День недоношених дітей. Вінничанки в'яжуть «поспішайкам» теплі подарунки

День недоношених дітей. Вінничанки в'яжуть «поспішайкам» теплі подарунки
  • Сьогодні, 17 листопада, в світі відзначається День недоношених діток. Вінницькі волонтери завітали до малих «поспішайок» з корисними подарунками.

Міжнародний день передчасно народженої дитини був заснований в 2009 році за ініціативи Європейського фонду по догляду за недоношеними дітьми. Останнім часом відзначається стабільне зростання народження дітей раніше від належного терміну. Щорічно в нашій країні народжується близько 500 тисяч дітей, 24 тисячі з них з’являються на світ раніше визначеного терміну.

У Вінниці учасниці клубу «28 петель» відвідали дитячі перинатальні центри з маленькими презентами-наборами: одяг (шапочка, носочки, жилетка), пледики та іграшками-комфортерами. Майстрині передали 25 комплектів одягу з іграшками-комфортерами та десять пледиків.

Відео дня

— Ці речі дуже важливі для малюків, так як з перших хвилин життя потрібно дбати про збереження тепла малюків. Його втрата призводить до того, що організм змушений витрачати енергію не на ріст і розвиток, а щоб зігрітися. Саме тому для збереження тепла поряд із спеціальним медичним обладнанням-кувезом, застосовують і вовняні речі, — каже учасниця клубу Бабина Аліна з Гнівані.

За словами завідувачка відділення інтенсивної терапії Наталія Шовкопляс вінницького «Центру матері та дитини», завдяки одягу з натуральної вовни дітки зігріваються, також за рахунок легкої колючості в них покращується циркуляція крові.

— У недоношених діток часто зустрічається синдром апноє, коли уві сні вони забувають дихати і від цього можуть померти. Вовна же спонукає їх рухатись і дихати, — розповідає Наталія Шовкопляс.

Вінницький клуб «28 петель»

У Вінниці в 2021 році відкрився клуб «28 петель», який організувала Віра Ящук. Дівчата та жінки в’яжуть тепленькі речі — шкарпетки, пінетки, шапочки, рукавички, пледики, жилетки. Свої вироби вони безкоштовно передають у перинатальні центри, де такі дітки перебувають, поки не набудуть потрібної ваги і стану здоров’я. Ми писали про майстринь раніше у публікації: «Вінничанки в’яжуть теплі речі для маленьких «поспішайок». Давайте допоможемо».

— Завдяки дівчаткам-однодумцям, які активно в’яжуть як одяг для діток, так і іграшки-комфортери, ми забезпечуємо уже не тільки наші перинатальні центри, а й також допомагаємо центрам з Житомира, Хмельницького та міста Суми, — зазначає координаторка клубу «28 петель Вінниця» Віра Ящук.

Волонтери дякують небайдужим людям та депутатам, які допомагають фінансово для придбання пряжі, адже раніше майстрині купували все за власні кошти.

— Також дякуємо підприємству «Чернігівшерсть», що пішли нам на зустріч і надали можливість закуповувати у них пряжу на вигідних умовах. Та працівникам складу, які вислали нам зіп-пакети для пакування готових виробів на безкоштовній основі, —  каже волонтерка.

Які мають потреби

Немає опису.

Волонтери звертаються до небайдужий людей долучитися до допомоги.

Як можна допомогти:

  1. Подарувати пряжу. Підходить тільки 100% вовна і 100% бавовна.
  2. В’язати одяг (спицями) або іграшки-комфортери (гачком). На перший час клуб забезпечить пряжею, детальними інструкціями та майстер-класами.
  3. Розповсюджувати інформацію серед своїх друзів і знайомих, можливо серед них знайдуться майбутні волонтери.

За більш детальною інформацією можна звернутись на сторінку Вінницького осередку у ФБ «28 петель Украина_Винница» або в особисті повідомлення координаторки клубу Вера Ящук та учасниці клубу Аліна Бабина.

Для бажаючих стати волонтером або для надання іншої допомоги звертайтесь до цих людей:

 

Читайте також:

Вечір у колі родини. Десять кращих мотивуючих фільмів на реальних подіях

«Тепліша, ніж в попередні роки»: синоптик розповіла про погоду взимку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up