Шість міфів про роздільний збір відходів. Чому треба сортувати сміття

Шість міфів про роздільний збір відходів. Чому треба сортувати сміття
  • Активісти запевняють, що кожна людина у Вінниці виробляє 280 кілограмів сміття на рік
  • Хоча вінничани «пасивні» до захисту екології, у мерії звітують: понад 60% мешканців міста розділяють сміття на «сухе» та «вологе».
  • А ще громадські активісти розповіли, чому інші не сортують сміття та які існують «міфи», щодо роздільного збору відходів

Кожна людина, яка живе у Вінниці, викидає близько 280 кілограмів сміття на рік. Якщо цю суму помножити на кількість вінничан, то це вже буде 700 тисяч кубометрів сміття на рік. Тількі уявіть, такою кількістю відходів можна заповнити 280 олімпійських басейнів (об'єм одного такого — 2500 кубометрів - авт.)

Щоб зменшити навантаження на полігон у Стадниці та почати перероблення відходів — запровадили роздільний збір сміття та звели сміттєсортувальну станцію ще у 2015 році.

Як розповідав керівник комунального підприємства «Ековін» Петро Гриневич — за три роки понад 60% вінничан почали сортувати відходи. А чому не хочуть цього робити інші мешканці міста? Розпитували вінничан активісти, про що йдеться на сайті Вінницької міськради

Відео дня

— Ми просили вінничан дати відповідь на питання чому вони не розділяють відходи. Питання звучало так: «Я не розділяю відходи, тому що….». За результатами підрахунку відповідей на першому місті більшість людей вважають, що і «сухі» і «вологі» відходи вивозить один сміттєвоз, в чому, звичайно, помиляються, — розповіла директор товариства «Еко-Драйв» Марина Сидоріна. — На другому місці була відповідь: «Нехай відходи розділяють на полігоні спеціально навчені люди й отримують за це кошти». І на третьому місці – «Не бачу сенсу розділяти, тому що це мала шкода у порівнянні з іншими забруднювачами».

Читайте також:

Інші городяни відповідали:

  • не бажають допомагати іншим своїм коштом
  • немає місця для другого відра або коштів на купівлю додаткового пакета для сміття
  • не бачать вигоди для себе
  • не знають як правильно сортувати

Якщо маєте інші причини не розділяти відходи на «сухі» та «вологі», то напишіть нам про це у коментарях під новиною.

І хоча в мерії звітують про 60% мешканців міста, які сортують сміття, активісти визнають — вінничан не сильно хвилюють проблеми екології.

— Вінничани досить пасивно ставляться до проблеми захисту навколишнього середовища. Під час проведеного дослідження ми розвіювали міфи, про які вони говорили. Наприклад, ми пояснювали, якщо стоїть бак для «сухих» і «вологих» відходів, то сміття з них забирають різні автомобілі, — додала Марина Сидоріна. — Насправді кожен житель Вінниці – це міні-фабрика з виробництва відходів і кожен може долучитися до збереження екології. Якщо кожен вінничан долучиться до роздільного збору відходів, в результаті повітря стане чистішим, покращиться вода в колодязі та водоймах та й ґрунти стануть чистіші.

В результаті опитування було виготовлено соціальну рекламу, в якій надаються відповіді на питання вінничан. А головне — розвінчуються міфи, які заважають мешканцям розділяти відходи й таким чином робити свій внесок у збереження навколишнього середовища.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Вася

    Чому я не поділяю відходи.

    1. Порібна ще якась ємність, а то й дві- для скляних виробів, для їжи, для паперу... Де все це тримати? Квартира маленька, подвір'я нема.

    2. Скілки ємностей можна нести одразу на смиття?  Небагато. Тобто, якесь смиття залишається вдома - хата утворюється на смитник.
  • З.А.Глядач

    "Кожна людина, яка живе у Вінниці, викидає близько 280 кілограмів сміття на рік. Якщо цю суму помножити на кількість вінничан, то це вже буде 700 тисяч кубометрів сміття на рік."

    Цікаво,як це автор множачи масу(чи то пак СУМУ) на кількість одержує об'єм?
  • Николай Энэми

    Сортирую мусор с самого начала, как только поставили баки, недавно имела место быть интересная ситуация, собралось после прихода гостей много стеклянных и пластмассовых бутылок, пришлось сначала выносить сухой мусор, а потом идти за влажным, возвращаюсь с пакетом влажного, смотрю стоит бомжара, ковыряется в сухом мусоре, и мои пакеты перекидывает во влажный. Тоесть я сортирую мусор, чтобы потом какой-то идиот все испортил и кинул мусор не в тот бак, что надо, потому что ему надо поковыряться на дне бака. После такого серьезно задумался, стоит ли вообще это делать...
  • Олексій

    Краще б мерія не розводила демагогію, а зробила б агітацію серед шкіл та забезпечила б контейнерами для пластикових пляшок та скла всі смітники. А то цим займається 1-2 приватника які болт забили ці контейнери вивозити. Хто перший вивіз того і пляшки. ІМХО.

    Олексій reply Олексій

    Всі розповідають про роздільний збір і нічого на практиці не робиться.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up