Діти на візках вчилися жити самостійно: ходити в магазин, готувати собі сніданок

Діти на візках вчилися жити самостійно: ходити в магазин,  готувати собі  сніданок
  • Завершився тиждень “Школи рівних можливостей” в Гармонії.
  • Більше 20 учасників: 10 з інвалідністю складної форми та волонтери розкладали та складали туристичну палатку, їздили на закупи в магазини, готували собі сніданки, пресувалися громадським транспортом.
  • Багато з них вперше спробували жити самостійно.

Табір "Школа рівних можливостей" розпочався з того, що батьки вперше залишили своїх дітей, довірившись волонтерам та працівникам „Гармонії”. В цьому році учасниками табору стали підлітки віком приблизно 16-19 років, які постійно потребують сторонньої допомоги. Для цього залучили волонтерів. Вони допомагали організовувати заняття, щось переносили, привозили-відвозили. Як каже директор центру “Гармонія” Раїса Панасюк,таким чином, створювався інклюзивний простір.

— Наші учасники з інвалідністю з дитинства. І вони дуже залежні від батьківської допомоги і опіки, — розповідає вона. — Нажаль чи нащастя, батьки дуже люблять своїх дітей, але інколи це обмежує їх самостійність. Діти звикають до постійної допомоги. Буває, що батьки вдома навіть в інвалідний візок не садять дітей через різні причини. Думають: “нехай ходе, а якщо ж не може ходити, нехай повзає”.  Але це не вихід.  

Відео дня

На думку Раїси, самостійність дитини потрібно  формувати в ранньому віці якого б фізичного стану вона не була. Це забезпечить людині щасливе майбутнє.

В таборі, окрім семінарів, майстер-класів підлітки вчилися також пересуватися на інвалідному візку.

— Візок — це засіб реабілітації. Щоб людина на ньому змогла під’їхати туди, куди вона хоче. Узяти те, що хоче, а не те, що пропонують. Це розвиток. Вже в таборі діти вчилися їздити на візку та ним керувати.  Тому, що звикли в  будинку пересуватися навколішки, — каже Рая Панасюк. Ми показували молодим людям, що життя різноманітне: можна подорожувати, ходити на пікніки, грати в ігри, навчатися, обирати професію будь-якої сфери.

 

Окрім того, дівчата та хлопці вчилися користуватися кухнею, зварювати чай і смажити собі на сніданок яєчню. Просто готувати те, що вони хотіли. Адже вдома мало хто з батьків довіряє дітям з інвалідністю  приготувати щось поїсти. Бачити нові можливості у повсякденному житті допомагали, приміром,  реабілітаційно-повчальні квести магазинами. Учасникам потрібно було дізнатися ціну в продавця, купити певну річ чи продукт і  принести умовно кажучи “додому”.  Тобто самотужки намагатися вибудовувати комунікацію з продавцями. Навіть тим, в кого є ускладнення у мові. 

Під час останньої зустрічі табору “Школи рівних можливостей” на пікніку, інтерактивно навчалися: розпалювали вогнище, смажили на вогні їжу. Вперше.   

За словами Раїси Панасюк, табір не завершився.

— Це як перший етап їхнього самостійного життя. А далі, ми сподіваємося, він продовжиться. Коли приїжджали батьки забирати дітей, ми їм сказали, що потрібно давати простір для самостійності, довіряти дітям, створити їм умови. Батькам буде спокійніше, коли людина навчиться бути самостійною.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up