїй країні.

Це не той дешевий пафос, яким нас 5 років балував президент, що пішов. Це щирі слова від всіх нас, бо маємо, чим займатися по життю. В нас є свої бізнеси, в нас є свої кафедри. Ми тут всі науковці, доктори наук. Досягли успіху в тому, чим займаємося і могли б цим успішно займатися далі. Але.

Коли ти говориш з іноземцями і тобі соромно за владу в країні... Ти начебто і не у владі, і не причетний до того, що відбувається, бо не береш участі в цих схемах. Але ти маєш стосунок, нічого не роблячи, аби це припинити, змінити стан справ. Тому тобі також соромно. І основне — наші діти, яким треба дивився в очі і відповідати на питання, чому ми передаємо їм країну в такому стані і чому ми не зробили все можливе, щоб пишатися Україною, як найкращою країною в Європі.

Оця ідея — робити українське диво, зробити з України не аутсайдера, не лузера, а найкращу країну Європи чи навіть світу. Успішною, такою, що розвивається, на яку рівняються інші і ставлять собі за приклад. Оця ідея нас об’єднала».

Що робити в кризу?

Партія «Слуга народу» має детальну покрокову програму у сфері публічних фінансів. Експерти розробили більше 10-ти законопроектів, які майбутні парламентарі від Зе проситимуть підтримати в Раді усі політсили. І це, як сказав Данило Гетманцев, тільки початок:

Ми дуже зараз плідно працюємо над законодавчими ініціативами, які внесемо в перший тиждень роботи в Верховні Раді, якщо народ нас підтримає.
 

Ірина Венедіктова
№3 в списку партії «Слуга народу»

Експерт з питань судової реформи, арбітр міжнародного комерційного суду України при ТПП

«Ми четвертий тиждень їздимо країною, спілкуємося з різними людьми і бачимо проблеми, чуємо різні думки про розвиток країни. Люди хочуть комфорту для себе, своїх дітей, своїх батьків. Усі хочуть, щоб країна розвивалася і розвивалася швидко. Про це каже і електоральна мапа, яку ми бачили, коли обрали президента країни. 

Дійсно, Зеленський зшив країну. І сьогодні задача партії «Слуга народу» продовжувати її зшивати. Тому ми хочемо відчувати біль кожного регіону, тому їздимо і спілкуємося з людьми.

От сьогодні були в Павлівці. Вся країна спостерігала, коли зривався арсенал. Мені особисто ця тема болить, бо я прийшла в політику після вибухів в Балаклеї Харківської області, де була така ж сама ситуація. І от ми в Павлівці дізналися: пройшло 2 роки, виділили 100 мільйонів гривень, а у людей залишилися вибиті вікна. Повернули гроші до державного бюджету частково. Незрозумілі дії, правда?

А який сьогодні доступ до правосуддя у громадян? Указ про укрупнення судів буде переглядатися, тому що тепер людям необхідно добиратися по 150-160 кілометрів до суду. Є така практика, коли правоохоронці займають чергу на завтра до судді з вечора. Як можемо говорити про ефективну діяльність правоохоронної системи при такому? Все пов’язано. Але в першу чергу нам варто звернути увагу на те, що суддів у нас не вистачає, і це вже кричуща проблема.

Сьогодні в Україні 14 судів взагалі без суддів. Люди приїздять, складають позовні заяви в канцелярії, а згодом будуть справи проти України, які виграють громадяни щодо доступу до правосуддя. За ці програші будемо сплачувати ми з вами, платники податків. З бюджету, звичайно. Тож доступ до правосуддя — це проблема номер один.

Далі проблема – справедливого правосуддя. Ми всі хочемо швидких рішень, професійних рішень і такого ж швидкого виконання цих судових рішень. Це вже проблема в сфері Міністерства юстиції, але вона так чи інакше все одно пов’язана з довірою до суду. А в нас довіра яка?За останнім дослідженням центру Разумкова, людей, які повністю довіряють судам, лише 2%

Сьогодні в країні діє 5 тисяч законів. Є такі, що з радянських часів не переглядалися. Житловий кодекс, Кодекс про працю…  А всі вони пов’язані з нашим сьогоденням. За цими законами судді приймають рішення. А потім виникає питання, справедливе це рішення чи не справедливе? Дійсно, необхідно переглянути законодавство. Змінити його. Щось, може, відмінити. Треба поставити депутатам, а це якраз ми, зовсім інше завдання: не голосувати за незрозумілі законопроекти, а приймати ті закони, які будуть економічно вигідними і економічного обґрунтованими для людей».

Що саме змінять в судах?

Кандидат від «Слуги народу» каже про повноцінний суд присяжних. Про інститут мирових суддів, які будуть обиратися і відкликатися територіальною громадою та вирішуватимуть спори з малозначних справ. Ще в проекті створення дієвого інституту альтернативного розв’язання спорів (третейські суди і арбітраж).

Є орган суддів на суддями. Це Вища рада правосуддя. Треба переглянути вимоги і до цієї інституції, що б її члени також були професійними і доброчесними, каже Ірина Венедіктова.  
 

Сергій Бабак
№11 в списку партії «Слуга народу»

Експерт з питань освіти та науки, доктор технічних наук 

«Наш президент зараз один взагалі. Рада працює проти нього — не розглянутий жоден з 30-ти чи більше законопроектів, поданих ним. Кабінет міністрів саботує діяльність, не допомагає. Ми розглядаємо вибори в неділю, як тертій тур президентських виборів, і хочемо допомогти Володимиру Зеленському сформувати команду в парламенті, яка спільно з ним буде працювати над змінами в країні.

Кожен з нас — спеціаліст у своїй сфері. Ми самоспроможні, самодостатні люди і кожен займався покращенням системи на своєму рівні і в міру своїх можливостей. Але з разом з Зеленським ми побачили можливість насправді змінити всю систему і вирішили взяти на себе відповідальність за це. І відповідальність за те, що нам дається в спадок.

Всі знаєте, яка ситуація зараз в освіті. Дошкільна система відірвана від шкільної. Шкільна — від життя. Професійна і вища — від ринку праці. Притому в нас шалена міграція професіоналів з країни. І мігрують не доктори наук чи люди без світи, а якраз люди з професійно-технічною освітою. Ті професіонали, на яких тримається країна, які вміють працювати руками... Проблеми є в кожному рівні освіти, але назву три характерні аспекти для всіх.

Перший, інфраструктура. 28 років в нас занедбана освітня інфраструктура. Сотні шкіл мають туалети на вулицях, половина з них не має гарячої води в середині, 10% без їдальні, третина мають застарілі комп’ютери, не відключені до інтернету. Тобто в інфраструктурі ситуація, близька до катастрофи. Вже не говорю, що наукові заклади не мають сучасного дослідницького обладнання, а в професійно-технічних вчать на тракторах, яким вже 50 років. У це держава повинна інвестувати.

Другий аспект — це педагоги. Не тому, що вони погані, а тому, що невмотивовані, матеріально не забезпечені. Якщо молодий вихователь отримує зарплату, нижчу мінімальної, то яке в нього буде задоволення від життя? Як така нещаслива людина може виховати щасливих дітей?

Тертій аспект — зміст освіти. Розроблені нові стандарти освіти для всіх рівнів. В університетах, наприклад, буде стимулюватися максимальна автономія при виборі академічних програм, щоб студенти самі собі обирали ті предмети, які їм більше знадобляться. Вони зможуть переходити з університету в університет. В школах буде не типова програма, а мінімальна. Таку програму навчальні заклади не боятимуться допрацьовувати, осучаснювати. Маємо всі неохідні напрацювання, як зробити освіту такою, щоб відповідала сьогоденню».

Про зв'язок освіти й науки

Кандидат Сергій Бабак також розказав, що сьогодні на розвиток науки держава виділяє 4 мільярди гривень, але ці кошти «дуже тонким шаром розмиваються серед 160-ти інститутів, і в результаті ми не маємо толком наукових досліджень».

Немає головного, комерціалізації, тобто впровадження наукових результатів в економіку. Треба встановити зв'язок науки і економіки, які зараз живуть окремо, кожна своїм життям. Ми все це хочемо зв’язати, системно змінити, комплексно. І саме тому ідемо до парламенту.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up