Через 25 років нагородили науковців за оновлення герба Вінниці

Через 25 років нагородили науковців за оновлення герба Вінниці
Таким був найбільший живий герб Вінниці у 2017 році. Фото: vtei.com.ua
  • На конференції у вінницькому Педуніверситеті вручили відзнаки трьом науковцям за відновлення історичного герба Вінниці
  • Нагорода до них прийшла через 25 років після затвердження головного символу міста.

У четвер, 6 вересня, у ВДПУ провели наукову конференцію «Вінниччина: минуле та сьогодення: Традиції самоврядування на теренах Поділля». Під час заходу міський голова Сергій Моргунов вручив відзнаки трьом науковцям, які відновили історичний вигляд міського герба.

Нагороди отримали директор обласного архіву Юрій Легун, художник Георгій Мельник, старший науковий співробітник Інституту історії України НАН України Юрій Савчук.

Міські герби / автор колажа Андрій Янченко

Міський голова Сергій Моргунов зазначив, що прапор, герб та гімн — це найважливіші символи будь-якої держави.

Відео дня

— Цього року Вінниця відзначає 655 років місту, 380 років Магдебурзькому праву. Іще є одна дата – виповнюється 65 років побратимських відносин між польським містом Кельце і Вінницею, — сказав мер міста. — Сьогодні через 25 років ми нагороджуємо трьох людей, які заклали основу сучасного герба і символу сучасного Вінниці. Ми можемо пишатися цим символом, адже його знають по всьому світі.  

Художник Георгій Мельник розповів, що ініціатива відродити історичний вигляд міського герба надійшла від істориків.

— Було три варіанти, які згодом відсіяли на геральдичній комісії. А потім, в 1993 році, депутати затвердили новий символ Вінниці. — казав Мельник. — Але варто згадати, що ідея зробити новий герб пішла від нас — науковців, художників, громадських діячів. У 90-х Юрій Костянтинович (Савчук - авт.) написав дослідження про геральдику Поділля, а я зробив ілюстрацію для книги. А потім запропонували міськраді повернутися до історичного вигляду герба Вінниці.

Директор обласного архіву Юрій Легун розповів чому виникла потреба в заміні герба зразка 1969 року.

— Герб, який був затверджений в 1969 році, виконаний у кольорах УСРС. Це був символ, що не мав історичного минулого, і не став важливим для вінничан. І тому після проголошення незалежності Україні закономірно постало питання зміни символіки, — казав Легун.

Кілька слів він сказав й нагородження, яке відбулося через 25 років.

— Згадується анекдотична ситуація: 25 років тому сесія міськради проголосувала за затвердження символу нашого міста. Тодішній міський голова Дмитро Дворкис вітаючи казав — «Придет осень, наступит День города, и мы поздравим мальчиков, вручим им ценные подарки». Ну ми тоді були хлопчиками, але я не знав, що цього Дня міста так довго доведеться чекати (сміється).

Але справа не в подарунках, ми їх вже отримали — герб, над яким ми працювали, є; він виконує свою роль — показує, що тут є самодостатня, потужна, вільна громада. І це є найвищою нагородою. Як кажуть на врученні державних нагород «Служу народу Україні», а тут можна сказати «Служу рідній Вінниці», — казав директор облархіву Юрій Легун.

А на останок науковець Юрій Савчук висловився, що вони не створювали герб Вінниці, а відновлювали його історичний вигляд.

— Ми знайшли його давнішнє зображення та відчистили від ідеологічних нашарувань. Є гіпотеза, що цей герб був наданий 380 років тому разом з Магдебурзьким правом. Тому маю думку, що герби не створюють, їх успадковують, — казав Савчук.

Довідка

Міський герб – це символ місцевого самоврядування, важливий зовнішній атрибут юридичних прав та привілеїв жителів міста, врешті – розпізнавальний знак міста.

Вінницька міська символіка своїм корінням сягає 17 століття. У 1640 році король Речі Посполитої Владислав IV своїм привілеєм надав Магдебурзьке право Вінниці, затвердивши місту власний герб та печатку.

Традиція використання герба з двома шаблями та гачками бере свій початок із акту 1642 року про надання Вінницькому православному жіночому монастирі Благовіщення у користування міської сіножаті, скріпленого міською печаткою. Найстаріше збережене зображення міського символу – герб Вінниці з печатки магістрату 1796 року.

Сучасний великий і малий герби Вінниця набула за два роки по відновленню Української Незалежності – у 1993 році.

У серпні 1992 року з ініціативи громадськості виконкомом Вінницької міської Ради створив комісію для вивчення питання «Про герб міста». На основі ґрунтовного вивчення архівів комісія підготувала «Історичну довідку про герб міста Вінниці» й прийняла рішення про відновлення старовинного герба міста.

Фактичними авторами гербу стали історики Юрій Легун та Юрій Савчук, художник Георгій Мельник.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Вова

    Георгій Мельник, корінний Вінничанин, народився в багатодітній сім'ї, що проживала по вул. Кармелюка, старшого брата Тимофія -вже немає, з найменьшим -Анатолієм, я вчився в школі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up