Балет-казка, вогні Бродвею і селфі з Гройсманом. Яким був останній день OPERAFEST TULCHYN-2019

Балет-казка, вогні Бродвею і селфі з Гройсманом. Яким був останній день OPERAFEST TULCHYN-2019
  • Останній день оперного фесту в Тульчині, 9 червня, пройшов повністю з артистами театру «СХІД OPERA».
  • Харків'яни показали глядачам балет «1001 ніч» та «асорті» з мюзиклів всесвітньо відомого Бродвею!
  • Завершили оперний опен-ейр феєрверком. Організатори вже готуються до наступного OPERAFEST TULCHYN, яким обіцяють вкотре здивувати гостей.

У Тульчині завершився ІІІ міжнародний оперний open air фестиваль OPERAFEST TULCHYN.

На фестивальні дні місто зупиняє свій звичайний плин життя та стає схожим на «курортне» містечко з центром тяжіння на території Палацу Потоцьких.

Дороги заповнюють пішоходи, вздовж тротуарів виставляють численні ятки з сувенірами, смаколиками та іншим крамом. А зелену зону біля Палацу заповнюють сотні глядачів.

Відео дня

Аніматори і яскраві фотозони не дають сумувати до початку концерту. Дощ, який був незмінним «атрибутом» попередніх днів фестивалю, у неділю відступив від Тульчина.

Поговорили з гостями фесту про враження від оперного опен-ейру в Тульчині:

— На оперний фестиваль приїхала вперше. Від знайомих чула, що в минулі роки тут було просто неймовірно. Тульчин, який має славну історію, Потоцьких — це ідеальне місце для проведення фестивалю опери, — сказала вінничанка Мілана.

— Діти виросли, тому з'явився час рости над собою. І сюди приїхала залюбки. Репертуар — дуже подобається, — сказала вінничанка Інна.

Місцеві жителі, які є господарями оперного фестивалю, з захопленням кажуть про подію.

— Завдяки цьому фестивалю дороги стали кращими, пофарбували старі будівлі, посадили багато квітів, кущів. Місто з року в рік стає кращим, — сказала жителька Тульчина Тетяна

Чи є стрес, що кілька днів на рік до вас, у Тульчин, приїжджають сотні туристів?

— Хай собі йдуть! Вони нам не заважають! А навпаки, — сказала жителька Тульчина Світлана.

Східна казка від «СХІД OPERA»

Тим часом, оркестр та артисти готуються до виступу і до ідеалу відшліфовують свої партії. О 18:00 лунають три дзвінки, що закликають глядачів зайняти свої місця.

На сцену виходять артисти Харківського національного академічного театру опери та балету імені Лисенка. Їхній театр після ребрендингу отримав лаконічну назву «СХІД OPERA».

Глядачам презентували балет «1001 ніч» Фікрета Амірова. Танцівники балету в східних нарядах та тюрбанах, балерини — у витончених трико з пір’ям. Артисти вжилися в свої ролі, тому переживання своїх героїв показували не тільки танцем, а й мімікою.

Основою балету стала популярна «Розповідь про царя Шахріяра». До балету входять також сюжети про пригоди Синдбада-мореплавця, птаха Рух, Алладіна і принцесу Будур, Алі-Бабу і сорока розбійників.

Варто зазначити, що «СХІД OPERA» ставлять балет Амірова з 1984 року, що досі користується незмінною популярністю серед глядачів. Гості оперного фестивалю віддячили артистам оплесками і оваціями.

Після балету продюсер фестивалю Ірина Френкель сказала, що вже має феєричну ідею на 2020 рік.

— Я щаслива, бо нам все вдалося. Успіх цього фестивалю — це місце проведення, легенда і якість мистецького контенту, який демонструється на території Палацу Потоцьких. Успіх також належить команді організаторів, яка без відпочинку працювала всі ці дні. На наступний рік в нас вже є феєрична ідея, але яка саме — я вам поки що не скажу, її потрібно ще доопрацювати, — сказала Френкель.

«Асорті» з мюзиклів

Під час перерви до перших рядів став просуватися прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Його появу анонсували ще в перші дні фесту, але чиновник приїхав тільки на останній день. І щоб потрапити на своє місце, Гройсман зробив численні селфі з гостями оперного фестивалю.

Прем’єр утримався від будь-яких промов для журналістів та поспішав зайняти своє місце. Харків’яни вийшли на сцену з шоу-програмою «Вогні Бродвею», де в режимі нон-стоп показ кращих оперних постановок і мюзиклів.

Артисти співали і танцювали перед глядачами. Веселі пісні з «Кабаре» і «Чикаго» Джона Кандера після завершення змінювалися на ліричну та повну душевних переживань «Бель» з «Нотр-Дам де Парі», грайливі «Кішки» Ендрю Ллойд Веббера — на епічну пісню з «Привида Опери», що пробиває до мурашок.

Але оперний фестиваль завершився не «асорті» з мюзиклів, а несподіваним сюрпризом для продюсера OPERAFEST TULCHYN Ірини Френкель.

— Фестиваль — це важка машина. Багато людей зробили все для того, щоб цей фестиваль пройшов успішно. У нього є душа, мозок, ноги, руки, але головне — в нього є двигун! Двигун, який тримає цей фестиваль дуже серйозно, об'єднує всіх вас. І тримає всіх вас одна маленька жінка, тендітна Ірина Френкель. Саме вона є мотором! Цьогорічний Operafest Tulchyn співпав з ювілеєм продюсера фестивалю Ірини Френкель. І для неї ми хочемо подарувати пісню Станіслава Городинського «Листопад кохання», який виконає «СХІД OPERA»! — каже головний режисер OPERAFEST TULCHYN Павло Третьяков і заспівав сам перший куплет.

«Тульчинці, ви неперевершені!»

Надалі Третьяков запросив чиновників на сцену, яких було не менше десятка. Але слово надали тільки прем’єр-міністру Володимиру Гройсману.

— Торік, я був також серед вас, на оперному фестивалі. І ми з вами домовилися створити рух «Малі міста - великі враження». Зробили цю програму і профінансували її на 50 мільйонів гривень, які дають можливість провести схожі події як в Тульчині, у кожному куточку України. Бо в невеликих містах живе українська душа.

Дякую всім артистам, хто створював неймовірну атмосферу ці три дні. Що, фест тривав п'ять днів? Ну ви і гуляти вмієте! Хочу побажати всім миру, добра, тепла і щоб ця традиція — проводити оперний опен-ейр в Тульчині — була на віка.

Та ще хочу сказати від щирого серця — тульчинці, ви є неперевершеними! Ви є — добрими, відкритими, щирими, що так важливо. Я би дуже хотів, щоб така щирість і тепло була в кожному куточку нашої держави. Від імені всіх присутніх оголошую фестиваль закритим! — сказав Гройсман.

Після його слів за сценою запустили феєрверк, що й став фінальним акордом третього міжнародного оперного open air фестивалю OPERAFEST TULCHYN.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Людмила Лада

    Прекрасний фест,неперевершені артисти,але сумно що така бідненька,м'яко кажучи територія.Все заросше травою некошеною,квіти як попало посаджені.Просто стидоба і позор.Це може бути справжньою перлиною,якщо докласти зусиль ладшафтних дизайнерів.Про реставрацію фасадів будівель взагалі мовчу.Хочеться привернути увагу влади до нашої культурної спадщини.Це ж Подільський Версаль -то фінансуйте його гідно.
  • Irina Trunova

    Були,в захватI! Велика дяка органiзаторам. Це титанiчна праця! Operafest Tulchyn мае право на життя!

    Irina Frenkel reply Irina Trunova

    Ирина Трунова дякую Вам за те, що знайшли час бути з нами!))
  • Лариса Трохименко

    Це неймовірно красиво! Щира подяка всім за організацію і реалізацію ПРОЕКТУ! Будемо чекати наступного фестивалю!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up