«Чекайте призначення начальника митниці». Чи конфіскують 13 старовинних книг, вилучених на кордоні?

«Чекайте призначення начальника митниці». Чи конфіскують 13 старовинних книг, вилучених на кордоні?
Серед вилучених старовинних книг є поезія Лермонтова, науково-пізнавальна література. Фото з Фейсбук-сторінки Вінницької митниці
  • У міжнародному пункті пропуску «Болган» митники вилучили 13 книг, виданих понад сто років тому.
  • Чи конфіскують книги, які власник не приховував при перевезенні?
  • Відповідь на це питання журналіст не отримав, бо  Вінницька митниця нині без начальника і заступника, порадили чекати їх призначення.

Про вилучення 13 книг, виданих понад сто років тому, йдеться у повідомленні на Фейсбук-сторінці Вінницької митниці. Старовинні видання перевозив на території нашої області водій легкового автомобіля з невизнаної Придністровської Молдовської Республіки.

Не приховував, але не задекларував

Під час огляду транспортного засобу митники звернули увагу на картонну коробку, в якій лежали книги. Власник не приховував їх, але в У декларації вони не були зазначені. Книги тимчасово вилучені.

Відео дня

«Культурні цінності, в тому числі друкована продукція, виготовлені 50 років тому і більше, незалежно від їх вартості та способу переміщення через митний кордон України, підлягають письмовому декларування», — повідомляють митники. При цьому посилаються на пункт 5 статті 374 Митного Кодексу

Книги, які перевозив водій, підлягають декларуванню, бо кожна надрукована понад сто років тому.

На власника літератури склали протокол про порушення митного контролю за статтею 471 Митного Кодексу України. Санкція цієї статті передбачає накладення штрафу у розмірі 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Рідкісні книги тимчасово вилучено у їх власника. У повідомленні сказано, що їх передали на експертизу. Якщо експерт підтвердить, що література належить до предметів, які заборонено або обмежено переміщувати через кордон, її буде конфісковано у власника.

Приклад митної бюрократії

Журналіст 20minut.ua запитав на митниці, що встановила експертиза? Спілкувався з фахівцем, відповідальним за роботу зі ЗМІ. Жінка назвала себе Вікторія Володимирівна.

—Робіть письмовий запит, тоді отримаєте відповідь, — почув від пані Вікторії.

На запитання, де і хто проводить експертизу, співрозмовниця сказала, що усно не може відповісти, про все напишуть у відповіді на запит.

Таке враження, що поставлені журналістом питання мають надзвичайну вагу, потребують досліджень, чи аналізу, тому неодмінно треба звертатися письмово. Але й після письмового звернення відповіді так і не отримали.

Через три дні після подання звернення знову спілкувалися по телефону з  відповідальною за роботу зі ЗМІ.

—Ми підготували відповідь на ваш запит, але нема кому підписати, — каже Віткорія Володимирівна. — Ще не призначено начальника.

—А заступник?

—Заступника теж нема, теж мають призначити.

—То що митниця не працює? — уточнюю у співрозмовниці.

—Працює, але підписуємо тільки окремі документи.

Прошу співрозмовницю по телефону зачитати відповідь або хоча б повідомити про результати експертизи.

 —Не маю права озвучувати документ, не підписаний начальником, — говорить Вікторія Володимирівна. — Чекайте призначення начальника.

Пресслужби інших відомств пропонують журналістам інформацію про свою рооту. Деякі з них щоденно надсилають матеріали, буває, навіть по декілька разів на день. На митниці свої порядки…

Читайте також:

«Магда»: Фільм про німкеню, яка вийшла заміж за вінничанина, про її любов, муки і обірване життя

На Хуторах згорів будинок. Допоможіть родинам з дітьми, які залишились без даху

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Natasha Makarova

    первый раз слышу, чтобы книги свыше 50 лет подлежали декларированию и поголовно являлись антиквариатом. Там в указанной статье всего 1 код можно к ним применить теоретически (и то еще не факт). И даже если так - разве это основание их отбирать у собственника? Это уже грабеж называется.
  • Олег Каськов

    "Рідкісні книги тимчасово вилучено..."
    В нас немає нічого постійнішого,ніж "тимчасове".
    І звідки автор знає,що ці книги рідкісні? Старе-ще зовсім не означає рідкісне.
  • Victor Minkin

    ЧекайтЕ!! Грамотеи!!!!

keyboard_arrow_up