«Чоловіка вони мені не вернуть...» Як йде розслідування смерті тероборонівця в «пироговці»?

«Чоловіка вони мені не вернуть...» Як йде розслідування смерті тероборонівця в «пироговці»?
Микола Черкащенко з дружиною Валентиною
  • У травні військового Миколу Черкащенка рятували від важкого уламкового поранення після обстрілу у Бахмуті медики на передовій. Далі киянина передали на лікування з Дніпра до Вінниці, в лікарню ім. Пирогова.
  • Дружина захисника, стан якого вважали стабільним, знайшла його в палаті медзакладу мертвим. Чому так сталося? І чи знайшли винних у смерті військового?

У червні привернув увагу журналістів «20 хвилин» допис у Фейсбуці військового Геннадія Левітаса, який розказав історію бійця з Києва Миколи Черкащенка. Він розповів, як в середині травня життя тероборонівця Дяді Колі врятували бойові медики після важкого бахмутського поранення.

«Уламкове поранення. Перебиті дві гомілкові кістки, вирвано шмат артерії, поранення в руку. Всі спрацювали ідеально! Група евакуації, побратими поруч, всі хто тягнули до точки. Миттєво наклали 3 турнікети… Стабілізували, повезли по етапам. Вчора розмовляв з ним. 59 років. Живчик, боєць, жартує».

А потім військовий Микола Черкащенко рапотово помер у Вінниці. Його до нашого міста доправили у стабільному стані, а в лікарні Пирогова, у відділенні серцево-судинної хірургії, він помер від крововтрати. 

Відео дня

«У нас не вкладається в голові, як таке може статися в лікарні під наглядом, — написав тоді побратим Геннадій Левітас. — Після успішного порятунку, всіх операцій, просто у Вінниці, у відділенні хірургії, дружина, яка терміново приїхала о 12-й ночі, знаходить його вже холодним, стікшим кров'ю прямо в палаті. Коридор лікарні абсолютно пустий, ніякого медперсоналу. Довго блукали, коли шукали палату… Порушено справу, подивимось. Не хочеться нікого голослівно звинувачувати, але у нас одна думка, що проє..ли життя нашого Морячка в цій лікарні».

У ніч на 17 травня захисника, вже холодного в палаті, знайшла його дружина, яка приїхала провідати коханого зі столиці. Валентина пререконана: життя її чоловіка обірвалось через халатність медичних працівників Пироговки. Адже, ще в дорозі з Києва до Вінниці, в потязі, вона спілкувалась з чоловіком і все було добре.

Коли ж вночі дісталась до лікарні, у відділенні серцево-судинної хірургії, її ніхто з медперсоналу не зустрів — поверх був пустим. Коли знайшла палату чоловіка, який знаходився в ній один, той був без ознак життя, лежав у калюжі крові.

— Я дісталася з Києва до Вінниці вночі, — розповідала нам жінка. — Прийшла у палату, а мій чоловік вже був мертвий. В нього була кровотеча, а поруч нікого не було. Не врятували його, вбили там в лікарні… А мені дали довідку, що чоловік помер від артеріального крововиливу.

Вінничанин Микола Павлов, який допомагав киянці Валентині шукати чоловіка в лікарні, теж підтверджує, що захисник був в палаті один, без нагляду медперсоналу, і стік кров'ю. 

Директор Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М. Пирогова Василь Паненко після смерті пацієнта повідомив, що в Миколи Черкащенка була досить виражена артеріальна кровотеча на дуже складному випадку.

«Поранення важке, вразило тканини і судини. Нажаль, артеріальні кровотечі такі агресивні і швидкі, що бувають проблеми», — сказав Василь Паненко.

А наскільки дії були правильними з боку медперсоналу? На це питання головний лікар сказав, що в цьому має розібратися комісія з обласного департаменту охорони здоров'я.

Коли ж ми звернулись в профільний департамент, нам повідомили: «Ця ситуація нам відома. Цей випадок знаходиться в компетенції МО (Міністерства оборони — автор)».

Журналістка «20 хвилин» ще кілька тижнів тому відправили запит в міністерство, та відповідь досі не отримала. Ми продублювали запит.

Тим часом дізнаємося у вдови Миколи Черкащенка, як триває слідство, адже за фактом смерті її чоловіка порушили кримінальне провадження. 

— Я двічі їздила в Києві в поліцію, покази знімали, і все, — каже пані Валентина. — Останній раз зі мною слідчі спілкувалися три тижні тому, й більше не телефонували. Я заяву писала на лікарню Пирогова, вказала про халатне відношення. Вони ж мали зробити операцію, як рекомендували це лікарі в Дніпрі, а зробили просто перев'язку. А вночі відкрилася кровотеча. Мало того, що був недогляд, ще й не виконали те, що мали. Ми мали Колю в столичну лікарню переводити, але не встигли. В нього лишилася 16-річна донька Юля і 91-річна мати. Та що вже говорити… Чоловіка вони мені не повернуть і дитині батька.

 

Читайте також:

Врятований на війні боєць стік кров'ю у вінницькій лікарні. Розслідують халатність медиків

Ціна звільнених земель — життя Героїв. У Вінниці попрощались з морпіхом Сергієм Петуховським

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Вадим Степанюк

    😔😔😔
  • Михаил с

    Сосудистое отделение Пироговки - поможет только здоровому. Несколько лет назад моей бабушке сделали после узи простую операцию на ноге, все было хорошо, пока через несколько дней ного не стала неметь, а врачи поставили диагноз лейкоз, с какаим на операцию не берут.Бабушка, отдавшая 55 лет медицине, умерла на следующий день, от действий специалистов Пироговки
  • Raisa Nedogoda

    Це тільки халатність медперсоналу,воїн поранений з ним повинна була бути медсестра,о таке ставлення в наших лікарнях не тільки до воїнів,а до багатьох пацієнтів
  • Apollo Hospital

    Привіт донори



    Ви купуєте чи продаєте нирку?

    Шукаю можливість продати свою нирку за гроші

    Ви не знаєте, що робити через фінансову кризу

    зробіть, тоді зв’яжіться з нами сьогодні, і ми запропонуємо вам найкраще

    600 000 доларів на вашу нирку. Мене звати ДОКТОР ДАНІЕЛ

    Я нефролог в APOLLO HOSPITAL SERVICES INDIA. Наша лікарня Ми також спеціалізуємося на операціях на нирках, закупівлі та трансплантації нирок донорам, пов’язаним із заробітком. Ми знаходимося в Індії, Туреччині, США, Малайзії та Дубаї. Якщо ви зацікавлені в продажу чи купівлі нирки, зв’яжіться з нами електронною поштою: [email protected] :Whatsapp: +393509281473



    З повагою: APOLLO HOSPITAL

keyboard_arrow_up