Дельфінів з Хмільника Лілу й Аделіну по $100000 кожен випустили в море? Такий висновок слідчого

Дельфінів з Хмільника Лілу й Аделіну по $100000 кожен випустили в море? Такий висновок слідчого
Такими памятають у Хмільнику Лілу й Аделіну, яких випустили в Чорне море? До такого висновку дійшов слідчий
  • Несподіване продовження історії з дельфінами, яких чотири роки тому вивезли з Хмільника.
  • Завершено досудове розслідування з розшуку зниклих тварин з Червоної книги.
  • Факт крадіжки не встановлений, справу закрито.
  • Де дельфіни? «Активісти випустили в Чорне море», - так записано у постанові.
  • Зовсім іншої думки колишній орендар дельфінів.

Двох чорноморських дельфінів з Хмільника — Лілу та Аделіну — випустили в море. До такого висновку дійшов старший слідчий обласної поліції Сергій Таран. Про це йдеться у постанові про закриття кримінального провадження у справі про зникнення дельфінів з басейну санаторію «Поділля» у Хмільнику.

Коли тварин випустили в море? Де саме? Хто це робив? Хто видавав документи на їх перевезення? Про це у постанові — жодного слова.

Дельфіни, як і раніше, заробляють гроші у Трускавці. Такої думки дотримується їх орендар Борис Когут. Історія з морем вигадана для того, щоб сховати кінці у воду. Так вважає орендар, який залишився без дельфінів і без грошей за них.

Відео дня

Крадіжка в особливо великих розмірах

Скандальна історія з двома Червонокнижними тваринами бере свій початок з 2016 року. Йдеться про дельфінів жіночої статі. В однієї кличка Лілу, вона з’явилася на світ у 2010 році. Другу звати Аделіна, вона на рік старша.

Їх утримували  у басейні санаторію «Поділля» у Хмільнику. На правах оренди належали підприємцю Борису Когуту. Власником тварин було ПП «Афаліна-Крим», яким керує Матвій Філіпов.

Починаючи з 2012 року, Борис Когут, керівник ПП «Доктор –дельфін», орендував у санаторії «Поділля» приміщення плавального басейну, де «працювали» дельфіни. Тварин використовували як з розважальною метою, так і для лікування.

Коли почалася війна на Донбасі, підприємець запрошував на оздоровлення учасників бойових дій. Грошей за це не брав. До Хмільника на лікування привозили діток не тільки з України, а й з-за кордону.  Це була родзинка для курортного міста.

У 2015 році директор санаторію Анатолій Реп’ях попередив підприємця про припинення договору оренди басейну. За його словами, приміщення потребувало  ремонту. Встановив термін вивезення тварин. Потім трохи продовжив його. Двох дельфінів вивезли, ще два залишалися.

6 травня 2016-го Лілу й Аделіну забрали з басейну. Але зробив це не Когут. Він стверджує, що тварин вивезли без його відома.

У той же день чоловік звернувся із заявою до поліції про викрадення дельфінів. Пізніше він дізнався про те, що Лілу й Аделіну доставили до Трускавця і помістили у місцевому дельфінарії «Оскар».

Кримінальне провадження відкрили за  ч.5 ст. 185 (Крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах). На той час вартість одного дельфіна становила приблизно сто тисяч доларів. Принаймні так стверджує орендар тварин.

Понад чотири роки тривало досудове розслідування. Нарешті крапку в ньому поставив слідчий майор Таран. Поліцейський дійшов висновку, що дельфінів ніхто не викрадав. Він упевнений, що вони плавають у Чорному морі. На цій підставі закрив провадження.

Зовсім іншої думки дотримується Борис Когут, орендар тварин.

Обшук у дельфінарії

—Я запитував у слідчого, чому він не встановив чи не найважливіщий факт у справі — про перевезення тварин до моря і випуск їх, як кажуть, у вільне плавання, — говорить Борис Когут. — Як без цього закривати справу?  Ви уявляєте подію, коли після багатьох років тримання в неволі дельфінів випускають у море!? Мені б хотілося знати, де це все відбувалося, як відбувалося… Перевозити червонокнижних тварин без документів не дозволяється. Хто і коли видавав документи на їх транспортування. Тим більше, що це велика відстань. Від Трускавця до моря, як кажуть, як до неба.

Слідчий говорить, що це таємниця слідства.

Борис Когут цитує фрагмент з постанови про закриття провадження: «Працівники дельфінарію «Оскар» запевнили, що дельфінів вилікували і вони можуть повноцінно жити. Активісти ГО «Тризуб Січ» вирішили дельфінів випустити в Чорне море, так як тварини занесені до Червоної книги і їх не можна утримувати в неволі, що і було зроблено через деякий час…»

Борис Когут переконаний, що його дельфіни дотепер залишаються у Трускавці.

—У постанові про закриття справи детально досліджено, хто перевозив дельфінів з Хмільника у Трускавець, яким транспортом, названо прізвище супроводжуючих, — говорить Когут. — Їх усіх допитано. Так само викликали на допит власника дельфінів, директора дельфінарію, керівника структури, яка утримує дельфінарій. Все з’ясовано до дрібниць. Коли ж дійшла справа про те, хто і коли випустив дельфінів у море, то тут слідчий обмежився одним реченням: через деякий час активісти випустили дельфінів у Чорне море. Отака таємниця слідства, як каже слідчий.

Навіть телевізор виключили

20 лютого нинішнього року  він був у Трускавці у дельфінарії «Оскар». Приїздив туди разом зі слідчим Сергієм Тараном. У слідчого було рішення Вінницького міського суду про проведення обшуку у дельфінарії «Оскар».

—Суддя вказав також моє прізвище, що я маю право бути присутнім під час обшуку, — говорить Когут. — Але мене не допустили всередину. Слідчий не наполіг на виконанні судового рішення. Я змушений був залишитися у вестибюлі.

За словами співрозмовника, у вестибюлі на стіні два великі телевізори. На екрані показували дельфінів. Каже, упізнав серед них Лілу й Аделіну.

—Цих тварин знаю від їхнього народження, — розповідає підприємець. — Знаю кожну клітинку, кожен плавничок, кожне п’ятничко. До речі, прикус зубів у дельфінів не змінюється, яким був при народженні, таким залишається надалі. Попросив сина, аби скинув на вайбер запис з нашими дельфінами з Хмільника. Співставив з побаченим на екрані і ще більше упевнився в тому, що це їхні дельфіни в «Оскарі».

Раптом екран погас. Спочатку один, потім другий. Виявляється, за гостем уважно стежили. Коли запитав чергового, чому виключили телевізори, той сказав, що так начальство розпорядилося.

—Тварини легко упізнають своїх господарів, — каже Когут. — Варто було допустити до  дельфінів когось з наших колишніх дресирувальників, тоді все стало б очевидним. Як діти упізнають маму, чи тата, так і вони. Але такого права нам не надали.

П’ятеро замість дев’яти

На будь-яке переміщення тварин з Червоної книги потрібні документи. Їх видають на місцях підрозділи Державної екологічної служби і ветеринарної медицини. Борис Когут вирішив дізнатися, чи видавали такі документи на вивезення або ввезення тварин, чи їх загибель, екологи й ветеринари у Львівській області. Звернувся з проханням до народного депутата України від Хмільника Петра Юрчишина. Той зробив запит і отримав відповідь. У ній підтверджено факт завезення двох дельфінів з Хмільника.

Ще один аналогічний запит надіслали у Запорізьку область. Як пояснив Когут, там знаходиться дельфінарій ТОВ «Аквадельф». Це товариство має у власності трускавецький дельфінарій «Оскар». Запоріжці підтвердили, що також надавали дозвіл на перевезення двох дельфінів до Трускавця.

У 2016 році дельфінарій «Оскар» виставив у Ютубі милий сюжет У ньому йшлося про те, що у них народилося маленьке дельфіненя. На екрані видно, як «дитя» плаває з «мамою».

—Тепер давайте рахувати дельфінів у дельфінарії «Оскар», — говорить Когут. — Вони мали четверо своїх тварин, плюс додалося двоє з Хмільника, ще двоє із Запорізької області і одне новонароджене дельфіненя. Тобто загалом виходить дев’ятеро дельфінів. Наш слідчий під час обшуку нарахував п’ятеро, Саме на таку кількість адміністрація пред’явила документи. А де інші?

Співрозмовник каже, що має інформацію від колег по бізнесу. Ті стверджують, що самка дельфіна померла після того, як не вижило її дельфіненя.  А дельфінів із Запоріжжя взагалі не транспортували до Трускавця. Замість того документи оформили на тварин з Хмільника. Співрозмовник каже, що довіряє тим, від кого отримав таку інформацію.

Чоловік звертає увагу на очевидний факт. Каже, серед дельфінів, що їх бачив на екрані в санаторії, нема малого дельфіненяти. За його словами, молоду тварину легко визначити за її зростом. Народжуються дельфіни зі зростом приблизно 60 сантиметрів. Нині, тобто через чотири роки, вони мали б сягати висоти 1,2-1,3 метра.

—Таких дельфінів я не бачив в «Оскарі», — говорить Когут. — І не зафіксовано його загибелі. То де воно, це дельфіненя?

Запис на диктофоні не взяли до уваги

За словами Бориса Когута, керівник ПП «Афаліна-Крим» Матвій Філіпов, нагадаю, він власник дельфінів Лілу та Аделіна, намагався повернути тварин. Для цього зустрічався з директором дельфінарію «Оскар» Тарасом Чекурдою. Таких зустрічей було декілька. Чекурда зізнався, що йому запропонували купити два дельфіни і він придбав їх. Скільки заплатив грошей, цього не сказав. Чоловік не знав, що розмову записують на мобільний телефон. Причому, зробити це вдалося два рази під час зустрічей. Пізніше записи переписав на диск, який передав адвокату, а той долучив до кримінального провадження. Слідчий не взяв до уваги отримані факти. Вважає їх здобутими не в тому порядку, що передбачено Кримінальним кодексом.

До речі, про здійснення записів згадується у матеріалах кримінального провадження. Тим часом під ч ас допиту Тарас Чекурда, як і Анатолій Реп’ях, заперечували купівлю-продаж дельфінів. Обидва наголошували тільки на благородних намірах. Мовляв, вони рятували червонокнижних тварин.

Пан Реп’ях зазначав, що утримувати їх в умовах басейну, що потребував ремонту, це було знущання над дельфінами. Натомість пан Чекурда зі свого боку проявив благородний жест — надав тваринам притулок, їх вилікували.

Ніхто нікому грошей не давав

—Під час допиту Чекурда заперечив будь-який факт придбання зазначених дельфінів або вчинення будь-яких господарських операцій з ними, які б змінили власника, — зазначається у постанові слідчого про закриття провадження. — Чекурда стверджував, що жодних протиправних дій ним не вчинялося. Інформацію про розміщення в дельфінарії двох особин тварин виклали на офіційному сайті.

—Купівлі-продажу двох дельфінів між ТОВ «Санаторій Поділля» і будь-якими іншими юридичними чи фізичними особами, не було, — таке пояснення під час допиту надав директор санаторію Анатолій Реп’ях. — Ніяку іншу винагороду, чи грошових коштів, не отримували.

Санаторій передав двох дельфінів на відповідальне зберігання ТОВ «ДЛК Сервіс» (структура, що опікується дельфінаріями – Авт.). Це підтверджується актом прийому-передачі тварин.

Пана Реп’яха допитували тричі. У своїх поясненнях він наголошував, що (цитую з постанови): « Дельфіни передавалися виключно з метою їх врятування та належного догляду і лікування, оскільки умови та стан басейну санаторію не дозволяли здійснювати належний догляд. Ніяких домовленостей про отримання будь-якої винагороди, у тому числі грошових коштів або надання інших послуг, за передачу двох дельфінів, також не було.

Після неволі не виживуть на волі

Степан Демченко працював з дельфінами Лілу і Аделіна. Був дресирувальником у Хмільнику. Знає про своїх колишніх підопічних більше, ніж будь-хто. Каже, якби тварини побачили його, з води вистрибнули б. Це була б така радісна зустріч, як зустрічаються давні друзі.У дельфінів надзвичайно велика довіра до людей.

За словами чоловіка, це одна з причин, чому не допускають в «Оскар» нікого з тих, хто раніше працював з цими тваринами.

Пан Степан продовжує займатися справою, яка стала улюбленою в його житті. Нині у нього нові підопічні. Щоправда, чоловік трудиться далеко від дому. Заробляє на життя в Хорватії.

Ми запитали його, що може статися з дельфінами, яких, можливо, випустили в море.

—Дельфінів, які народилися в неволі, не можна випускати на волю, — говорить дресирувальник. — Лілу і Аделіна з’явилися на світ у неволі. Підростали на моїх очах. По-перше, вони не вміють полювати на рибу, тобто самостійно добувати для себе харчі. У басейні вони знали, що настане час і їх нагодують. Тобто у них зовсім відсутні навички того, як це самостійно добути собі корми.

Зрештою, вони взагалі не пристосовані до проживання у відкритих водоймах. Адаптуватися у такому віці, а їм 10 і 11 років, уже не вдасться. А це значить, якщо їх справді випустили в море, отож, відправили, як кажуть люди, на погибель.

Що це сталося, дресирувальник не вірить. Волонтери, навіть якщо вони не мали раніше стосунку до роботи з дельфінами, все одно б задумалися про факт подальшого виживання тварин. Мав би бути дозвіл на перевезення фахівців. Ті б теж заборонили губити у такий спосіб дельфінів.

RIA надіслала запит ГО « Тризуб Січ», яка, за інформацією слідчого Тарана, випустила дельфінів у Чорне море. Попросили підтвердити цей факт. Назвати дату і місце, де Лілу й Аделіну відправили купатися у морських хвилях.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Юлія

    Як можливо оцінити червонокнижних тварин?

    Більше запитань до «орендаря» тварин. Чому червонокнижні бідні дельфіни він використовував в шоу за гроші? Дельфіни мають плавати у морі!
  • Анатолий Гордий

    следак на своем месте
  • Роман Дудник

    А Зевс?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up