Чого чекати у липні? 7 змін, які вплинуть на життя вінничан

Чого чекати у липні? 7 змін, які вплинуть на життя вінничан
  • Збільшили пенсії, подорожчали паспорти та зростуть в ціні цигарки. Які ще нововведення принесе другий місяць літа в життя жителів нашого міста та всіх українців?

З 1 липня 2019 року в Україні набуло чинності ряд нововведень, зростають в ціні кілька видів послуг та підвищать окремі соціальні виплати.

Підвищення пенсій

З 1 липня збільшать пенсії тим людям, що мають значний стаж роботи, але досі отримують невеликі пенсії — до 2 тисяч гривень. Йдеться про жінок, які відпрацювали понад 30 років, і чоловіків, чий трудовий стаж перевищує 35 років.

Відео дня

— Згідно з постановою Кабміну, яку прийняли вчора (26 червня) ми зробили тестовий перерахунок і побачили, що 130 тисяч пенсіонерів на Вінниччині отримають додаткове підвищення 257 гривень у середньому. І це буде постійна індексація та буде зберігатися до розміру пенсії надалі,  — казала в ефірі телеканалу «UA: Вінниця» керівниця обласного Пенсійного фонду України Олена Корчака.

Загалом на Вінниччині 467 тисяч пенсіонерів, середній розмір пенсії — 2406 гривень. Чергова індексація пенсій намічена на останній місяць нинішнього року, а навесні 2020 року Кабмін обіцяє масовий перерахунок виплат.

Подорожчання закордонних паспортів

У ДМС повідомили, що з 1 липня подорожчали кілька видів адмінпослуг. Зокрема, виросла вартість біометрики:

  • ID-картка подорожчала з 279 до 345 грн (за 20 днів), з 336 до 471 грн (за 10 днів). Тим люди, що отримують паспорт вперше, як і раніше, видаватимуть безкоштовно.

  • Закордонний паспорт подорожчав з 557,32 грн до 682 грн (20 днів) або з 810,32 грн до 1034 грн (до 7 днів).

Крім того, з 1 липня збільшилася вартість оформлення інших документів, які фіксують перебування іноземців та осіб без громадянства в Україні — посвідка біженця, проїзний документ біженця і тощо. Повний перелік зміни вартості цих довідок можна подивитися тут.

Зростання соцвиплат

Збільшився прожитковий мінімум. Для різних категорій населення він став таким:

  • для дітей до 6 років: 1699 грн (був 1626 грн);
  • для дітей від 6 до 18 років: 2118 грн (був 2027 грн);
  • для працездатних українців: 2007 грн (був 1921 грн);
  • для осіб, які втратили працездатність 1564 грн (був 1497 грн).

Від рівня прожиткового мінімуму в Україні залежить ряд інших виплат, які з 1 липня також збільшаться.

Аліменти:

  • для дітей до 6 років — не менше 849,50 грн на місяць
  • для дітей від 6 до 18 років — не менше 1059 грн на місяць

Допомога безробітнім: максимальний розмір — 8028 гривень щомісяця.

Декретні виплати непрацюючим жінкам — не можуть бути меншими, аніж чверть прожиткового мінімуму (507,75 грн) щомісяця.

Допомога самотнім матерям:

  • для дітей до 6 років — не більше 1699 грн;

  • для дітей від 6 до 18 років — до 2118 грн;

  • для дітей від 18 до 23 років (якщо дитина є студентом стаціонару у виші) — до 2007 грн

Нові норми для автопарковок та стоянок

З липня набули чинності нововведення до ДБН, що пов’язані з проектуванням автостоянок і гаражів. Відтепер в Україні вводиться обов’язкова вимога — не менше 5% паркомісць мають бути обладнані зарядками для електромобілів.

Сигарети подорожчають

З 1 липня зросли на 9% ставки акцизного податку на тютюнові вироби. Це передбачено змінами до Податкового кодексу, які Верховна Рада ухвалила перед прийняттям бюджету на 2019 рік.

У компанії Philip Morris Ukraine прогнозували, що через це сигарети в середньому подорожчають на 2-3 грн за пачку.

Початок вступної кампанії-2019

Від сьогодні почалася реєстрація електронних кабінетів, через які абітурієнти можуть подати необхідні документи. Подання заяв — як в електронній формі, так і паперових документів — почнеться з 10 липня.

Ті люди, що вступають у виш на підставі сертифікатів ЗНО та творчих конкурсів, можуть подати документи до 18:00 22 липня. Більш стислі терміни для абітурієнтів, які вступають за співбесідою та вступними іспитами: їм необхідно подати документи до 18:00 16 липня.

Має запрацювати ринок електроенергії

З 1 липня в Україні запрацювала нова модель ринку електроенергії. Планується, що згодом в Україні замість ДП «Енергоринок» з’явиться гуртовий ринок з декількома гравцями та новими продуктами, ціни на які повинні формуватися на ринкових умовах.

Населення отримуватиме світло за фіксованою ціною, а промисловість — за ринковою. Про це розбиралися в матеріалі: Одні – виробляють світло, а інші – продають. Що нам від реформи енергоринку?

А ще з липня піднімають на 20% зарплату вчителям мистецьких шкіл, мають оголосити ім’я першого тролейбусу, який зібрали у Вінниці.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Орест Лютий

    Голосуйте за Юлю Тимошенко, вона обіцяє, що пенсії будуть на рівні прожиткового мінімуму за європейським цимусом.
  • Оксана Шампула

    А коли почнуть робити для людей?
  • Полина Милобог

    А почему винниччан это что отдельное государство бред полнейший

    Руслан Ильченко reply Полина Милобог

    Полина Милобог Всегда так было, справиться Винница с ценами, значит и вся Украина справиться.
  • Яна Рожкова

    Про сигарети я за! Хай коштують від 100 гривень пачка!!!!

    Руслан Ильченко reply Яна Рожкова

    Яна Рожкова................. Fuck.

    Грицько Штахета reply Яна Рожкова

    Нема питань. Ставте тільки тоді собі сигналізацію і камери відеоспостереження, бо курці почнуть красти )))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Що варто знати про кліщів? У МОЗ розповіли, як вберегтися 20:14 Писанкарство на Поділлі: які орнаменти переважали у наших предків 19:43 Чи є денні стаціонари у вінницьких лікарнях, і чи платні в них послуги? Ми дізналися 19:05 Як обрати «свого» фахівця з психічного здоров'я: поради від ветеранського простору Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 18:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 18:12 У Вінниці врятували пацієнтку від раптової серцевої смерті play_circle_filled 18:01 Оперативне командування «Захід» очолив генерал Шведюк. Він уроджениць Шаргородщини photo_camera 17:33 Небезпечні вчителі: у Вінниці інструктори навчали водінню без документів та п'яними 16:31 «Інструктор не попередив, що в РПГ знято запобіжник». Непроста історія незрячого воїна-добровольця 16:20 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 16:04 Молодь Вінниці запрошують на майстерклас з соломоплетіння 15:08 Анатолій Бондар таки з'явився в суді. Дізнались, який запобіжний захід йому обрали 13:37 Чи зменшилися затори на перехресті Скалецького-Коріатовичів-Зодчих. Опитування 12:35 «Відібрали у нас місце для відпочинку». На ВПЗ скаржаться на дії футбольного клуба «Нива-В» photo_camera 12:23 Жахлива аварія біля Немирова: стали відомі імена трьох загиблих 16, 20 та 23 років play_circle_filled photo_camera 12:00 Де смачно пообідати у Центрі Вінниці: огляд бізнес-ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:06 На Вінниччину насувається гроза та шквальний вітер до 20 м/с 11:01 Понад 10 вулиць Вінниці нині без світла: причина відключення та терміни 10:14 Є руйнування та загиблі серед цивільних: про 781 день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up