Декомунізація у Вінниці: назви вулиць не змінять, а присвятять іншим

Декомунізація у Вінниці: назви вулиць не змінять, а присвятять іншим
  • Виконком затвердив перелік вулиць, яким змінять тлумачення.
  • Для прикладу, вулиця Петра Запорожця, названа на честь радянського діяча буде присвячена військовому УНР. Його також звали Петро Запорожець.
  • Таке рішення ще мають затвердити на сесії міськради, яка буде в кінці квітня.

У переліку 14 вулиць і провулків, назви яких пропонують не змінювати, а присвятити іншим.

Адже зараз ці вулиці названі на честь радянських діячів та подій в історії СРСР, що є порушенням закону України про декомунізацію.

Перелік вулиць, викладений у рішенні. Його мають ще ухвалити на сесії міськради, яка має відбутися 26 квітня.

Відео дня
Назва топоніму Попереднє тлумачення Нове тлумачення
28 Червня 28 червня 1940 року укладено договір між СРСР та Румунією про передачу Бессарабії та Північної Буковини до складу СРСР 28 червня 1996 року було прийнято Конституцію України
Гната Мороза Гнат Мороз (Ігнатій Морозов) – більшовицький діяч, робітник, а згодом перший керівник за часів радянської влади механічної фабрики взуття «Яструб» Мороз Гнат Максимович (1919 – 2001) – лікар, професор, завідувач кафедри хірургії Львівського медичного інституту (нині Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького). Автор близько 110 наукових і навчальнометодичних праць.
Петра Запорожця Запорожець Петро Кузьмич (1873-1905) – діяч російського революційного руху, член петербурзького Союзу боротьби за визволення робітничого класу. Перепохований на території Меморіалу Слави у Вінниці Запорожець Петро (1895 – 1963, Детройт) – військовий, хорунжий 1-го Сірого полку 1-ї Сірої дивізії Армії УНР, організатор та керівник повстанського підрозділу в районі Ладижина (1920). Активіст українського гетьманського руху. Народився у м. Ладижин на Вінниччині.
Константиновича;
1,2,3 провулки Константиновича
Константинович – місцевий революційний діяч, загинув у 1920 році Константинович Микола Олександрович (1844-1889) – український історик, громадський діяч. Дослідник «Рум’янцевського опису Малоросії».
Кузнєцова; пров. Кузнєцова Кузнєцов Микола Іванович (1911-1944) – радянський розвідник, виконавець завдань радянського командування, які викликали терор проти українського населення з боку німецької окупаційної влади Кузнєцов Василь Петрович (1858-1901) – психіатр, організатор психіатричної допомоги, доктор медицини (1888). Організатор і перший директор Вінницької окружної лікарні для душевнохворих (1896-1901)
Лебединського Попереднє тлумачення невідоме. Лебединський Борис Миколайович (1885-1937) – вчений, доктор сільськогосподарських наук, селекціонер цукрового буряка та пшениці
Максимовича; 1,2,3 проїзд Максимовича Максимович Михайло Михайлович (1897-1919) – радянський регіональний діяч, член Подільського губернського виконкому Максимович Михайло Олександрович (1804-1873) – український вченийенциклопедист, історик, фольклорист, філолог, етнограф, ботанік. Перший ректор Київського університету.

 

Нагадаємо, в 2015 році Верховна Рада прийняла закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки».

За ним у Вінниці та інших містах України пройшла декомунізація — прибирали пам’ятники радянським діячам та змінювали назви вулиць, провулків, площ тощо.

Так, вулицю Козицького перейменували на честь мера Вінниці Миколи Оводова; Тарногродського — на честь «кіборга», військового Сергія Зулінського; Інтернаціональну присвятили директору школи №17 Олександру Соловйову.

Читайте також:

Фото: архів «20хвилин»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Demetri Solnechniy

    А в памятниках ленину надо было заменить голову на Шевченка и сносить бы ничего не пришлось, ну еще мятый ленинский пиджак разрисовать как вышиванку, збс

    Сепар Торонтуй reply Demetri Solnechniy

    Я это предлагал здесь еще когда он стоял. Там даже Кобзар уже был в руке.
  • Vercetti33

    деПорошенизация скоро будет

    Олексій reply Vercetti33

    Де1+1нізація свідомості, зараз саме це потрібно. Маючи 30+ кандидатів обрати клоуна з дешевих мильних опер за яким вже стоїть купа людей, поділивших сфери впливу

    Vercetti13 reply Олексій

    все будет нормально, клоун это был Янукович

    Сепар Торонтуй reply Vercetti33

    Хочется верить. Большего вреда Украине фашисты не принесли.

    Олексій reply Сепар Торонтуй

    Ти хоч перечитуєш маячню яку пишеш?

    Vercetti13 reply Олексій

    нет он просто , не обращайте внимания
  • Вася

    Та. з ними... Найменування ні про що не говоритт..
    Лише від окупантів.. прийдуть - а вулиці інші.. Ото буде їм!
    Серьозно - відбудуйте вулицю.. Зробить її красивою... Та після цього кажить - Отака вона стала в Україні! Х.. не можете? лише таблички змінювати?...
  • Вася

    и (це то горисполкому)..
    Ви спитали,
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up