Через Вінницю таки збираються будувати європейський автобан «Via Carpatia» (ДОКУМЕНТ)

Через Вінницю таки збираються будувати європейський автобан «Via Carpatia» (ДОКУМЕНТ)

З Європи до України хочуть прокласти якісну швидкісну магістраль. З Вінниці можна з комфортом доїхати до Варшави, Любліна, Стамбула. А ще українські порти з’єднають з європейськими. Коли цього чекати і чи буде траса платною, поки невідомо

На сайті Міністерства інфраструктури і розвитку Польщі ми знайшли Декларацію, у якій вказано, через які саме міста України буде проходити автошлях. Документ був підписаний ще 3 березня 2016 року. Декларацію можна подивитися (англійською мовою) ТУТ.

У документі зазначено, що магістраль пролягатиме через такі населені пункти: Львів, Мостиська, Тернопіль, Чернівці, Луцьк, Ягодин, Рівне, Житомир, Вінниця, Коростень, Умань, Одеса, Київ.

У четвер, 24-го листопада, польські та українські депутати вирішили включити ще один відрізок у проект «Via Carpatia». Він дасть можливість з‘єднати українські порти з польськими Гданськ та Гдиня. Додатковий відрізок буде проходити у бік Львова, Тернополя, Хмельницького та Вінниці.

Відео дня

Таким чином, з Вінниці можна буде з комфортом доїхати до Варшави, Любліна, Бухареста, Софії та Стамбула. Чи буде новий шлях платним на території України, поки не відомо.

Документи, які вже підписані, — це тільки декларації про наміри. Детальних планів про будівництво поки не розробляли. Країни-учасники займаються пошуком коштів.

Магістраль поєднає Середземне, Балтійське та Чорне моря. І проходитиме через 9 країн: Литву, Польщу, Словаччину, Угорщину, Румунію, Болгарію, Грецію, Туреччину та Україну. Кінцевими точками маршруту стануть: на півночі — міста Клайпеда в Литві та на півдні — Салоніки в Греції.

Проект уже називають новим «шовковим шляхом». Міністр інфраструктури і розвитку Польщі Анджей Адамчик сказав, що вартість одного кілометра дороги не перевищить середнього показника по Європі. На сторінці міністра інфраструктури України Володимира Омеляна у Facebook, після закінчення засідання польських та українських чиновників 24 листопада, з'явилася така інформація щодо проекту автобану:

«Ми повинні максимально використати транзитний потенціал України, для цього пропонуємо з’єднати одним шляхом Чорне та Балтійське море, щоб запровадити логістичний коридор від Південних портів України (Одеса, Миколаїв, Херсон) та Північних портів Польщі (Гданськ, Гдиня)», - пише нардеп Дубневич.

За словами чиновника, втілення проекту можливе уже найближчим часом.

Для того, щоб дізнатися, на якому етапі перебуває процес підготовки та через які міста Вінниччини буде проходити магістраль, ми написали запит у Міністерство інфраструктури України. Відповідь прийшла швидко. Кажуть, що це питання не до них, а до Укравтодору. З цього відомства також відписалися — проект магістралі не розроблений.

У Вінницькій службі автомобільних доріг поки не змогли нічого прокоментувати.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Игорь

    А до Киева все так же дороги не будет
  • Тема

    надеюсь не будет как с трассой Киев - Одесса, некачественный асфальт которой раздолбали уже так, что в крайней правой полосе ехать из за волнистого асфальта невозможно

    Анонім reply Тема

    Давайте краще подумаємо, що в нашій країні людей, які за офіційний заробіток можуть їздити машиною, одиниці.

    Danil Nelidov reply Анонім

    Не нужно судить по себе

    Прокоповна Проня reply Danil Nelidov

    Всем же понятно, что это делается лично для тебя
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up