До музею Жмеринки повернули експонат, що в мільйони разів менший за макову зернину

До музею Жмеринки повернули експонат, що в мільйони разів менший за макову зернину
  • Михайло Маслюк — неперевершений майстер мініатюри, Почесний громадянин Жмеринки і Заслужений майстер народної творчості. За своє життя Михайло Маслюк створив майже 500 мікрошедеврів. 
  • У 1968 році його витвір — паротяг, який у 20 мільйонів разів менший макового зернятка, занесли до Книги рекордів Гіннеса. Мікромінітюарист не лише підкував блоху, але й зв’язав їй ноги золотим ланцюжком та замкнув малесеньким золотим замочком.
  • Нещодавно до музею Жмеринки повернули ще одну мікромініатюру Маслюка: локомотив і 12 вагонів на зрізі волосини.

 

У Жмеринський міський історичний музей урочисто повернули унікальну мікромініатюру видатного майстра Михайла Маслюка — локомотив і 12 вагонів, що виїжджають з «тунелю», яким слугує людська волосина. Цей шедевр, у мільйони разів менший за макову зернинку, знову прикрашатиме експозицію музею. Побачити унікальну роботу митця можна за допомогою мікроскопа. Про це повідомляє видання «Жмеринка City».

Нещодавно стало відомо, що цю унікальну роботу хочуть продати. Небайдужі жителі Жмеринки, на чолі з директором музею Ганною Шереметою та секретарем міської ради Вадимом Кожуховським, об'єднали зусилля, щоб зберегти цінний артефакт для рідного міста.

Відео дня

Завдяки спільним старанням мікромініатюру Маслюка викупили та повернули до Жмеринського музею.

— Ця мікромініатюра є рідною для Жмеринки. Завдяки допомозі Вадима Кожуховського ми повернули цінний для Жмеринки експонат. Тепер кожен може ознайомитися з цією роботою у стінах музею, — повідомила Ганна Станіславівна.

До речі, онук видатного майстра — Сергій Тєтєрін, продовжив справу дідуся. А його мікрошедеври також стали окрасою багатьох виставок в музеях України та за кордоном. Талановитий нащадок Михайла Маслюка вигадав спосіб для перегляду мікрофотографій, які на свою мікрофотокамеру робив дідусь. 

— Фотокамера, яку змайстрував жмеринчанин Михайло Маслюк, була розміром з горошину. Майстер помістив її у свою палицю-тростину і робив фото, натискаючи на кнопку. Цей пристрій можна порівняти із сучасною селфі-палкою. У такий спосіб він фотографував і вулиці рідної Жмеринки, і друзів, і самого себе, — розповіла співробітнця музею Світлана Мартинчик.

Щоб жмеринчани і гості міста мали можливість побачити фото, які зробив Михайло Маслюк на свій міні-фотоапарт, онук Сергій Тєтєрін змайстрував пристрій для перегляду міні-світлин із проектуванням на стіну через звичайний ліхтарик.

Відвідати виставку мікрошедеврів Михайла Маслюка і побачити новий музейний експонат можна у Жмеринському міському музеї за адресою: вулиця Центральна, 24.

Детальніше про жмеринського генія Михайла Маслюка, який досконало грав на багатьох музичних інструментах, писав чудові вірші, створював дивовижні годинники, займався різьбленням по дереву, металу, мармуру та слоновій кістці, читайте в матеріалі Паротяг у 20 мільйонів разів менший за макову зернину. Майстру мініатюр Маслюку 105 років.

 

Читайте також:

Вінницьких вчителів запрошують на навчання, де вони зможуть постріляти з луків та катапульт

Що є у керівників вінницьких інститутів? Аналіз декларацій

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up