ІТ-армія не вбиває, але робить боляче. Розповідаємо, як вінничани в інтернеті воюють

ІТ-армія не вбиває, але робить боляче. Розповідаємо, як вінничани в інтернеті воюють
  • Поки українські кібервійська працюють, російські сайти — спочивають.
  • До військ входить не лише IT-армія з програмістів чи маркетологів.
  • Це і «Креативні сили України» в Телеграмі, які працюють з фейками.
  • І «Інстаграм загін» дівчат, які ще кілька днів тому постили в соцмережах котиків, а сьогодні блокують сторінки російських пропагандистів.

Стати до лав ІТ-армії може кожен бажаючий, ніхто там посвідчень не видає і профпридатність не вимірює. Можеш — гайда. Що саме? Роби нєрви окупантам, влаштовуй кібердиверсії. Для цього достатньо зайти на Телеграм-канал IT ARMY of Ukraine, там є щоденні завдання різної складності, для різнофахових людей.

Наприклад, для психолога Валерія Андросова. Він у минулому має досвід роботи в ІТ і, що таке ДДОС-атака, знає не з підручників.

— Саме такими ДДОС-атаками займаються всі ІТ-однополчани, тобто атакують ворожі сайти величезною кількістю даних, — розповідає Валерій Андросов. — По суті, це дуже схоже на циган, які зграєю прибігають до тебе, перевантажують тебе галасом та інформацією, і ти просто виснеш, стоїш у ступорі і віддаєш гроші (вибачте, всі поважні та патріотичні роми, за такий приклад).

Відео дня

Як каже психолог, тут той самий принцип, тобто з величезної кількості місць прибігає величезна кількість даних, сервер не встигає їх опрацювати і просто лягає. Все до примітивного просто і зрозуміло.

— Щоб взяти участь у ДДОС-атаці, тобі потрібно ввести певну програму, залежно від того, на чому ти працюєш, — говорить Валерій. — Тому що є інструменти для програмістів, вони трохи складніші, але й задачі і результат в них більший. Є інструменти для звичайних людей, яким потрібно просто зайти на сайт, натиснути кілька кнопок, і тим самим допомогти покласти певний ворожий інформресурс. Але за рахунок того, що багато людей туди приходять, щоб долучитися до кібервійни, такі «лайтові» сайти самі лягають, тобто це не найнадійніша штука.

Для того щоб вчинити ДДОС-атаку, потрібно замаскувати свій сигнал, використовуючи ВПН-сервіси. Вони потрібні для того, щоб сигнал транслювався, наприклад, не з України, а умовно кажучи, з Китаю, Японії, Німеччини.

Як це працює?

— Є типова помилка, коли йде розкидання сил, тобто кожен бере собі якийсь ресурс і лупашить його, як спочатку робила МінЦифра. Але потім вони змінили тактику і почали давати конкретну задачу, — розповідає Валерій Андросов. — Тобто в групі з’являється інформація, наприклад, про те, що занадто добре себе почуває «Сбербанк», давайте ми його покладемо. Або зараз ми «бомбардуємо» Московську біржу — і всі починають бомбити цю біржу, проходить дві-три хвилини, біржа лежить. Це набагато ефективніше, коли всі на одного.

За словами Валерія, головний ефект таких атак в несподіваності, адже ніхто не знає, куди лупане, і що зараз ляже. На цьому втрачаються гроші, на цьому втрачаються послуги. Наприклад, в Росії є аналог ДІЇ — держпослуги — і коли цей ресурс лягає, люди не можуть виконати певні операції.

— Це працює не завжди так класно. На жаль, ці атаки не вбивають, але втішає, що роблять боляче, — говорить Валерій. — Це можна назвати маленькими диверсійними уколами. Ми ними трішки підпаскуджуємо життя ворогу і даруємо трішки гарного настрою собі. Адже основним і працюючим інструментом є санкції і блокування роботи з Гуглом, Ютубом, Фейсбуком і так далі, (але це не підвладно хакерам). Хоча потроху наче починають там їх відключати.

Підтягуються закордонні кібер-волонтери

За словами айтішника Антона Роздорожнюка, в IT-армії самоорганізовані люди, серед яких багато знайомих між собою, та не тільки.

— За інформаційну безпеку в нас відповідають офіційні структури безпеки України, і, наскільки мені відомо, у цьому плані у нас усе добре, — говорить Антон. — Наша ціль полягає у тому, щоб забезпечити максимальне ускладнення роботи російських державних сайтів та сервісів, таких як: Мосбіржа, ФСБ, Держпослуги і т. п. Крім того, волонтери ІТ-армії займаються тим, що банять російські канали, групи та ресурси, що розповсюджують дезінформацію у соцмережах.

Велика кількість людей займається ІТ-війною цілодобово. Але багато з них роблять це у вільний від інших військових потреб час. Наприклад, Антон працює ще на тероборону. До речі, кібер-війська останнім часом стали поповнюватися іноземними волонтерами, які працюють на інтереси України. І ще до того, як очільник Міністерства цифрової трансформації Михайло Федорів офіційно оголосив про створення ІТ-армії та відповідної координаційної групи, люди уже самоорганізувались у чатах з подібною тематикою.

Просто гортаючи стрічку

Дружина Валерія Андросова, Вікторія — економіст, зараз в декреті по догляду за дитиною. І просто гортаючи стрічку Інстаграм чи Телеграм, теж бере участь у кібер-війні.

— Групи, які до війни були заточені під абсолютно інше, зараз активно борются з фейками, в основному це Інстаграм, — розповідає Вікторія. — Наприклад, у нас є маленька перемога — пост Миколи Баскова вже офіційно називають — «неправдива інформація». Він вже створив собі новий профіль, де пише про те, що його заблокувала українська влада, але коментарі під його постом викликають сміх — там дівчата пишуть: «Коля не хвилюйся, це не влада, це ми».

Як каже Вікторія, можна відслідковувати різні сторіс спеціально, а інколи чисто випадково потрапити на якогось довбня, дивишся — говорить дурню. На нього потрібно скаржитись.

— Ми не банимо різних придурків, адже це лише призведе до того, що саме ти його не побачиш у стрічці, — говорить Вікторія. — А якщо ти поскаржився, відправив сервісу: Телеграм, Інстаграм, Ютубу запит  «зверни увагу в цієї публікації щось не так», таким чином досягаєш успіху.

— Ми з дівчатами називаємо себе «Інстаграм-загін», — сміється Вікторія. — Є ще «Креативні сили України» в Телеграмі, де максимально стараються висвітлювати те, що відбувається в нас. В Інстаграмі ж скаржимося на певні дописи і сторіс. Наприклад, викладаємо: «Увага по цих Телеграм-каналах зливають розташування українських військ, будь ласка, блокуйте їх скаргами». І що важливо — треба саме поскаржитися. Причому скарга має максимально відповідати коментарі, чи сторіс. Наприклад: «пропаганда війни в Україні, або пропаганда вбивств українців, солдатів...».

IT-армія нищить все на своєму шляху

  • IT-спеціалісти за 1 хвилину поклали російський сайт Держпослуг
  • Московська біржа впала за 5 хвилин. Так само вдалося покласти Сбербанк та біржу BestChange
  • Впали сайти ФСБ, Роскомнадзору, Президента РФ, Уряду РФ, Держдуми, Ради Федерації та ще низка інших
  • Сайт Нацбанку Білорусі приліг, як і десятки інших стратегічних сайтів
  • Зламані сайти найбільших російських ЗМІ: ТАСС, «Коммерсант» та «Фонтанка»
  • Заблокований сайт окупантів з пропагандистським мерчем
  • Нарешті на цифровому телебаченні в РФ побачили та почули правду про війну в Україні.

Anonymous — працюють

25 лютого хакерське угруповання Anonymous оголосило, що на знак протесту проти вторгнення в Україну оголошують Росії «кібервійну». Як наслідок, сайти Міноборони та Міністерства закордонних справ РФ були недоступні. Пізніше Anonymous заявило про злам бази даних сайту Міноборони РФ. А 26 лютого атакували низку російських урядових сайтів і, ймовірно, зламали російські телеканали — там транслювалася українська музика.

— Це дійсно існуючий колектив, який допомагає у інформаційній війні, — розповідає айтішник Антон Задорожнюк. — Багато моїх знайомих з Росії пишуть про те, що дійсно сайти держструктур не працюють, або замість сайту висвічується сторінка з інформацією щодо війни і закликами не відправляти російських хлопців на війну. Написи «Путін — ху*ло» та «Слава Україні» на заправках — це також правда. Тому очікуємо, що гроші росіян 3 березня, як попередили Anonymous, будуть переводити на рахунки допомоги ВСУ. Але особисто я на своєму рівні знань не уявляю, яким чином ці гроші буде переведено в обхід подвійної верифікації.
 

Читайте також:

Міністр соцполітики розповіла, що буде з пенсіями під час війни та як отримати

Нацбанк України дозволив зняття готівкової валюти в еквіваленті до 30 тисяч гривень на добу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up