«Або я, або Бендер!..» - Депутат шукає пам’ятник із Жмеринки

«Або я, або Бендер!..» - Депутат шукає пам’ятник із Жмеринки
З Привокзальної площі у Жмеринці Бендера забрали. Чи повернуть? Коли це станеться? Невідомо

•У Жмеринці проблема повернути на місце пам’ятник Остапу Бендеру. •Здавалося б, що простіше – поставити там, де стояв, на Привокзальну площу. •Пошуком пам’ятника зайнявся депутат облради, але у місті залізничників великого комбінатора поки що не чекають. Чому?

Де нині знаходиться пам’ятник герою твору «12 стільців» Остапу Бендеру, який був встановлений на Привокзальній площі у Жмеринці? Запит про це  надіслав міському голові Жмеринки Анатолію Кушніру депутат облради Олександр Васильчук. Поки депутат чекав на офіційну відповідь, журналіст «20 хвилин» дізнався про те, чому і куди зникла постать великого комбінатора.

-Остап «живе» у мене в майстерні, - відповів на це журналісту «20 хвилин» автор скульптури Микола Крижанівський. - Нікуди він не подівся. Хоча давно міг продати. Були бажаючі придбати скульптуру. Був дзвінок з Одеси. Запитували ще з якогось міста. Не продаю тільки тому, що обіцяв жмеринчанам повернути на місце, коли закінчать реконструкцію площі. Цю роботу давно зробили. Пам’ятник їх, очевидно, уже не цікавить.

І це правда. Принаймні поки що…

Відео дня

Через шулера 18 пасажирів запізнилися на поїзд

-Кожна скульптура має «прив’язку» до місця, - продовжує пан Микола. – Тут пасажири часто фотографувалися. Вказівний палець витерли до блиску. Пригадую, під час відкриття пам’ятника, взагалі сталася кумедна пригода.  18 пасажирів відстали від свого поїзда. Вийшли з вагонів, задивилися на дійство, а поїзд тим часом – тю-тю. Під час реконструкції площі пам’ятник довелося забрати. Ніхто б не дбав про його збереження. Якщо депутат взявся, можливо, щось з того буде.

Депутат облради Олександр Васильчук пояснив журналісту, що до нього звернулися виборці із Жмеринки, щоб допоміг повернути скульптуру. Ті, хто з ним розмовляв, вважають її візитівкою міста. Відповідь депутату надіслав заступник міського голови Жмеринки з питань культури Володимир Дудік: «Повідомляємо, що пам’ятник О. Бендеру був демонтований, у зв’язку з реставраційними роботами на території залізничного вокзалу та реконструкцією Привокзальної площі. В даний час пам’ятник знаходиться у автора, на реставрації. По закінченню ремонтно-реставраційних робіт буде вирішуватися питання щодо розташування пам’ятника О. Бендеру».

-Мене дивує така відповідь, бо місцеві мешканці стверджують, що ремонт площі завершився ще рік тому, - каже Олександр Васильчук. - Пам’ятник досі на місце не повернули, а це була своєрідна візитівка міста. Було б логічним, аби  повернути його на старе місце.

Коли реконструювали площу, Остап міг не встояти зі своїми стільцями, тому скульптор забрав його у майстерню

Під час розмови пан Васильчук попросив контакти автора скульптурної композиції, щоб продовжити спілкування.

О берега Жмеринки разбиваются волны Мирового океана

Пам’ятник Бендеру починався з курйозу. Скульптору його замовив тодішній міський голова Віктор Жеребнюк. Розмова відбувался по телефону.

-Я вислухав пропозицію і подумав, яке ж відношення до Жмеринки має Степан Бандера, - згадує пан Крижанівський. – Принаймні це прізвище я почув з уст міського голови. Якщо Жмеринка хоче мати в себе національного героя, то привіз проект саме пам’ятника Бандері.

-Що ти мені привіз? – запитав тоді пан Жеребнюк, оглянувши проект. – Довелося переробляти.

Порівняйте жмеринську скульптуру з памятниками Бендеру в інших містах (фото в кінці тексту)

Скульптору розповіли, що у «12 стільях» Жмеринка згадується декілька разів. Чого тільки варта фраза «О берега Жмеринки разбиваются волны Мирового океана!» Пам’ятник шулеру всіх часів скульптору вдався. Принаймні такої думки дотримується не тільки він. Чув її і від жмеринчан. Хто бачив з фахівців, так само висловлюються. Але пам’ятник на місце не повертають. За словами автора пам’ятника, на початку минулого року він мав розмову з імським головою Анатолієм Кушнірем. Той, нібито і не проти повернення Бендера до свого міста, але тільки на словах. Поки що пам’ятник у майстерні скульптора.

Мені тоді хоч з міста тікай

Міський голова Жмеринки Анатолій Кушнір:

-У нас двоє земляків загинули на Майдані під час Революції Гідності, ми втратили земляка прикордонника, який удостоєний звання Героя України. Спочатку їх маємо вшанувати. Обговорюємо питання створення Меморіального комплексу усім Героям. Це непросто справа.

Так, пам’ятник Бендеру мав певну свою принаду на Привокзальній площі. І я дійсно обіцяв, що ми його повернемо. Тільки спершу подбаємо про Героїв справжніх. А тоді вже займемося поверненням постаті комбінатора. Якщо я зараз зроблю навпаки, тобто займуся відкриттям скульптури Бендера, а в місті нема пам’ятників згаданим Героям, тоді у мене залишиться один вихід – тікати з Жмеринки світ за очі. Земляки не зрозуміють мене. На все свій час.

Довідка

Пам’ятник герою «12 стільців», за словами його автора, був першим  на теренах колишнього Союзу. Скульптура мала динамічний вигляд. 12 стільців не помістилися. Було тільки шість довкола пам’ятника і на один герой обіперся рукою. Восени 2011 під час реконструкції площі композицію прибрали. Скульптор перевіз її у майстерню. Стверджує, що пам’ятник під час демонтажу частково пошкоджено, тому потребує реконструкції.

Ось яким зобразили скульптори Великого комбінатора з відомого твору Ільфа й Петрова "12 стільців" в інших містах

Харків, 2005 рік

Кременчук (Полтавська область), 2013 рік

Санкт-Петербург (Росія), 2000 рік

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня постраждали всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up