Арка буде без «Щедрика». Як триває ремонт головного входу в Центральний парк

Арка буде без «Щедрика». Як триває ремонт головного входу в Центральний парк
  • Влітку 2018 року почали ремонт головного входу в Центральний парк.
  • Арку капітально відремонтували, шпиль - відвезли на ремонт, «грибочки» та сходи замінили.
  • Раніше у планах міськради була переробка композиції входу під «Щедрик» Миколи Леонтовича. Втім, нині повернулися до проекту, де вхід з Аркою залишиться в класичному вигляді

З червня цього року будівельники товариства «Олеріт» займаються реконструкцією головного входу в Центральний парк. За перші тижні робітники зняли стару плитку, демонтували облицювання основи під Арку. Надалі — знесли старі сходи та почали копати траншеї під новий водопровід для облаштування фонтану.

Подивилися як триває робота будівельників і розпитали людей, чи встигнуть вони до морозів все завершити.

Відео дня

Почали наш огляд біля шашково-шахового клубу. Там працювали будівельники, які вкладали плитку. Один з них розповів про свою роботу.

— Вкладаємо великі квадрати, 40 на 40. Це не звичайна плитка, а граніт, що пройшов термообробку. Через це він має невеличкі борозни та виступи, щоб в мороз тут не було слизько, — казав один з плиточників.

Питаємо, а чи встигнуть вони зробити свою справу чи будуть відкладати на наступний рік через морози?

— Звісно встигнемо! Будівельники можуть працювати і при мінус 10 градусах. Я вже 30 років будую, і таке, що будівництво не працює взимку, вперше чую.

Крім того будівельники зараз укладають нові сходини, які також виготовлені з гранітного каменю. Для них відливали спеціальну основу, а старі сходи — були демонтовані.

Один з символів міста, Арка, пройшла капітальне оновлення. Деякий час вона навіть була «рожевою» через грунтовку, а тепер її укріпили та пофарбували у звичний білий колір.

Шпиль, який стояв поряд з Аркою, ще на ремонті. Виконроб товариства «Олеріт» Віктор Палійчук розповів, що шпиль будуть укріплювати.

— Шпиль обшивають нержавіючою сталлю, бо він був увесь у дірках. Раніше шпиль ремонтували просто: на місце дірки прикріплювали жерстяну пластину і фарбували. Старі «парасольки», які були поряд з Аркою, в аварійному стані. Їх замінили на нові, з нержавійки. А перед ними роблять основу під невеликий фонтан. Щодо строків, то маємо встигнути. Ми тут взагалі без вихідних працюємо, — сказав виконроб.

Пішохідна частина перед Аркою буде вкрита клінкерною плиткою, яку використовують на більшості громадських просторах у Вінниці.

Усю локацію мали присвятити «Щедрику» Миколи Леонтовича — викласти плитку так, щоб вона утворила малюнок нотний стан, ластівку та скрипковий ключ. Але від цієї ідеї вирішили відмовитися.

— Уся композиція буде в класичному вигляді. Також відмовилися від музичних лавок, скульптур, нотного стану. Залишаться пандуси та будуть звичайні лавки з ліхтарями, — коротко відповів директор департаменту капітального будівництва Ігор Кравець.

Виступали проти об’єднання Арки з «Щедриком» міські архітектори, які зверталися до міськради, щоб врятувати Арку від «зайвого покращення».

Нагадаємо, реконструкцію головного входу в парк роблять за 14 мільйонів 699 тисяч гривень. Ремонт виконує товариство «Олеріт», яке робило в місті реконструкцію третьої черги проспекту Космонавтів, площі Могилка.

Крім укріплення Арки, шпиля і заміни плитки зі сходами, будівельники ще мають зробити пандуси по обидві сторони Арки, зробити нову огорожу для озера, встановити нові лавки, ліхтарі та дві скульптури — «Щедрик», «Закохані».

У системі ProZorro виклали додаткову угоду, за якою будівельники мають завершити свою роботу до 30 листопада.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Вінничанин

    Вата кайфує.

    Вася reply Вінничанин

    Я теж вважаю - треба поставити пам'ятник першому Президенту Незалежної України Петру Олексійовичу!

    Замість Трублаїні, наприклад....

    Уявить - на сходах зустрічає макет нашого улюленого Президннта!

    Кожен має право поцілувати його.
  • Maria Korpanyuk

    идея была хороша, но кто-то зажал денег....решили сделать "по простому"....
  • Орест Лютий

    Навіщо Вінниці той Щедрик і Леонтович, це россійськомовне місто, головне, що парк носить ім"я Максіма Горького і центральний вхід підводить відпочивальників прямісінько до пам"ятника шановному  русскому  письменику.

    З.А.Глядач reply Орест Лютий

    Орку,тобі не подобається Вінниця? То пи.дуй до свого Львіву,до польських "пам'ятників". "Львівські орлята" чекають на тебе.
  • Поліщук Вікторія

    Бачу економили, як могли🤔
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up