Чим харчуватися, якщо немає електрики та газу: даємо поради вінничанам
- Пошкодження ворогом енергосистеми України змушує нас подовгу залишатися без світла та подекуди, й газу. Це суттєво ускладнює процес приготування їжі.
- Однак, харчуватися повноцінно та збалансовано можна і коли залишилися без звичних джерел енергії.
У Вінницькому центрі контролю хвороб МОЗ України радять скористатися «тарілкою здорового харчування», яку умовно потрібно поділити на дві частини: першу заповнити овочами, а другу ще розділити навпіл та покласти порівну білків та вуглеводів.
Що має бути у «тарілці харчування»:
Жири
- Консервовані горіхи, насіння. Можна використовувати вершки та твердий сир.
Білки
Поповнити їх склад в організмі допоможуть рибні та м'ясні консерви – вони не вимагають особливих умов зберігання.Гарним джерелом білків є й кисломолочна продукція – можна приготувати сирники або сирну запіканку, які нормально смакують охолодженими та можуть зберігатися день-два без холодильника.
Вуглеводи
- Цільнозерновий хліб та хлібці. Зокрема, аби хліб довго зберігався, його можна заморозити. А з того хліба, який починає черствіти, можна зробити сухарики.
Клітковина
Її концентрація висока в овочах, фруктах, сухофруктах. Гарним джерелом клітковини будуть квашені продукти: капуста, огірки, томати, сливи та яблука. А на мариновані не налягайте, бо зазвичай вони містять оцет та цукор у складі, які часто та у великій кількості не бажано вживати.
Варто зробити запаси питної води та оновлювати їх кожні 10 днів, щоб рідина була свіжою. У пригоді будуть і овочеві соки – морквяний та томатний, але важливо, щоб у складі останнього не було солі.
Варто пам’ятати, що охолоджені або заморожені продукти харчування можуть бути небезпечними для вживання у разі вимкнення електроенергії.
Корисні поради
Поради, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання
Подбайте про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері. У холодильнику має бути температура 4°С або нижче. У морозильній камері — 0°С або нижче.
- Підготуйтеся до надзвичайної ситуації. Заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4°С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий лід або блоковий лід.
- Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими. Якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід до продуктів у холодильник.
- Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте з холодильника продукти, що швидко псуються (м’ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їх залишки) через 4 години без електроенергії або джерела холоду. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.
- Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Викиньте їжу, якщо температура вище 4°С. Це можна перевірити за допомогою термометра в холодильнику чи морозилці.
Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче.
23 листопада, нагадаємо, була масштабна ракетна атака по Україні. На Вінниччині є влучання. У матеріалі зібрана вся актуальна інформація від початку до закінчення тривоги.
Також розповідаємо, про шість способів, як зарядити мобільний телефон та що має зробити кожен вінничанин
Читайте також:
Планові та аварійні відключення світла у всіх регіонах. А у вас є світло?
На Вінниччині облаштували 193 Пункти незламності (Мапа з адресами)
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
Читач