Діти Агрономічного: Сидимо дома, бо в школі холодно, зимою вода замерзає

Діти Агрономічного: Сидимо дома, бо в школі холодно, зимою вода замерзає
Шестикласники Володимир Шевчук та Саша Спринчак: "У школі холодно, застудитися можна, краще на стадіон..."
  • 420 учнів школи села Агрономічне після осінніх канікул не приступили до навчання
  • У навчальному закладі міняють систему опалення
  • Чому літом цього не зробили і коли закінчаться вимушені канікули?

 

-За вікном 21 століття, а в нас діти в школу не ходять! – з такими словами звернувся до 20 хвилин/RIA батько одного з учнів. – Не вірите? Приїдьте в Агрономічне.

Директор школи Наталія Ануфрієва під час телефонної розмови на запитання, де учні, відповіла: «Як де? Дома. Бо в школі холодно»

Відео дня

У відділі освіти Вінницького району пояснили, що навчання призупинено наказом начальника. У приміщенні міняють систему опалення. Обіцяють завершити роботи до 1 грудня. До цього часу діти будуть на канікулах.

Навчальний процес у школі зірвано через безвідповідальність посадовців. До такого висновку дійшов журналіст після з’ясування ситуації.

Баткьи учінв казали, що перекриють дорогу

У кімнаті для першокласників на стіні градусник. У понеділок після обіду температура повітря становила п’ять градусів тепла. Клас знаходиться на першому поверсі. Це ще тепло. На другому поверсі, особливо у наріжних кімнатах, взимку вода замерзала. На стільчиках для первачків закріплені подушечки.

-Так ми найменших діток зігрівали, - каже заступник директора школи Зоя Сапожник. – На подушечці тепліше сидіти.

Завуч Зоя Сапожник: На градуснику у кімнаті для першокласників -плюс пять

У деяких кімнатах стіни у кутках покрилися цвіллю. Батьки старалися, допомагали готувати школу до нового навчального року. Прикро, що холод звів їхню працю нанівець. Про це розповіла член батьківського комітенту школи пані Олена, прізвище жінка не назвала.

-Діти не переступлять поріг доти, доки у школі не буде тепло, так ми сказали усім, хто приїжджав до нас з району, - говорить пані Олена. – А приїжджало чиновників багато – і голова адміністрації, і голова рада, і начальник освіти, хто тут тільки не був. Краще б вони літом це робили, коли діти на канікулах, коли тепло на вулиці.

За словами співрозмовниці, батьки попередили чиновників: не зроблять, щоб в школі було тепло, вийдуть перекривати дорогу. Мовляв, якщо не розуміють по-доброму, то буде по-іншому. 

-Ну, хіба це по-господарськи – міняти систему опалення під час холодів? – запитує батько двох учнів пан Олег. – Жоден з чиновників у себе дома так не робить. А на роботі, виявляється, можна.

Співрозмовник звернувся з проханням встановити, з чиєї вини «затягнули» роботи з літа в осінь. Каже, назвіть їх, щоб люди знали. Бо ж над людьми відверто познущалися.

Гроші на ремонт дали ще на початку року

-Ще торік планували замінити систему опалення, - каже директор школи Наталія Ануфрієва. – Виготовили проектну документацію. Однак кошти надійшли із запізненням. Не встигли їх освоїти.

Цього року, здавалося, справа зрушиться з місця. Кошти виділили на початку року, проектна документація була готова з 2016-го, але освоювати гроші розпочали тільки у листопаді з настанням холодів.

Як пояснила співрозмовниця, проблема з опаленням не теперішня. За її словами, відколи школа, відтоді тут холодно. Пані Наталія директором 13 років. Коли з’ясовувала проблему, фахівці пояснили, що під час будівництва приміщення систему опалення змонтували з порушенням.

-Найтепліше було у підвалі, ще трохи відчувалося тепло на першому поверсі, але не скрізь, а на другому дуже холодно, - уточнює співрозмовниця. – У свій час відмовилися від централізованого опалення. Встановили власну котельню на альтернативному паливі. Тепліше стало не набагато більше, ніж раніше. Це ще раз підтвердило висновки, що проблема в самій системі. Треба було її міняти. Питання порушували багато разів. Але все не вистачало коштів. нарешті добилися їх виділення. Так виникла інша проблема – як їх освоїти.

Пані директор наголосила, що договір на виконання робіт укладає не школа, а відділ освіти, так само відділ є розпорядником коштів.

Проектанти загубили… три кімнати

-Роботи із заміни системи опалення мали намір розпочати же навесні, коли закінчився опалювальний сезон, - каже керівник відділу освіти Світлана Томусяк. – Проектна документація була готова з минулого року, кошти нам переказали, жодних причин для зволікання робіт, здавалося, не було.

Але технічну документацію треба було передати на експертизу. Виникає питання: чому зробити це не можна було на початку року? За словами співрозмовниці, експертиза тривала три місяці. На такі терміни керівник освіти, за її ж словами, не розраховувала. Виявляється, у документації виявили низку порушень. Найбільш кричуще з них – проектанти якимось чином «загубили» аж три кімнати. Як можна не дорахуватися приміщення, про це хотілося запитати у фахівців.

-Не назву я вам їх, - каже пані Томусяк. – Бо не пам’ятаю. У нас же не одна школа Агрономічного, де тривають роботи. Коли замовляли проект, були упевнені, що маємо справу з фахівцями, а виявилося…

Не від керівника освіти дізналися про помилки в техдокументації. Про це знають в Агрономічному і батьки, і вчителі.

-Проектанти не тільки загубили три кімнати, - каже член батьківського комітету згадана пані Олена. – У спортзалі трубу опалення спроектували по… центру приміщення. Біг з бар’єрами можна було б влаштовувати.

-Що вам на таке відповіли проектанти? – запитую у керівниці відділу освіти

Каже, мовчали у відповідь.

Майже 40 тисяч гривень заплатили за проект. Ще 11 тисяч перерахували експерту.

-Врахуйте, що все літо вони ще тендерилися, - каже один з батьків учня. – Як у тій відомій байці, літо красне просвистіли, а тепер взялися за роботу і дуже нас просять потерпіти, мовляв, роблять благо для дітей.

Взяла відпустку, щоб бути з дітьми

Заступник директора школи Зоя Сапожник стверджує, що діти дома навчаються самостійно. Мовляв, вчителі скидають батькам завдання на телефон і вони опановують їх. Крім того, на одну годину учні приходять у школу. Щоправда, роблять це далеко не всі. У понеділок, наприклад, за словами заступника директора, в одному з класів було шість учнів. Отримали завдання – і пішли додому. Шестикласників (6-А) Володю Шевчука і Сашу Спринчака зустріли на шкільному стадіоні. Хлопці кажуть, що скучають за школою. Але в холодні класи не хочуть повертатися. Ще перед канікулами було холодно, а тепер… Вже тоді дехто застудився.

Марійка Дячик разом з мамою пані Катериною готувала уроки. Дівчинка щиро зізналася, що дома набагато краще, бор тепло і мама поруч. Мама була іншої думки.

-У нас двоє школярів початкових класів, - каже пані Катерина. – Одних дома не залишиш. Змушена була взяти відпустку за власний рахунок.

Завершити роботи з монтажу системи опалення фахівці обіцяють до першого грудня. Якщо після цього у школі справді стане тепло, вчителі й учні швидко забудуть про всі негаразди. Правда, зимових канікул у них не буде. В цей час надолужуватимуть згаяне. Так пояснила керівник відділу освіти. Безвідповідальним чиновникам, схоже, також все зійде з рук. Принаймні, батьки в Агрономічному, з якими вдалося спілкуватися, не сумніваються в цьому. мають намір звернутися до правоохоронних органів, щоб перевірити, наскільки за призначенням витратили виділені державою гроші. Сума немала. За словами керівника відділу освіти, вона становить один мільйон гривень.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Денис Ладыгин

    А нахІба сільським дітям до школи ходити, нехай краще вдома сидять.

    А мы "бабло" пока підкосим.
  • Денис Ладыгин

    Подивіться відео:

    https://youtu.be/on_0oHp4WUg

  • Старуха Шапокляк

    не зауч, а завуч. втім, не дивуюся вже цій жовтій газетці
  • Денис Ладыгин

    Выделии около 800.000 грн

    За такие деньги можно всю ситему отопления поменять
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up