Був двічі щеплений від кору, але це не допомогло. У Вінниці попрощалися зі студентом-медиком

Був двічі щеплений від кору, але це не допомогло.  У Вінниці попрощалися зі студентом-медиком
- Нас зігріватиме тепло, яке Сергій залишив нам, - кажуть студенти про померлого Бутенка
  • Сергій Бутенко помер від ускладнень захворювання на кір
  • Він хотів у майбутньому лікувати людей, навчався на 2-му курсі медичного університету
  • Чому щеплення від інфекційної недуги не дали бажаного результату?
  • Спалах якої інфекції прогнозують медики у найближчі роки?

Сотні студентів і викладачів разом з ректором медичного університету Василем Морозом прощалися сьогодні із другокурсником Сергієм Бутенком. 18-річний хлопець помер 9 лютого від ускладнень захворювання на кір. Родом Сергій з Івано- Франківщини. Там, на батьківщині його матері, у Тисменецькому районі, поховають юнака.

- Студент був вакцинований від кору, - розповіли в медичному університеті. – Його мати надала відповідну довідку. У ній зазначено, що щеплення робили, як і передбачено у такому випадку, два рази.

Відео дня

Чому ж тоді юнак помер?

Консиліуми скликали по два рази на день

Як пояснив Юрій Шевчук, декан медичного факультету №1, де навчався Сергій Бутенко, спочатку хлопець переніс одне інфекційне захворювання, що важко піддається діагностиці і лікуванню. Імунітет був знижений. Потім його спіткала нова хвороба – кір, що вимагав значної роботи саме імунної системи. Імунітет уже був ослаблений. Стався збіг обставин, що виявилися трагічними.

Лікарі застосовували всі можливі методи. Неодноразово скликали консиліум… Пацієнт перебував в реанімації міської  інфекційної лікарні. Останні дні – під апаратом штучної вентиляції легень.  

Багато учасників прощальної церемонії не стримували сліз. Про Сергія розповідали, як про скромну, порядну, щиру людину. Проживав він у гуртожитку №1. Кажуть, завжди був усміхнений. Його підтримувала двоюрідна сестра. Вона вже п’ятикурсниця.  Допомагала братові адаптуватися, коли приїхав на навчання у незнайоме йому місто. У Києві в одному з вишів навчається брат Сергія. Вони – близнюки. Їхній батько служив у зоні АТО.  

Серед тих, хто прийшов попрощатися, був народний депутат Григорій Заболотний.

- Разом з бабусею Сергія у свій час ми разом навчалися в інституті, - розповів пан Григорій. – Коли я дізнався про їхнє горе, вирішив приїхати підтримати словом.

Коштами на лікування рідним Сергія допомогли студенти, які мали таку можливість. Пце журналісту розповіла Тетяна Трофімчук, заступник голови студентського самоврядування:(поруч заст.декана Роман Скорук)

-Коли дізналися, що Сергій важко хворий, студентська спільнота об’єдналася, допомагали, хто як міг, усією сім’єю, - говорить пані Тетяна. - На жаль, усі наші старання не дали бажаного результату. Дуже боляче, що ми втратили можливо, майбутню зірку-хірурга, чи талановитого терапевта, а може, того  ж інфекціоніста. Співчуваємо усій родині, висловлюємо їм максимальну підтримку.

Відмінили лекційні заняття

Нині 60 студентів медичного хворіють на кір. На території вишу багато студентів ходять у  медичних масках. Про заходи з попередження захворювання на кір, що їх проводять в університеті, розповіла професор, доктор біологічних наук, керівник прес-служби вишу Віктоія Родінкова:

- З минулої осені, часу спалаху інфекції, обстежуємо усіх студентів на предмет, хто з них проходив вакцинацію і скільки разів. Всі охочі можуть перевіритися, здати кров на антитіла, якщо вони не знають, чи були щеплені. Безкоштовно. Так само безкоштовно можуть пройти вакцинацію. Студентів відпускали на певний час на додаткові канікули. Повністю скасовано лекції. Не збираємо разом, велику кількість людей,  щоб превентувати передачу інфекції.

Зараз в університеті хворіє на кір приблизно 60 студентів. Вони проходять через нашу кафедру інфекційних хвороб. Науковці кафедри опікуються цими хворими. За кожним з них є контроль.

За словами пані вікторії, у ректораті обговорюють питання про можливе  включення до подання документів абітурієнтами ще одного з них – карти щеплень. У дитсадок, школу, як відомо, не приймають без щеплень. До університету необхідно також подавати такі довідки.

- Раніше це правило існувало, - говорить ректор вишу Василь Мороз. – мали картину вакцинацій на кожного студента. Потім вимоги надавати такі довідки відмінили. Але вони потрібні. Так само необхідно на рівні держави проводити систематичну роботу з питань вакцинації.

Очікується спалах  дифтерії

За словами одного з науковців медуніверситету (вчений просив не називати його ім’я), у найближчі роки у нашій державі очікується спалах захворювання на дифтерію. Раніше постійно проводилася імунізація. Завдяки цьому у 70-х роках інфекційну недугу вдалося здолати. Втім. Уже у 80-х роках українців стала масово уражати така недуга. Порушили методи імунопрофілактики – і хвороба одразу дала про себе знати.

За інформацією медиків, уже з минулого року у нашій державі спостерігається збільшення хворих на дифтерію. Причина – зменшено число вакцинованих осіб. А це означає, що у наступні роки можна очікувати на значно більше поширення інфекції.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Михайло Білецький

    Напевно потрібно групи розділити, окремо група для нещеплених невігласів, а інша для щеплених, а як інакше? Не будуть же наші діти пів року сидіти вдома як рослини
  • Михайло Білецький

    Зазвичай діти з області купують довідки про щеплення, в них така мода.Приїзжають у міста на навчання, чи роботу і створюють епідемії.Через цих невігласів, наші  діти страждають карантинами, неможуть номально навчатись.Коли вони сюди так масово своїх висрадків не привозили у садочки і у вузи, то таких спалахів не було.І такі невігласи, потім лікують наших дітей.

    Iryna Vinnytskaya reply Михайло Білецький

    Скоріше навпаки, знаю дуже багатьох в місті, хто відмовляється від щеплення.
  • Наталия Гавенда

    Чому хворіють покоління дорослих які повинні бути вакциновані . Або вакциновані водою або просто ще тоді все продано . А зараз кричать про вакцинацию.  Чому не кричите про хімікати якими годуете народ . Не забороняете добавки від яких теж помирають .. і генетично не сприймаються
  • Наталия Гавенда

    А що хоче  держава . Далі ростити покоління взяточників і байдужих людей ?  Спочатку взятку за диплом лікаря . Потім взятку за недіеві ліки . Потім смерті людей з невідомими діагнозами . За що ви так  з народом .

    Жора reply Наталия Гавенда

    Жизнь людей мало отличается от жизни животных. Основные инстинкты природы никто не отменял. А это еда и секс.Но в еде животные имеют преимущества , они не будут есть продукты с химией . Ну разве что свинья, которая может есть даже своих сородичей. Про куры бройлеров не будет говорить, это отдельная тема. Собака на нюх не будет есть продукты с хим добавками. А человек будет. И сучка не будет иметь двух самцов которые ее трах*ют. А женщины в Виннице имеют от двух любовников и больше, включая замужних которые имеют секс на стороне, пока муж с рогами работает.... Если любовник ушел, то на сайте знакомств Мамба быстро еба*ь находится с деньгами. И 300-500 грн за секс это бомж тариф такие тарифы уже не ходят.... Все эти бля*и уже хотят от 1000 грн и выше...

    Обратите внимание на яблоки которые продаются в городе, они практически не гниют, и все они это продукт ГМО, в них практически нет пищевой ценности, а это главное для поддержки иммунитета .Вы видели какого цвета плесень у хлеба "Винница хлеб " когда он черствеет... Такого цвета плесень на хлебе раньше не была.Раньше на Вишенке было пару аптек  и все они были пустые, редко там были покупатели, сейчас только  на перекрестке Космонавтов Келецкая в пятиэтажке  3 ТРИ аптеки и рядом в 9 этажке иеще одна. ; четыре аптеки, и очередь везде....

    А что нужно чтобы заболеть? А все просто купите мясо допустим говядину или свинину на базаре, они ее иногда обрабатывают чтобы не портилась, и не известно откуда то мясо. Потом уже пойдете в аптеку. Или купите морковь которая имеет величину как арбуз, это морковь ГМО, там нет пищ ценности, но есть функции ослабления иммунитета....Пр шоколад и печенье которое продается это вообще означает купить себе смерть.... Отделы кулинарии в супермаркетах особенно в Грош на 600 летия ))) Это вообще  кулинарная химия , там все делается в анти санитарии  и все грязными руками.... Жажда денег у продавцов продуктов такая что им плевать на ваше здоровье.....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up