Чим грозить городянам відсутність хлору в складах «Водоканалу»

Чим грозить городянам відсутність хлору в складах «Водоканалу»
  • Воду можуть почати підвозити цистернами, бо в обласного «Водоканалу» хлору залишилося максимум на один тиждень.
  • Усе через зупинку заводу «Дніпроазот», де вимагають підвищення ціни на хлор.
  • Монополіст постачає речовину для знезараження води, якою користуються ⅔ населення України. Хоча є шанс, що скоро криза мине.

У половині Вінниці вимкнули воду на добу, аби полагодити водогін. І така недовга зупинка вже спричинила певний дискомфорт. А уявіть, що буде, якщо воду вимкнуть на тиждень, місяць? Через нинішню кризу — це стає все більше реально.

Економічна правда пише, що ця ситуація виникла через зупинку заводу «Дніпроазот», підконтрольного групі «Приват» Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. Офіційна причина зупинки — здорожчання газу для підприємства.

Так склалося, що це приватне підприємство є монополістом на ринку хлору та головним постачальником цієї речовини для більшості водоканалів. А зупинка заводу призвела до того, що цим підприємствам немає звідки брати хлор для знезараження води. І, на жаль, «Вінницяоблводоканал» не виключення.

Відео дня
blockquote>

Головний інженер вінницького «Водоканалу» Олег Шведов розказав, що хлору в підприємства залишилося менше, ніж на тиждень.

— Щодня ми використовуємо 800 кілограмів хлору, аби знезаражувати воду. І через ситуацію з «Дніпроазотом» у нас залишилося запасів менш ніж на тиждень. Трохи заощадили на тому, що зараз відключення води на добу.

— Чи шукаєте шляхи вирішення проблеми?

— Вирішенням проблеми займається влада. Є віце-прем'єр міністр Зубко, який шукає варіанти щодо запуску «Дніпроазота». Якщо не буде хлору, то не буде води у водопроводі, — сказав Шведов.

Колапсу не буде

До цього, 13 липня, заступник голови Вінницької ОДА Василь Броварник відповів, що наприкінці цього тижня «Водоканал» отримає хлор.

— Наразі ситуація є напруженою, але не критичною. До сьогоднішнього дня постачальником рідкого хлору є «Аульська хлоропереливна станція», що гарантує виконання своїх зобов’язань. За рішенням комісії з питань надзвичайних ситуацій,  КП «Вінницяоблводоканал» дозволено налагоджувати роботу з іншими спеціалізованими підприємствами без застосування тендерних процедур відповідно до чинних законодавчих норм, — сказав Броварник.

За його словами, комунальним підприємством «Вінницяоблводоканал» вже перераховано 360 тисяч гривень авансу на поставку 10 тонн хлору. Тому населення Вінниччини буде забезпечено питною водою.

А якщо колапс буде?

У такому випадку в нашому місті почне діяти план «Ч», за яким діятиме алгоритм забезпечення населення питною та технічною водою.

Начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної і оборонної роботи та режиму секретності Олег Парфілов пояснив, в чому суть плану.

— У департаменту транспорту, енергетики та зв'язку є на обліку свердловини питної води. Вони відповідають за водопостачання у Вінниці. Маємо автоцистерни для перевезення питної води, — сказав Парфілов. —  За алгоритмом будемо постачати воду спочатку для потреб лікарень та освітніх закладів, а потім для мешканців багатоповерхівок. За умови, що воду взагалі відключать — технічну воду буде постачати Держслужба з надзвичайних ситуацій. Звісно, будуть обмеження, адже на всі 100% не вдасться задовольнити потреби населення.

Як можна «зав’язати» з хлором

Тим часом, як йдеться в сюжеті «5 каналу», в кількох регіонах країни знайшли альтернативу хлору. Зокрема, «Луцькводоканал» робить знезараження води за допомогою кам’яної солі. Так само робить Херсонський водоканал.

А у Житомирі водоканал користується гіпохлоритом — речовиною з кухонної солі. Він дуже близький за типом до рідкого хлору.

— Навіть за відсутності рідкого хлору Житомир зможе виробляти 50% реагенту від річної потреби. Ми залучили кошти Світового банку і будуємо станцію з виробництва діоксиду хлору, цей реагент значно кращий за хлор,  — сказав Економічній правді директор житомирського водоканалу Андрій Нікітін.

Чи можна замінити хлор на гіпохлорит у Вінниці?

— На малих об'ємах — так. А на таких об'ємах споживання води як у нас — це неможливо, дуже дорого. Потрібно купувати обладнання і за тиждень із цим неможливо впоратися, — відповів головний інженер вінницького водоканалу Олег Шведов.

Без хлору ми можемо повторити ситуацію, яка склалася в Миколаєві. Там ще 16 липня обмежили водопостачання до мінімального рівня на денний час. У Харкові без хлору вимкнуть воду 21 липня.

Але все йде до того, що криза з хлором скоро мине. Хоча якою ціною.

Учора, 17 липня, Українська асоціація водоканалів повідомила, що були досягнуті домовленості про запуск заводу «Дніпроазот».

«В результаті переговорів досягнута домовленість про запуск заводу ( хоча такі домовленості були і раніше, правда, на нижчому рівні). Ціна на хлор в контейнерах прогнозується на рівні 40 тисяч гривень за тонну». — йдеться в повідомленні.

Тоді як середня діюча ціна на тонну хлору — 17-20 тисяч гривень. Про це казала віце-президент Української асоціації Ольга Бабій в ефірі «Громадського радіо».

Нагадаємо, у Вінниці планують вдвічі підняти ціну на холодну воду. Для цього буде громадське обговорення, 27 липня.

Читайте також:

Фото в матеріалі: vinvk.com.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Знание - сила

    Вы не можете никак понять, Америке нужна территория Украины без населения. Через своего представителя, (гражданки США) и.о. министра здравоохранения Ульяны Супрун, зачищается население. Страну готовят к переселению латыносов  полностью контролируемых США.

    zhenya reply Знание - сила

    похмелись, лапоть
  • Ols Kat

    а що буде якщо воду взагалi не хлорувати? вона може стати ще гiршою нiж зараз?
  • Next

    Шановний автор, Валерій ЧУДНОВСЬКИЙ нам зовсім не потрібно щось уявляти, і ніякої напруженої і критичної ситуації немає. Повірте мені вода у Вінниці завжди була, є і буде. Просто в деяких галузях на даний час  працюють просто випадкові люди, воно все зміниться, бо і ведведя можна навчити їздити на мотоциклі за шість місяців.
  • Дід

    Як ще підвищити ціну на воду.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up