Думав, що серцевий напад, але то був сказ. Чоловіка покусала домашня кішка, за місяць він помер

Думав, що серцевий напад, але то був сказ. Чоловіка покусала домашня кішка, за місяць він помер
  • Про рекордну захворюваність тварин на сказ останнім часом говорять чи не щотижня.
  • А от про сказ у людей заговорили вперше за 15 років.
  • 60-річний мешканець Могилів-Подільського району помер від укусів кота.
  • Розповідаємо про вакцинацію усіх домашніх тварин, адже вона важлива. 

— У чоловіка були скарги на болі в серці і підвищення артеріального тиску, і саме через це він звернувся в лікарню, — розповідає завідувач відділу епідеміологічного нагляду спостереження та профілактики інфекційних захворювань «Лабораторного центру МОЗ» Олександр Загоруйко. — А вже потім в нього з’явилася класична клініка для сказу: гідрофобія, збудженість, утруднене дихання… Тоді лікарі й запідозрили, що в нього не серцевий напад, а скоріше за все сказ.

Все почалося 17 липня. Чоловіка покусала домашня кицька, на це ніхто не звернув увагу, як і на те, що наступного дня тварина пішла з дому.

Більше місяця чоловіка нічого не турбувало. Перші симптоми (болі в серці і тиск) у нього з’явилися 29 серпня, в лікарню чоловік звернувся 31 серпня. Через дві доби людина померла у медичному закладі.

Відео дня

Якби людина звернулась по допомогу одразу?

— То почала б отримувати антирабічні щеплення (вакцину від сказу, — авт.), вони захищають від захворювання на 96-99%. Але це буде дієво, якщо розпочати курс до 14 днів після покусу.
Хоча люди звертаються й пізніше, і все одно щеплення працюють. Але рекомендовано все таки не пізніше двох тижнів.

Потрібно робити 40 уколів в живіт?

— Немає нічого такого, зараз це п'ять щеплень, які потрібно отримати протягом місяця, — розповідає керівник служби. — На нульовий день, тобто коли людина звернулася по допомогу. На 3-й день, на 5-й день, на 7-й день, на 14-й день і на 28-й день.

Щоб отримати ці щеплення, потрібно звернутися або до свого сімейного лікаря, або в лікарню до травматолога. Першу дозу вакцини людині призначає травматолог і розписує графік подальшого отримання доз вакцини. Другу дозу теж можна отримати в травматолога, але в подальшому потрібно звертатися до сімейного лікаря. 

Вакцинація від сказу безкоштовна і в нашій області достатня кількість доз антирабічного імуноглобуліну.

— Якщо в людини фіксується сказ, то вона помре стовідсотково, — каже лікар. — Останній раз сказ в області реєстрували в 2007 році, тобто 15 років тому. А загалом від початку року за щепленням від сказу звернулось близько двох тисяч мешканців області, і більше 600 з них його вже отримали.

Профілактика можлива?

— Профілактично від сказу роблять щеплення тільки певним групам населення, — говорить Олександр Загоруйко. — Це люди, які працюють з тваринами або займаються ошкуренням (тобто знімають шкури з диких тварин).

Саме зараз, як ми розповідали раніше, триває осіння кампанія з пероральної імунізації диких тварин проти сказу: приманки з вакциною розкладають у різних куточках області. Людям їх не можна торкатися і перекладати на інше місце. Для тварин приманки безпечні. 

Всіх домашніх тварин потрібно вакцинувати від сказу

Держпродспоживслужба нагадує про небезпечність сказу для тварин та людей, Сказ — це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується ураженням центральної нервової системи.

Заразитися сказом людина може через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Тільки вчасно наданий комплекс антирабічної допомоги може вберегти постраждалих людей від смертельних наслідків.

Щоб убезпечити тварин від сказу, всім домашнім улюбленцям, необхідно щорічно робити щеплення, починаючи з 3-місячного віку.
Щеплення проти сказу можна зробити в приватних ліцензійних, так і державних установах. Але саме у державній установі є можливість застосовувати безкоштовну вакцину проти сказу. Щеплення потрібно проводити щорічно.

Існують міфи про щеплення від сказу, які вводять в оману:

  • Міф 1: вакцинувати тварин, які не виходять на вулицю або не потрапляють в дику природу, не обов’язково.

Реальність: дика природа може сама «прийти» до тварини, що мешкає ізольовано.

  • Міф 2: вакцинувати потрібно лише дорослих тварин, одного щеплення достатньо.

Реальність: вакцинувати обов’язково щорічно з 3-х місячного віку.

  • Міф 3: вакцини проти сказу є «важкими» для тварин.

Реальність: сучасні вакцини максимально безпечні, ефективні та мають дуже низький% теоретично можливих ускладнень.

  • Міф 4: сказ переносять лише собаки, рідше — коти.

Реальність: вірус вражає всіх теплокровних тварин, які потім стають його переносниками.

  • Міф 5: хвора тварина завжди поводиться агресивно, в неї тече слина.

Реальність: на початковій стадії слина не тече. Ознаки проявляються через 3–5 днів після зараження. Хвороба може мати безсимптомний перебіг. Тварина може бути пригніченою.

  • Міф 6: захворіти на сказ можна, якщо доторкнутися до хворої тварини.

Реальність: тварини виділяють вірус зі слиною. Вірус проникає в організм людини через укус, потраплянні зараженої слини на слизові оболонки, подряпини, мікро ушкодження шкіри.

  • Міф 7: люди не хворіють на сказ.

Реальність: люди хворіють! В організмі людини вірус нервовими волокнами потрапляє у спинний і головний мозок, викликає запалення, параліч і смерть.

  • Міф 8: до лікаря не обов’язково звертатися відразу після укусу, можна почекати якийсь час.

Реальність: після появи перших симптомів медики вже не зможуть допомогти хворому.

  • Міф 9: сказ виліковний.

Реальність: єдиний офіційно визнаний і ефективний спосіб уникнути сказу в разі ризику зараження — своєчасна профілактична вакцинація.


Читайте також:

Сказ небезпечний і для тварин, і для людей. Про небезпеку хвороби та його профілактику

По області розкладають приманки з вакциною від сказу. Працює 270 бригад

На Вінниччині відстрілюватимуть лисиць. Що призвело до такого рішення?

Від початку року на Вінниччині підтверджено 74 випадки сказу. Будьте пильні 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Elvira Mriasova

    Якби справді кішка була домашня, а не так, як існують в селах коти та собаки, то була б привита із щорічним проходженням і точно звернули б увагу чому домашня улюблениця прям покусала і вивела з дому. А не чекали б 1,5 місяці. Чоловіка звісно, що жалко, співчуття рідним. Проте це іще один з кричущих випадків, який показує, що потрібен жорсткий контроль над розплідом домашніх тварин, обовʼязкова стерилізація, вакцинація або ліцензія на розведення та обовʼязковий облік в реєстрі у ветеренара.
    А так, невідомо скільки кішка наробила біди через горе-хазяїв
  • AK

    Хотілось би знати графік вакцинації бродячих псів яких зоошиза добилась у прирівнянні у правах до людей. Хто їм робить прививки щороку? Проти кого позиватись у разі нападу?
  • Олег Каськов

    Не брешіть. Зазвичай,в ПМСД немає антирабічної вакцини. Вони відправляють до травмпункту. А там потрібно все проходити знову.
  • Лариса Чернушенко

    Жахливо

keyboard_arrow_up