Бюджет громадських ініціатив “заспамили” проекти для шкіл та дитсадочків

Бюджет громадських ініціатив “заспамили” проекти для шкіл та дитсадочків
  • З 1 жовтня розпочалось голосування за проекти, що подані в Бюджеті громадських ініціатив
  • Але більшість з них — на розвиток шкіл та дитсадочків, що на думку представників мерії, «зменшує» важливість ідеї громадських ініціатив
  • Як буде змінюватися впродовж років система бюджету участі та прямої демократії?

Після успіху пілотного проекту, міська влада вирішила продовжити ідею бюджету участі та вже цього року відібрати проекти, що будуть реалізовувати в 2017 році. Нагадаємо, що з 97 проектів, експертна комісія подала до голосування 59 ініціатив містян.

І більше всього з цих проектів спрямовані на школи та дитсадки — 35 проектів. Це реконструкція, встановлення відеонагляду, створення спортивних майданчиків, оновлення харчоблоку та інше.

На думку заступника начальника інформаційно-аналітичного відділу Департаменту правової політики Володимира Хорошева, це «зменшує» користь від самого бюджету участі:

Відео дня

— У європейській практиці, бюджет участі спрямовують на створення об’єктів благоустрою, культурних подій, різних рішень, що буде слугувати як мешканцям, так і туристам. У Вінниці проекти про школи та дитсадки «заспамили» Бюджет громадських ініціатив, що зменшує його користь. Розумію, що це хвилює найбільше вінничан та маємо надію, що у наступні роки ця система буде розвиватися та ставати краще.

Чому зняли деякі ідеї?

Як вже писали вище — тільки 59 проектів з 97 подали для голосування. А куди ж ділися ще 36 ідей вінничан?

Владислав Скальський, заступник міського голови ВінниціЗаступник мера Владислав Скальський розповів, що проекти не пройшли по таким причинам:

  • які суперечать чинному законодавству, або тим програмам та рішенням, які вже прийняті міською радою (таких цього разу було 14);

  • якщо передбачається створення додаткових комунальних підприємств чи закладів (4 проекти);

  • якщо вартість реалізації проекту перевищує 1 мільйон гривень (таких проектів було 7);

  • якщо реалізація заходів має проводитись довше ніж рік та інші

Якщо ваш проект не прийняли на голосування, то про причини можна дізнатися на сайті «Бюджет громадських ініціатив — 2017» в картці оцінки проекту.

Чому зняли проект благоустрою парку «Хімік»?

У фейсбуку громадська активістка Таїса Гайда звинуватила мера Вінниці Моргунова в тому, що проект благоустрою парку «Хімік» зняли з голосування.

Як пояснили представники мерії, проект зняли з голосування, бо є рішення по благоустрою цієї території, що прийняла Вінницька міська рада.

— Там були проведені громадські слухання, визначили проект реконструкції навколишньої території. Тобто, там й так буде благоустрій. Тому експертна комісія зняла його з «Бюджету громадських ініціатив — 2017», — розповів представник Департаменту правової політики та якості Володимир Хорошев.

Також пояснення є і в оцінці експертної групиЯк будуть боротися з фальсифікацією результатів?

Перший «Бюджет громадських ініціатив» не обійшовся без фальсифікації під час голосування:

  • У 143 випадках відбувалось дублювання авторизації громадянками за одним номером телефону (голосування в електронному вигляді).

  • У 104 випадках використовувались одні і ті ж паспортні дані кілька разів;

  • У 27 випадках виявлено використання фіктивних паспортних даних, відсутність місця реєстрації або реєстрація за межами Вінниці.

Але у мерії зазначають, що це менше 1% від загальної кількості людей (усього проголосувало більше 14 тисяч містян — авт.), що прийняло участь в голосуванні.

За які проекти можна проголосувати цього разу? Дивіться на сайті міської ради.

Журналіст запитав, чи змінять методи боротьби з фальсифікацією результатів?

Людмила Федчишина, заступник директора Департаменту правової політики та якості

— Досвід та результати минулорічних голосувань були враховані та наш департамент це виправив в роботі системи, — розповіла заступник директора Департаменту правової політики та якості Людмила Федчишина.

Але боротися із фальсифікацією результатів зможуть лише після завершення голосувань.

Як змінюватиметься система бюджету участі?

Володимир Хорошев поділився планами про те, яким чином може змінитися ідея «Бюджету громадських ініціатив»:

— Після проведення голосування плануємо зібрати активістів, експертів та керівників профільних департаментів міськради на круглий стіл, щоб обговорити, як треба покращити цей інструмент прямої демократії. Маю думку, що треба розподіляти кошти по кільком районам. Чому це потрібно? Бо є, наприклад, околиці, малонаселені райони, де люди майже не голосують за проекти. А проекти звідти є, і непогані. Так, міська влада буде допомагати їм також розвиватися.

Окрім того, вже найближчим часом на сайті «Бюджету громадських ініціатив» запустять навчальні відео, як правильно реєструватися та голосувати онлайн.

Як проголосувати за проекти?

На сайті міської ради вказано, що кожен мешканець міста може проголосувати за 2 проекти – 1 великий і 1 малий.

Голосування за проекти здійснюється:

на офіційному сайті міської ради www.vmr.gov.ua в розділі «Бюджет громадських ініціатив м.Вінниці» шляхом заповнення електронної версії анкети (пройшовши авторизацію в Персональному кабінеті сайту)

Анкета для голосування. Її вам дадуть у "Прозорих офісах" містаАбо шляхом заповнення друкованої версії анкети (при собі обов’язково мати паcпорт) в Центрах адміністративних послуг «Прозорий офіс» у Вінниці в робочі дні з 09.00 до 17.00 години  за адресами:

  • Соборна, 59 (приміщення на 1 поверсі міської ради),
  • Замостянська, 7 ( колишня 50-річчя Перемоги, 7; відділення «Замостя»),
  • Брацлавська, 85 (колишня Островського, 85; відділення «Старе місто»),
  • Космонавтів, 30 (відділення «Вишенька»).

Список проектів для голосування

Довідка за тел.: 59-53-21, 59-51-59; технічна підтримка 59-51-13.

Читайте також:

П’ять цікавих ідей від вінничан, на які міськрада може дати гроші

Міськрада дає 6,5 мільйонів гривень тим, хто має ідеї для благоустрою Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Vadim Holiuk

    Ходять чутки ,що на деяких підприємствах нахабно просять проголосувати за певні проекти.Просять принести паспорти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up