Де взяти візок для пораненого? «Бойові бджілки» шукають партнерів для нового проекту

Де взяти візок для пораненого? «Бойові бджілки» шукають партнерів для нового проекту
Ще пять візків придбали "Бойові бджліки" разом з партнерами і передали їх пораненим військовим.
  • Благодійна організація «Бойові бджілки» розпочала новий напрямок своєї діяльності — забезпечує поранених електричними візками.
  • Як це їм вдається? Якої допомоги потребують? Яких партнерів шукають?
  • Про це розповіла керівниця «бджілок» Лариса Полулях.

Колись Лариса Полулях провела експеримент. Попросила у «Гармонії» візок, яким користуються люди з інвалідністю. Годину пересувалася на ньому по Вінниці. Відтоді минуло чимало часу, а жінка дотепер пам’ятає всі подробиці того експерименту.

Експеримент: година на колісному візку

«Коли ти опиняєшся у візку, у тебе повністю змінюється кут зору на все те, що тебе оточує, — говорить пані Лариса. — Маєш бути зосереджений на дорозі. Маєш думати, як тобі переїхати вулицю, як пробратися поміж людьми, більшість з яких навряд чи реагують на візочників. Одне слово, ти опиняєшся не те, що в іншій ситуації, а у зовсім іншому світі».

Відео дня

Співрозмовниця говорить, що кожен візок підбирається індивідуально під конкретну людину — її зріст, вагу, форми тіла… Дуже багато всього враховується. Такий підбір здійснює фахівець.

Тим часом у багатьох людей, навіть волонтерів, які щиро прагнуть допомогти скаліченим військовим, уява про візок така: головне придбати, а далі він має підійти будь-кому з поранених. Такий підхід неправильний.

Це одна з причин того, чому вінницькі «бджілки» вирішили взятися за ще одну справу — надавати кваліфіковану допомогу людям у їх забезпеченні візками. І це мають бути візки з електричним приводом.

Спонукало їх до розширення своєї діяльності те, що з війни повертаються багато поранених. Декому з них візок потрібен тимчасово, поки виготовляють протез, чи поки лікуватиме рану. Є категорія, яка потребує пересування на візку більш тривалий час.

«У нас є необхідне приміщення для зберігання візків, маємо навчених інструкторів-волонтерів, придбали автомобіль для перевезення людей на  візках, — каже Лариса Полулях. — Потрібні партнери для співпраці. Хотілося б, щоб робота по забезпеченню візками була на системній основі».

Поки що купують такі засоби для пересування від випадку до випадку. Одного разу довго довелося шукати. Коли нарешті придбали, він уже не знадобився пораненому. Як кажуть, слава Богу, але ж людина стільки часу чекала!

«Це був воїн з дуже складною долею, — згадує співрозмовниця. — Вирішили, що буде класно, якщо придбаємо для нього візок і він матиме можливість виїжджати на ньому у місто. Знайшли у Франції. Поки шукали, поки організовували доставку, нарешті привезли йому. Бачили б ви, наскільки чоловік був вражений! Пам’ятаю, він сказав тоді: «Круто, як мерседес!».

Але йому «мерседес» уже виявився не потрібним. Він уже став на ноги і ходив, опираючись на ціпок.

Візок з Франції передали у Ладижин у спортивний клуб «Сіндо», де з людьми з інвалідністю займався тренер Сергій Брушніцький. Нині він на війні.

Недавно «Бойові бджілки» передали ще п’ять візків для поранених військових. Пані Лариса уточнює, що передають тільки конкретним людям. Тим, кому насправді потрібен такий засіб для пересування. Поки що в цьому теж нема системи.

Один з візків отримав військовий на ім’я Андрій з Тиврова. Повертаючись з бойового завдання, він підірвався на міні. Колісне крісло, яке отримав, привезли з Японії. Його придбання оплатило ТОВ «Трейдвін», з яким співпрацюють «бджілки». Воно перевірило його технічний стан, замінило акумулятор. Пояснили, що нової батареї вистачить для експлуатації візка протягом двох днів.

Інші візки відправили військовим в інші області. Загалом «Бойові бджілки» уже придбали 10 таких засобів для пересування.

Лариса Полулях звертає увагу на ще один важливий аспект у цій справі. З часом така техніка, як і будь-яка інша, потребує ремонту, обслуговування. А де це можна зробити? Нема у нас такого сервісу.

Хто допомагає волонтерам і чи можна замовити?

Частину коштів на придбання електричних візків для військових внесли «Бойові бджілки», решту – партнери. Співрозмовниця просить згадати ТОВ ВСП «Рембудзвязок»,  ТОВ «Трейдвін», ГО «А-ВЕСТА», ТОВ «Майстер-Мережа», ТОВ «Маяк» і його керівника В‘ячеслава Терліковського. За доставку дякують «Новій пошті».

Запитую, чи може військовий, який прочитає цей текст, замовити у «бджілок» колісний візок?

За словами керівниці організації, поки у них нема постійного спонсора, не можуть приймати замовлення й обнадіювати людей. Працюють за таким принципом: шукають кошти, далі організовують роботу з пошуком уже самого засобу для пересування, оплачують, отримують, налаштовують роботу і пропонують тим, у кого є потреба.

Кого зацікавив цей важливий проект з візками для поранених і в кого є можливість підтримати його, вийти на контакт з «Бойовими бджілками» можна через сторінку у Фейсбуці Лариси Полулях. Втім, її номер телефону мають не тільки волонтери.

Читайте також:

«Хочу, щоб швидше спалили ворожий танк, чи БМП». Учень зробив вдома дрон-камікадзе

Обшуки у Вінниці та області: виявили рекордну кількість незаконних цигарок майже на 6 млн грн

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Svetlana

    Цим має займатися держава

keyboard_arrow_up