Чим харчуватися, якщо немає електрики та газу: даємо поради вінничанам

Чим харчуватися, якщо немає електрики та газу: даємо поради вінничанам
  • Пошкодження ворогом енергосистеми України змушує нас подовгу залишатися без світла та подекуди, й газу. Це суттєво ускладнює процес приготування їжі.
  • Однак, харчуватися повноцінно та збалансовано можна і коли залишилися без звичних джерел енергії.

У Вінницькому центрі контролю хвороб МОЗ України радять скористатися «тарілкою здорового харчування», яку умовно потрібно поділити на дві частини: першу заповнити овочами, а другу ще розділити навпіл та покласти порівну білків та вуглеводів. 

Що має бути у «тарілці харчування»:

Жири

  • Консервовані горіхи, насіння. Можна використовувати вершки та твердий сир.

Білки

Відео дня

Поповнити їх склад в організмі допоможуть рибні та м'ясні консерви – вони не вимагають особливих умов зберігання.Гарним джерелом білків є й кисломолочна продукція – можна приготувати сирники або сирну запіканку, які нормально смакують охолодженими та можуть зберігатися день-два без холодильника.

Вуглеводи

  • Цільнозерновий хліб та хлібці. Зокрема, аби хліб довго зберігався, його можна заморозити. А з того хліба, який починає черствіти, можна зробити сухарики.

Клітковина

Її концентрація висока в овочах, фруктах, сухофруктах. Гарним джерелом клітковини будуть квашені продукти: капуста, огірки, томати, сливи та яблука. А на мариновані не налягайте, бо зазвичай вони містять оцет та цукор у складі, які часто та у великій кількості не бажано вживати.

Варто зробити запаси питної води та оновлювати їх кожні 10 днів, щоб рідина була свіжою. У пригоді будуть і овочеві соки – морквяний та томатний, але важливо, щоб у складі останнього не було солі.

Варто пам’ятати, що охолоджені або заморожені продукти харчування можуть бути небезпечними для вживання у разі вимкнення електроенергії.

Корисні поради

Поради, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання

Подбайте про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері. У холодильнику має бути температура 4°С або нижче. У морозильній камері — 0°С або нижче.

  • Підготуйтеся до надзвичайної ситуації. Заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4°С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий лід або блоковий лід.
  • Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими. Якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід до продуктів у холодильник.
  • Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте з холодильника продукти, що швидко псуються (м’ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їх залишки) через 4 години без електроенергії або джерела холоду. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.
  • Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Викиньте їжу, якщо температура вище 4°С. Це можна перевірити за допомогою термометра в холодильнику чи морозилці.

Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче.

23 листопада, нагадаємо, була масштабна ракетна атака по Україні. На Вінниччині є влучання. У матеріалі зібрана вся актуальна інформація від початку до закінчення тривоги.

Також розповідаємо, про шість способів, як зарядити мобільний телефон та що має зробити кожен вінничанин

 

Читайте також:

Планові та аварійні відключення світла у всіх регіонах. А у вас є світло?

На Вінниччині облаштували 193 Пункти незламності (Мапа з адресами)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач

    Чого це викидати через 4 години? Так скоро продукт не псується

keyboard_arrow_up