АТО закінчилося, почалася Операція об’єднаних сил. Що це таке?

АТО закінчилося, почалася Операція об’єднаних сил. Що це таке?
Фото: na.mil.gov.ua
  • Минулої доби на Донбасі закінчилася Антитерористична операція
  • У керівництві України визначили заміну — «Операція об’єднаних сил». Її очолив вінницький генерал-лейтенант Сергій Наєв.
  • Розказуємо, що змінює новий формат збройного конфлікту та як зміниться життя цивільних в зоні конфлікту

Із 30 квітня на Сході України діє Операція об’єднаних сил (далі - ООС). Це замінило собою Антитерористичну операцію, що відбувається протягом останніх чотирьох років. Про це йдеться в указі президента України Петра Порошенка, який він підписав 30 квітня.

«Впевнений в тому, що це не просто зміна формату. Це нові можливості захисту української території, українських громадян, — передає прес-служба слова Порошенка. Ми зробимо все можливе, щоб якнайшвидше земля окупованого Донбасу повернулася під суверенітет України, а для сотень тисяч, мільйонів тимчасово переміщених осіб, які змушені були покинути донецьку та луганську землі, ми створимо умови для того, щоб вони якнайшвидше повернулися і відновили нормальне життя на Донбасі».

Фото з військової наради, 30 квітня / www.president.gov.ua

Причиною для зміни формату став закон, який неофіційно називають «Про реінтеграцію Донбасу».

Відео дня
blockquote>

Що змінилося з початком ООС?

Командування операцією переходить від Антитерористичного центру СБУ до Об’єднаного оперативного штабу Збройних сил. Себто, від спецслужб до військових.

Щоправда, зміна формату не передбачає скасування антитерористичних заходів. Їх будуть продовжувати спецслужби, підпорядковуючись штабу ООС.

Головні особливості:

  • Оперативний штаб Об’єднаних сил керуватиме силами та засобами ЗСУ, Нацполіції, МВС та інших формувань, що залучають «до стримування та відсічі російської агресії в Донецькій і Луганській областях»
  • Зона проведення ООС поширюється на всю територію Донецької та Луганської областей. А також усе Азовське узбережжя.
  • За потреби застосовуватимуть Особливий порядок, який діятиме у зоні безпеки та проведення бойових дій на Донбасі.
  • Начальник оперативного штабу за погодженням з СБУ контролює порядок в’їзду/виїзду людей через лінію розмежування, переміщення товарів на окупованій території Донбасу; затверджує ключові посади у військово-цивільних адміністраціях, якщо йдеться про силовиків та правоохоронців.
  • Начальник ООС підпорядковується начальникові Генерального штабу ЗСУ.

Хто очолив штаб?

Президент Порошенко на посаду керівника оперативного штабу призначив генерал-лейтенанта Сергія Наєва.

З біографії, яка викладена на сайті Міністерства оборони дізналися, що військовий родом з Могилів-Подільського, що на Вінниччині. Йому 47 років, одружений, виховує трьох дітей.

Сергій Наєв, генерал-лейтенант/Фото: zn.ua

У 1987 — 1991 роках навчався в Московському вищому загальновійськовому командному училищі. До 1993 року проходив службу у Німеччині. З травня 1993 року — служить в Збройних силах України.

З 2007 до початку 2014 займав різні керівні посади в 13-му армійському корпусі Сухопутних військ. У АТО був керівником сектора «Б».

5 березня 2018-го — призначений заступником начальника Генштаба України

16 березня 2018 року —  командувачем Об’єднаного оперативного штабу.

Що зміниться для військових?

Об’єднаний оперативний штаб на чолі з Наєвим вже розробив Особливий порядок, який діятиме в зонах безпеки та районі бойових дій на Донбасі. Його текст виклали на сайті Міністерства оборони.

Українські військові / Фото: Associated press

Особливий порядок діятиме за умов, якщо буде: загроза обстрілів з боку противника; здійснення терористичних актів й диверсій; рух військових колон.

Порядок будуть застосовувати й для пошуку й знищення диверсійно-розвідувальних груп противника, розмінування місцевості; проводитимуть бойову та оперативну підготовку чи оперативно-розшукові роботи, а також коли виникатимуть надзвичайні ситуації природного та техногенного характеру.

Під час дії особливого порядку учасники ООС можуть:

  • застосовувати у разі крайньої потреби зброю та спецзасоби до осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення або інші дії, що перешкоджають виконанню операції об'єднаних сил.
  • перевіряти документи у громадян, а за їх відсутності — затримувати на час для встановлення особи та доставляти до відділків Нацполції.
  • входити в житлові та інші приміщення, на земельні ділянки, що належать громадянам, на територію та в приміщення підприємств, установ і організацій
  • тимчасово обмежити або забороняти проїзд транспорту та переміщення пішоходів на окремих ділянках місцевості; здійснювати огляд речей і транспорту; використовувати зі службовою метою засоби зв’язку, транспорт, що належить громадянам, підприємствам, установам.

«Подібні дії військові та правоохоронці застосовували і під час АТО. Однак після зміни формату на операцію об'єднаних сил, в зоні конфлікту замість кількох буде єдиний центр підпорядкування, більше чіткої координації та менше корупції й контрабанди», — прогнозував українській редакції DW військово-політичний експерт Юрій Кочевенко.

Що змінюється для цивільних?

Замість зони проведення АТО сформували територію проведення Операції об’єднаних сил. Вона включає як й підконтрольні, так і неконтрольовані території Сходу України та повторює адміністративний поділ Донецької й Луганської областей. Крім того, зачіпає ще й усе Азовське узбережжя.

Військові розділили зону проведення ООС на три зони з різним режимом доступу:

«Зелений» — перебування та переміщення необмежене

«Жовтий» — зона безпеки. Перебування та переміщення — за наявності документів, що посвідчують особу.

«Червоний» — зона бойових дій. Перебування цивільних тимчасово обмежене або заборонене.

Перелік населених пунктів в зоні бойових дій опублікував волонтер Роман Донік в своєму фейсбуку.

Скріншот з сюжету ТСН.ua

Розташування цих зон може змінюватися за рішенням начальника оперативного штабу.

Цивільні допускатимуться в зону конфлікту, якщо в районі проведення операції:

  • проживають або там перебувають їхні найближчі родичі
  • є об’єкти нерухомості та наявні документи на право власності
  • розташовані місця поховання або якщо вони їдуть на похорони близьких родичів/членів родини.
  • їдуть з гуманітарною метою
Пункти пропуску/Фото: dnews.dn.ua

Пропуск громадян та посадових осіб здійснюється за наявності встановленої Командувачем об’єднаних сил перепустки. Щоправда, порядку оформлення та навіть зразка такої перепустки в відкритому доступі ще немає.

Водночас, за інформацією регіонального порталу «Донецкие новости», усі пункти пропуску в зоні ООС, станом на 1 травня, продовжують функціонувати.

Чотири роки АТО в цифрах

Антитерористична операція на Сході України тривала з 14 квітня 2014 року. З відкритих джерел (дані СБУ, МОУ, ООН, Мінсоцполітики — авт.) відібрали найголовніші цифри війни:

  • 228 тисяч людей мають статус учасника АТО
  • 2750 військових та 3000 цивільних загинули.
  • За даними проекту «Книга пам’яті» — загинуло 3845 військових. З них 175 людей — родом з Вінниччини.
  • 24 000 людей отримали поранення
  • 1 мільйон 496 тисяч 713 людей — переселенці з окупованих територій Донбасу та Криму
  • 51 200 державних нагород отримали учасники АТО. 47 з них отримали звання Герой України.
  • З полону вдалося звільнити щонайменше 3 100 людей.
  • Близько 7000 км² заміновано підконтрольної території; 9000 км² — на окупованій.

Хоча формат операції змінився, українські бійці продовжують нести втрати — загинув 19-річний військовий з Вінниччини Олександр Микитюк.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Антинацист

    Музика Григорія Верьовки, Вірш Миколи Бажана:

    Ніколи, Ніколи не буде Вкраїна

    Рабою фашистських катів!
  • Александр Придатко

    Что то гидрант- говнокомандующий все не может приступить к выполнению своих прямых обязанностей. Все ищет крайних. Правда, перерезать ленточки на открытии туалетов почетнее и безопастней. )))
  • Андрій

    Ну да, з Параші добре видно яка в нас влада) Задунайський дібілоід)
  • Задунайский Торонтуй

    Эти цифры просто ничто по сравнению с тем какое бабло (без налогов) срубила провластная банда во главе с Порошенко-Вальцманом.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі 11:32 На благодійному забігу у Вінниці збирали кошти на квадракоптер 11:02 У Вінниці 20 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up