Дах, їжа та лікарня для чотирилапих. На Гонти діє муніципальний притулок

Дах, їжа та лікарня для чотирилапих. На Гонти діє муніципальний притулок
У вольєрах зараз живуть різні собаки: є породисті, є дворняжки. А одну з собак зловили вагітною та вона народила дев’ять цуциків вже в притулку
  • На вулиці Гонти запрацював притулок для безхатніх тварин.
  • У ньому є ветеринарна клініка, вольєри на 300 собак. А в планах — буде зооготель
  • Як діятиме притулок та чи будуть присипляти безхатніх тварин?

Муніципальний притулок почали будувати ще влітку 2016 року. Заклад для безпритульних тварин робили з метою зменшення їх кількості на вулицях: чотирилапих будуть стерилізувати прищеплювати від хвороб.

І зараз, притулок на який витратили 6,9 мільйонів гривень, працює в тестовому режимі. У ньому живуть кілька десятків собак, для яких є їжа, дах та своя лікарня. А щоб тварин забрали нові господарі працівники закладу будуть рекламувати вихованців в соцмережах.

У вольєрах вже 68 собак

Як пояснив керівник притулку Іван Левінський, притулок працює в тестовому режимі, адже ще триває оформлення ліцензії на ветеринарну практику та завершується процес введення притулку в експлуатацію.

Відео дня

— Сьогодні в нас 68 тварин знаходиться у вольєрах, 11 – уже взяли до себе люди, — сказав Левінський. — Після того, як тварина потрапляє до притулку, її відводять до карантинного відділення на тиждень, потім відбувається стерилізація та 7-10 днів перетримки. Далі необхідні процедури вакцинації та дегельмінтизації – 14 днів, після чого ще місяць карантину.

У вольєрах зараз живуть різні собаки: є породисті, є дворняжки. А одну з собак зловили вагітною та вона народила дев’ять цуциків вже у притулку.

Аби відловлювати безпритульних тварин придбали «Сітроєн», всередині якого стоїть дві клітки.

— Ось цим ціпком ловимо собаку. Є рукавиці, завдяки яким утримуємо тварину. Вони міцні, наче бронежилет. Ще в моєму приладді є трубка, через яку можна вистрілити ампулою зі снодійним, — пояснює один з працівників притулку.

На території крім 110 вольєрів є ветеринарна клініка, місця для вигулу, парковка. Медблок має рентген-апарат, УЗД, прилади для гематологічних досліджень.

Буде евтаназія або ні?

Годують їжу для тварин двічі на день: кашу з м’ясом, яким «забитий» цілий холодильник на кухні. Але якщо нових господарів тваринам не знайдуть, то скоро їх повернуть на вулицю.

— Через 57-60 днів тварин будуть повертати на колишнє місце прибування. Тобто, якщо собака жила на вулиці її туди ж і повертають. Проте тварина буде вже стерилізована, прищеплена. У неї вживлятимуть чіп, що стане фактично «паспортом», де буде інформація про щеплення та де її місце прибування тощо, — розказав керівник притулку Іван Левінський.

Минулого року обговорювали норму в міській програмі стерилізації тварин, за якою собаку через 45 днів перебування в притулку присипляли. Питаємо, чи буде евтаназія для тварин в муніципальному притулку?

— Такої норми немає. Я не бачу сенсу присипляти собак, від цього їхня чисельність не зменшиться. Хочу запевнити, що евтаназія буде в нас проводитися тільки до невиліковних тварин та відповідно чинного законодавства, — відповів Левінський.

Беріть собак з притулку

За словами міського голови Сергія Моргунова на вулицях міста зараз живуть близько дві тисячі безпритульних тварин. Тому важливо є те, що тварин стерилізуватимуть, щоб ще не зростала їх кількість по нашому місту.

За ті 60 діб, що тварина перебуватиме в притулку, для неї шукатимуть нових господарів. Про чотирилапих розповідатимуть на офіційному сайті закладу та в соцмережах.

На кінець розмови керівник притулку Іван Левінський додав, що в найближчих планах в підприємства створити готель для тварин. У ньому господарі зможуть залишити своїх тварин на час відпустки, а потім забрати додому.

Задля співробітництва керівництво закладу спілкується з громадськими організаціями, що опікуються захистом тварин. А ще тут хочуть зробити комунальну ветклініку, яка буде надавати платні послуги.

А поки що притулок не працює на повну. За словами директора департаменту комунального господарства Володимира Ніценка, оформлення дозволів незабаром завершиться й притулок приймуть в комунальну власність міста.

Як живе притулок «Планета»?

До появи комунального прихистку, ще з 2007 року діє притулок «Планета» на Сабарові. Тоді в кількох дерев’яних «будках» зоозахисники поселили сорок собак. Їх прищеплювали, стерилізували за кошти благодійників; землю під притулок орендували.

Вхід до притулку/ фото: granetska.net.ua

Нині на території притулку живуть більше 300 собак. Його розширили. А підприємці придбали для потреб прихистку два холодильники. Місто підтримує «Планету», що підтвердили волонтери цього притулку. З міського бюджету щомісяця виділяють гроші на стерилізацію тварин і за останні вісім років перерахували 1,55 мільйона гривень. Але всі інші витрати волонтери покривають з власних кишень.

— Іноді, раз на кілька місяців, отримуємо благодійні внески від підприємців. Усе інше — самі з власної зарплати, позичаю в друзів та знайомих. А собаки хочуть їсти. До того ж, територія неосвітлена. Щоб провести світло потрібно 19 тисяч гривень тільки на матеріали. Колись давно хотіли стати на баланс міста, але нам відмовили. Ніценко тоді мені казав, що це довга та складна процедура, — розказала керівниця притулку «Планета» Алла Шевченко.

Вихованці притулку «Планета»/ lapcam.com

Щомісяця 300 собак з’їдають одну тону м’яса. На їх щоденну їжу потрібно півтора мішка крупи. Але допомогти прогодувати чотирилапих може кожна людина. Волонтери дали номер карти для благодійних внесків:

5168 7422 2331 4703 (Приватбанк), отримувач — Світлана Миколаївна Пономар

Крім того, в притулку «Планета» є багато як дорослих собак, так і цуценят, які очікують на своїх нових господарів. Прихисток знаходиться за адресою: Сабарівське шосе, 7

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Тетяна Борейко

    У мене є одне питання до директора цього притулку: Чому після 60-ти днів  перебування в притулку, тварину знову будуть викидати на вулицю?
  • Евгений Искра

    подскажите кто знает их адрес на гонты

    Mazurkevych Maks reply Евгений Искра

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up