Ехо минулого: артефакти Ґава-Голіградської культури знайшли на Вінниччині

Ехо минулого: артефакти Ґава-Голіградської культури знайшли на Вінниччині
  • На Вінниччині знайшли комплекс артефактів Ґава-Голіградської культури — бронзові наконечники списа, браслети з орнаментом та втульчасте тесло.

Ґава-Голіградськакультура існувала в XI – середині VII ст. до н.е., сформувалася у Карпатському басейні та належить до культур фракійського гальштату. Її назва походить від могильника Ґава в Угорщині та поселення Голігради на Середньому Дністрі.

Люди Ґава-Голіградської культури займалися землеробством, скотарством, гончарством, бронзовою металургією, добували сіль та торгували. Їхніми основними знахідками є чорнолоскований посуд різноманітних форм, багато оздоблений геометричним орнаментом з глибоких ліній, а також бронзові знаряддя праці та прикраси.

Скарби цієї спільноти свідчать про майнову нерівність. Ґава-Голіградська культура вплинула на формування деяких рис чорноліської культури.

Відео дня

Днями на фейсбук-сторінці «Історія та археологія» опублікували допис — комплекс Гава-Голіградської культури, знайдений на Вінничині.

— Скарби цієї спільноти свід­чать про диференціацію суспільства. Носії культури Ґава-Голігради впли­нули на формування деяких рис чорноліської культури. Основні па­м'ятки: Михалківський та Голіградський скарби; могильники Сопіт, Завалля. Етнічна належність насе­лення — фрако-іллірійська, — відзначають у дописі.

 

Читайте також:

Поліція, медики та надзвичайники: у Піщанській громаді сталася смертельна аварія

На «зебрі» у Гайсинському районі легковик збив на смерть пенсіонерку

На Григоренка вінничани «здали» поліції п'янючого водія

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up