Дівчинка, яка прибрала сміття на Бригантині, має відзнаку Президента

Дівчинка, яка прибрала сміття на Бригантині, має відзнаку Президента
Творчу натуру добровільної прибиральниці видно навіть на фото

•50 мішків сміття зібрала на Бригантині 9-класниця школи №6 вінничанка Марія Чикальська.

•Зробила це власноруч. Не кликала на допомогу ні батьків, ні подруг.

•Марійки має талант до малювання, за свої роботи отримала понад 10 відзнак. Дві з них - від президентського фонду Леоніда Кучми.

•Чи відзначить дівчинку міська влада? Цього вимагають земляки Чикальської

 

Тендітна на вигляд, скромна у спілкуванні Марійка Чикальська приємно здивувала вінничан. Протягом двох днів самотужки прибирала одне з улюблених місць відпочинку на березі Південного Бугу – Бригантину. Назбирала 50 мішків сміття. 

-Дивуються ті, хто не знає Марію, - каже одна з її подруг. – Все на світі має бути красивим. Так вважає Марія. Красоту можна побачити на її картинах. Ви не знаєте, що вона художниця? У неї талант до малювання. За свої картини має нагороду від Президента.

Якби не подруга, так би й не дізнався про те, що Марія навчалася у художній студії «Барви України». Сама вона так і не похвалилися картинами. І про відзнаки нічого не сказала. А їх у юної художниці – понад десять. Зокрема, дві - від президентського Фонду Леоніда Кучми. Скромна дитина.

Відео дня

Завтра о шостій йду на пробіжку

Бажання прибрати сміття на Бригантині у Марії виникло після побаченого там безладу. Вона не хотіла нікому нав’язувати свою думку. Тому й не покликала на допомогу ні батьків, ні сестру, ні подруг. Напередодні мала розмову із старшою сестрою Валерією.

-Марія розповіла, що ходила з друзями відпочити на берег річки, - каже пані Валерія. – А тоді запитала мене, чи завжди там стільки сміття? Через забрудненість вони довго не могли знайти місця для відпочинку. Дивувалася, як люди так можуть робити!  Нас батьки змалку вчили прибирати після себе. З ними часто виїжджали на природу.

Наприкінці розмови сестра повідомила, що завтра вранці йде на пробіжку. Уточнила: о шостій годині.

-Я ще здивувалася, бо вона в нас ніяк не жайворонок, щоб разом із сонцем прокидатися, - продовжує Валерія. – Її довго не було. Згодом на деякий час з’явилася і знову кудись пішла. У мене мала дитина, тому не було часу розпитувати. Тільки увечері сестра розповіла, де була і що робила. Ми всі дивувалися – і батьки, і я. А Марія повідомила, що наступного дня знов піде на Бригантину, бо там ще багато роботи.

Ніхто не погодився допомогти

Протягом двох днів Марійка зібрала 50 мішків сміття.

-Трохи було важко, - розповідає дівчина. – Дехто запитував, навіщо я це роблю? Таких людей Марія просила допомогти їй. Але ніхто, уявляєте, жодна людина, не виявила бажання стати поруч і попрацювати. Це мене неприємно вразило так само, як і те, що люди залишають після себе все підряд.

Учениця зізнається, що не мала наміру повідомляти про те, що зробила. але передумала. Чому? Каже, щоб хтось інший не приписав собі цю роботу.

-Зрозуміло, що люди не повинні смітити, - говорить Марія. – Але так само є служби, які повинні прибирати. Та вони не роблять цього. Там вже нема жодного чистого клаптика.  Як люди не розуміють, що в смітті не можна жити?

Думаю, що смітять ті, у кого бруд на душі. Люди з чистою совістю не роблять такого.

Вся квартира – у картинах і… відзнаках

Марійка з дитинства захоплюється малюванням. Найбільше її приваблює петриківський розпис. Аби досконало опанувати цей стиль, пішла навчатися у художню студію «Барви України».

На картинах Марії Чикальської квіти палахкотять пелюстками. Коли їх розглядаєш, розумієш, звідки у неї любов до прекрасного, зокрема, до чистоти у місті, на березі річки. П’ять років тому, у червні 2012-го, Марійка Чикальська виборола перше місце в обласному дитячому фестивалі-конкурсі візуального мистецтва «Арт-Олімп».  Про нагороду свідчить диплом першого ступеня. Восени того ж року отримали ще одну нагороду – від президентського Фонду Леоніда Кучми – за яскравий мистецький хист. Це була друга відзнака фонду Кучми. Першу отримала у 2011 році.

2012-й був багатий на нагороди для нашої героїні. Тоді її відзначив обласний краєзнавчий музей у номінації «Яскравий образ» на Вінницькому бієнале художнього текстилю «Світ у клаптику». Є в неї нагорода художнього музею. Дуже відповідальним для Марії стало доручення – провести майстер-клас з петриківського розпису для літніх людей. Демонструвала свої вміння в обласному клінічному госпіталі інвалідів війни.

-У нас вся квартира заставлена роботами Марії, - каже її сестра Валерія. – Звичайно, приємно знаходитися в оточенні такої красоти. Щоправда, Марійка вже закінчила навчання у студії.

Вінничани просять відзначити добровільну прибиральницю

На сайті Вінницької міськради зареєстрована петиція з пропозицією відзначити ініціативу 9-класниці Марії Чикальської. За неповні чотири дні (станом на середину понеділка) під нею підписалися понад 200 тих, хто підтримує звернення. Сьогодні, 26 липня, їх нараховується 245. До закінчення часу збирання підписів залишалося 9 днів (загалом має бути 350 підписів).

Так само активно вчинок вінничанки обговорюють у соціальних мережах. Більшість висловлює схвальні відгуки на адресу добровільної прибиральниці. В той же час її ровесники зізнаються, що не наважилися б на таке. Хоча є охочі підтримати Марію. Кажуть, якби вона повідомила про свій намір завчасно, знайшлися б охочі стати поруч з нею. Втім, якби Марія так зробила, то вже була б не вона. Дівчина зізнається, що не любить виставляти напоказ те, що робить. Замовчування про картини – підтвердження сказаному.

Навколо Вінниці не залишилося чистого місця

Голова асоціації «Зелений світ Поділля» Олена Яворська:

-Як і більшість, я приємно вражена вчинком Марійки Чикальської, - каже пані Олена. – Фактично вона виконала роботу за двох – за тих, хто залишив після себе сміття, і тих, хто має прибирати місто. Знаю, що в договорі про надання в оренду землі на території міста є стандартний пункт – орендар зобов’язується утримувати взяту в оренду ділянку у чистоті. Тим більше, що такі «ласі» шматки, якою є земля на березі річки, простим людям не дістаються. невиконання пункту договору – підстава для його розірвання.

Ще більше забрудненим нині є Сабарів. Раніше ми туди привозили екскурсі, щоб показати взірець екологічного благополуччя, а нині… Багато сміття в Лісопарку, особливо у напрямку Соцьких озер. Та й загалом нині навколо обласного центру не залишилося жодної чистої ділянки.

інколи задумуюся над тим, чому так? Невже в нас так багато невихованих, несвідомих людей? Чи можливо, це вже спосіб протесту проти влади? В українській традиції, згадаймо, здавна відомий такий спосіб – помститися сусід, виливши на його територію помиї чи лайном обдавши хвіртку. Може, це люди таким чином паскудять хвіртку держави?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Петер Инна

    Марийка умница.... Удивило то ,что в статье написано о комментариях в соц сетях,если бы заранее сказала, то нашлись бы желающие стать рядом с ней и убирать.... Сколько в соц сетях приют для собак "Планета", что на Электросети -Сабаров  в соц сетях репостит просьбу прийти помощь...Там всего 2 работника,которые ничео не успевают -  на 560 собак.. + щенки ...Сейчас жара..воду не кому  налить в вольеры...принести ее.. убрать помочь (((( Люди не понимают ,как там нужна помощь, ведь приют -это пожизненная тюрьма ... Хоть прийти погулять на поводке с собаками... И то будет им счастье какое ... после  жизни в несколько лет в тесном вольере... ( Позвоните ,приходите...☎ (0432) 57 - 24 -51

    Olvol reply Петер Инна

    Женщина, не врите. Вы их выпускаете десятками каждый день на Сабаровское шоссе, где они кидаются на автобус. И соседним предприятиям раздаете
  • Анонім

    Добре що є таки янголи, які прагнуть власними зусиллями зробити оточуючий світ кращим, а не чекають, що хтось це зробить.

    Але здоров"я не вистачить за всіма

    "хохлопітеками "прибирати.  Там на Бригантині щомісяця можна таку кількість мішків виносити, бо народ любить там побухати.
  • Дід

    Марийка умничка.
  • Дід

    Марійка молодець!!!

    А влада міста повинна заборонити заїзжати на Бригантину машинам і розпалювати вогнища для шашликів. Вечерами дим стоїть коромислом.

    Також за чистотою на півострові могли б дивитись прихожани церкви яка тут знаходиться.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 До Небесного легіону приєднався Віталій Лукіянчук з Сальника 16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up