Акція «Пасхальні візерунки» або Як африканські студенти писанки розмальовували

Акція «Пасхальні візерунки» або Як африканські студенти писанки розмальовували

П’ять півтораметрових писанок до дня Великодня вже стоять на Майдані Незалежності. Три з них розмалювали художники. Інші дві розфарбовували охочі з допомогою професійних майстрів із художньої школи та митців із громадської організації «Лабораторія актуальної творчості».

Зацікавили писанки не тільки вінничан. Гості з Гани, Сомалі, Єгипту та інших країн, які тепер навчаються у медичному університеті, спробували себе у ролі українських майстрів з писанкарства. Наприклад, Домінік ніколи нічого схожого не розфарбовував, проте процес його захопив.

–  Це дуже цікаво. Я не знав, що так малюють писанки. Раніше я боявся малювати, але тепер спробував, –  додав Домінік.

Ескіз писанки, яку розмальовував хлопець та його друзі, створив художник Олександр Никитюк. За основу митець взяв вінницькі культові споруди різних конфесій. Деякі з них можна зараз побачити тільки на писанці і на світлинах, з яких художник ці храми змальовував.

Відео дня

 

–  Там і католицький і греко-католицький храм, і православні церкви. Ми знайшли дуже багато старих фотографій, як виглядали церкви Вінниці у давнині. Багато чого зараз вже немає. Я звів храми в одному малюнку. Але між ними поставив сакури як символ миру, –  розповів Олександр Никитюк, представник громадської організації «Лабораторія актуальної творчості».

Ще одну писанку почали розмальовувати вчителі художньої школи розам зі своїми  вихованцями. Спершу розфарбували ту  частину, до якої складно добратися. Кажуть, що розмальовувати писанку неважко навіть художникам, тому що площина яйця велика.

 

– Ескіз належить нашій викладачці. Він дуже символічний. Символіка тут українська традиційна,  а також має і християнську символіку. Внизу намальовані рибки – це символ християнства, Ісуса Христа. Також є традиційні для України квіти. Одна половинка писанки – це день, інша – ніч, –  розповіла Ярослава Бондар, заступник директора з навчально-виховної роботи Вінницької дитячої художньої школи.

 

 

Коли вінничани розфарбують писанки, вироби покриють спеціальним лаком, щоб їх не пошкодила негода. Якщо ж хтось не встиг долучитися до розмальовування гігантського яйця, зможе це зробити ще 18 квітня, на третій день великодніх свят. Після того усі писанки заберуть з майдану. Повернуть назад вже на наступні свята. 

 

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Иванов Иван

    писанка пышыться крашанка красыться малюнок малюеться  катерыно ок
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up