«Дівчат не тільки обливали, а й в річку кидали». Сьогодні - обливаний понеділок, не сердіться, якщо окроплять водою

«Дівчат не тільки обливали, а й в річку кидали». Сьогодні - обливаний понеділок, не сердіться, якщо окроплять водою
Традиція обливаного понеділка майже канула в Лету, але молодь не перестє обливатися водою при першій-ліпшій нагоді
  • Одна з вікодавніх традицій – обливання водою на наступний день після Великодня майже не збереглася у наш час
  • Що згадують про цей звичай старожили
  • Чи знає молодь про те, кого і чому у цей день обливали водою
  • Що таке галунка і як її правильно тримати у «битві» писанками

Найдавніший спогад про звичай обливаного понеділка зберіг для нас французький інженер, картограф Боплан.

Його враження від обливаного понеділка сягають 17-го століття.

Спогад від Боплана

Саме тоді француз мандрував Поділлям. У 1650 році створив першу географічну карту. Залишив багато спогадів про побачене у містах і селах нашого краю. Зокрема, і про традицію обливаного понеділка.

Відео дня

-Здебільшого водою обливали один одного діти та молодь, - читаємо у спогадах Боплана. – Відбувалося це на другий день після Великодня. Звідси і назва – обливаний понеділок. Тоді ж організовували забави, одна з яких називалася «битва» на крашанках. Повсюди і звідусіль лунало «Христос Воскрес!», а у відповідь чулося «Воістину воскрес!». На Поділлі співали навіть Великодню коляду.

У Вінниці не видно дівчат у мокрому одязі

У наш час традиція обливаного понеділка майже втратила своє повторення. Принаймні з ранку і до полудня у нинішній понеділок, 29 квітня 2019-го, на вулицях не було видно, аби хтось когось обливав водою.

До речі, якщо вам раптом не вдасться залишитися сухим, не треба гніватися. Етнограф Олекса Воропай стверджує, що обливання – це на щастя і на здоров’я. Адже вода сама по собі символ здоров’я.

Така дівчина поверталася додому як курка мокра

-У нашому селі дівчат не тільки обливали, а й в річку кидали, - пригадую давню розповідь бабусі Ганни Гардецької із села Кричанівка Могилів-Подільського району.

-Хлопці й дівчата збиралися на плацу біля млина, - говорила бабуся. – Там протікав потічок з джерела, який впадав у річку Немія. Не було такої дівчини, яку б не оббризкали його водою. Але головне для хлопців було заманити дівчат поближче до річки. Якщо заманити не вдавалося, то вони брали на руки, та й несли до води. Бувало, так удвох і стрибали. Вереску і сміху від того було стільки, що на другому кінці села відлунювало.

Найчастіше обливали хлопці дівчат. Діставалося води тій дівчині, за якою упадав хлопець. Якщо ж вона у відповідь залишалася байдужою, така додому поверталася, як курка мокра після дощу.

Щоб личко було красне, як великодня паска

У такий день дуже ніжно скроплювали водичкою бабусі своїх внуків. Потім розтирали крапельки рукою по обличчю, при цьому бажали, щоб личко було красне, як великодня писанка.

Пам’ятаю, мене бабуся втирала домотканим рушником. Ох, не для ніжного личка така ряднина!

-Втирайся добре – будеш червонощокий, - примовляла при цьому.

Ще й пам’яті – картинки, як щедро роздавали писанки. Їх отримував кожен гість. Часто люди обмінювалися писанками. Отримуючи у подарунок від когось, дарували навзаєм свої.

Секрет перемоги у «битві» на крашанках

За словами бабусі, великодніх розваг очікували з нетерпінням. Молодь розважалася, а дорослі спостерігали. Особливий інтерес викликала «битва» на крашанках. Її суть в отому, щоб своєю писанкою розбити чужу.

Дотепер пригадую науку бабусі, як правильно тримати галунку, так ще у деяких селах Поділля називали писанки.

-Основну частину яйця треба сховати у долоні, для «битви» залишити тільки верхню частину, причому, ту, що має гостріший «носик», - пояснювала бабуся. – Саме цим носиком треба цілити у писанку того, з ким змагаєшся. Якщо вцілиш і вдасться вдарити, вважай, його галунка трісне. Значить, твоя перемога.

Втім, нехитрий секрет був відомий багатьом. Тому успіх залежав від вмілого попадання і сили удару.

Ні, не чув про мокрий понеділок

Журналіст «20 хвилин/RIA» зробив невелике опитування на вулицях міста стосовно обливаного понеділка. Гарна у минулому традиція, схоже, справді майже повністю канула у Лету.

-Ні, не чув про такий понеділок, - каже молодий хлопець на імя Олександр, студент «політеху». – Але стало цікаво. Зараз прийду в гуртожиток пошукаю в Інтернеті, що воно таке. Може, когось і облию…

-А як це я потім додому заявлюся у мокрому одязі? – запитує учениця школи №26 пані Ольга. – Це ж застудитися можна. На вулиці ще холодно. Та й перед батьками доведеться виправдовуватися, чому у мене сукня мокра. Мені таке не подобається.

Етнограф  Олена Подоляк підтверджує факт зниження інтересу сучасної молоді до окремих великодніх забав минулого.

-Нічого дивуватися, - говорить етнограф. -  Світ змінюється. Як кажуть, нові часи – нові пісні. У нинішньої молоді інші інтереси. Хоча традиція обливати одне одного водою все одно збереглася. Зверніть увагу, як це робиться у спекотний день біля фонтану, наприклад. Я вже не кажу про купання у воді! Яким би не був цей світ, вода не перестане давати людині силу. Так само вода вабитиме до себе. Так що насправді традиція з минулого залишається, тільки проявляється в іншій інтерпретації.

P.S.Бачу сусіда на балконі поверхом нижче. Солодко затягується цигаркою. Йду виллю чашку води на голову. Привітаю з обливаним понеділком

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сашок. С.Корпан.юк.

    НИКОГДА в Виннице не было такого, это в Польше и лежащим под их пяткой Львове такие радости...
    Обливной понедельник! ВПЕРВЫЕ!
    В лучших традициях галицких рагулей молодые бандеровцы г.Винницы обливали водой проходящих девушек! Галицкие вуйки победили!!!!

    Орест Лютий reply Сашок. С.Корпан.юк.

    Сасок, було таке, але не кожен прибулий в місто про це знає і особливо з рюзьких. Обливались діти та молодь, звісно не в центрі міста, а там де було більше приватного сектору, Тяжилів, район олієжиркомбінату, Хоторах та інш.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up