«А звьозди де?» Як у Вінниці декомунізували радянський літак

«А звьозди де?» Як у Вінниці декомунізували радянський літак
Радянський літак декомунізували наполовину: на крилах зірки замалювали, на хвості - залишили
  • Сьогодні свято у військових льотчиків – День Повітряних сил
  • У військово-історичному музеї у Вінниці був День відкритих дверей, щоправда, тільки до 13-ї години
  • Біля літака Як-11, першого експоната музею, журналіст почув розмову двох чоловіків. «А звьозди де?» - запитував один з них.
  • Чому зникли червоні зірки з найстарішого музейного експоната?

-Ось тут зірки були,, на нижній частині крила, - каже один з відвідувачів музею, який не став називати себе. – Одна на лівому, друга на правому крилі. Я ще на підході звернув увагу, що їх нема. Їх добре було видно, бо знизу намальовані. Були намальовані.Уже їх нема.

Комуністи церкви розвалювали, патріоти зірки замальовують

Співрозмовник радить подивитися старі фото, щоб переконатися, що він каже правду - на літаку були зірки.  «Подивіться, якщо не вірите, побачите, - продовжує він. – Точно такі, як на хвості. Думаю, наступного разу і до тих дотягнуться».

Відео дня

 

-Декомунізація! Ось в чому причина затертих зірок, - так висловився один з військових, який не назвав себе. – Наш музей є філією Національного військо-історичного музею України. Київ зобов’язав виконувати закон  про декомунізацію. Наші тут трохи впиралися. Зрештою, вийшло так, що на крилах замалювали, а на хвості залишили. Не надовго. Наступного разу прийдете – вже й тих зірок не буде. Молодь на це не звертає уваги. Це ті, хто служив раніше, не розуміють для чого так робити. Історія,я кою була, такою мала б залишатися. Комуністи церкви розвалювали, патріоти зірки замальовують…

Літак Як-11 встановлено на постаменті у 2000 році. Тоді на цьому місці дислокувалася військова частина льотчиків. Подію приурочили до 55-ї річниці перемоги у минулій війні. Повітряну машину називали навчально-тренувальним винищувачем. Перший політ Як-11 здійснив 10 листопада 1945 року. Експлуатувався до 1962 року. Загалом було випущено 4566 таких літаків.

До кінця року музей ще запросить відвідувачів

Військово-історичний музей Повітряних сил (ПС) – така офіційна назва установи – знаходиться на території штабу ПС. Тому встановлено особливий режим відвідування. Заявку на те, щоб потрапити на його територію, треба подати завчасно.

 Час від часу тут організовують День відкритих дверей. У такі дні кожен бажаючий може ознайомитися з експонатами. Військові відчиняють ворота на контрольно-пропускному пункті. Документів у відвідувачів не перевіряють. Найбільше цього разу було батьків з малими дітьми. Друга категорія, це люди старшого віку. Їх було помітно значно менше, ніж тих, хто показував експонати своїм чадам. Серед відвідувачів було видно чоловіків у захисній формі. Один з них розповів, що служить в АТО. Нині перебуває у відпустці. Коли дізнався про День відкритих дверей, прийшов з друзями.

До речі, експонати з АТО також є у музеї. Крім відкритого простору, є музейна кімнат на третьому поверсі. Там на відвідувачів чекав керівник прес-центру ПС полковник Роман Юрчило. Під час спілкування з ним і Володимиром Дерновим співрозмовники повідомили, що будуть пропонувати командуванню провести у нинішньому році ще принаймні два таких заходи.

-Відвідувачів і бажаючих багато, - розповідає Володимир Дерновий. – Можна було б ще відкрити двері музей у День авіації і День Збройних Сил. Рішення має прийняти командування. Якщо воно буде прийнято, ми завчасно поінформуємо вінничан про можливість побувати у нашому музеї.

Три «Піонери» залишилися у світі, один з них – у Вінниці

Найбільш унікальним експонатом можна назвати  ракетний комплекс «Піонер». Його модифікація РСД-10. На його базі встановлювали ракети середньої дальності. Тому й модифікація РСД. Знищено на підставі договору з американцями. Як стверджують військові, таких комплексів у світі залишилося три одиниці. Всі вони є музейними експонатами. Один з них знаходиться у музеї у Вінниці.

Так само унікальним називає полковник Дерновий винищувач четвертого покоління літак Су-27. До 90-річчя з дня народження легендарного льотчика тричі Героя колишнього Союзу маршала авіації Івана Кожедуба встановлено літак МіГ-15. Є літак, названий на честь відомого актора Леоніда Бикова, головного героя популярного фільму «В бій ідуть тільки старики».

 На борту зображено нотний стан з нотами і слово «Маестро». Так називали у фільмі головного героя. До речі, один з акторів фільму проживає у Вінниці. Це – Олександр Немченко, про якого розповідала «20 хвилин/ RIA».

Крім літальних апаратів, під відкритим небом знаходяться зенітно-ракетні комплекси, авіаційна стрілецька зброя.

Другі часи - інші символи 

- Такі експонати не можуть не викликати захоплення, - каже 30-річний Іван Панасюк. – Цим музеєм Вінниця ще раз підтверджує статус столиці військової авіації. Так склалося, що тут ще до війни дислокувалися військові льотчики. Одне слово, добре, що у нас є такий музей.

-Що я думаю про замальовані зірки? – перепитує чоловік. – Якби ви не сказали про них, я б і не звернув увагу. Моя думка така6 не можна нічого руйнувати, знищувати те, що створив хтось до тебе. Бо то людський труд. Це так само, як не можна  брати чуже. Комуністи дійсно зробили багато зла. Але зірки тут до чого? Напишіть у підручниках про те зло. А зроблене людьми не треба чіпати.

-Хто на ті зірки дивиться і кому вони треба! – каже запальний хлопець, який став очевидцем розмови, назвав себе Миколою. – Я на літаки дивлюся. Класна техніка. Спитайте кожного, хто сюди підходить про ваші зірки. Ні один нічого не скаже, бо вони людей не цікавлять. Забудьте про зірки. Нині другі часи, символи теж інші.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (26)
  • ВАСЯ ВИННИЦКИЙ

    На укараине НИКОГДА не производились боевые самолёты . Так зачем хвалиться российской авиацией ? )))

    Андрєй Потапов reply ВАСЯ ВИННИЦКИЙ

    Вася - мудачок. Літак 1946 року. Яка РОСІЙСЬКА авіація? Коли рф на світ з'явилася?

    З.А.Глядач reply Андрєй Потапов

    Він не мудачок. Він-добрячий мудачише.

    Знание - сила reply Андрєй Потапов

    За "Васю" ответишь...

    Задунайский Торонтуй reply ВАСЯ ВИННИЦКИЙ

    Сейчас им пиндосы выделят десяток корыт со свалки и "гідність" начнется с удесятеренной силой. Путин, подлый трус, выходи! бгг.

    Олександр Плахотнюк reply Задунайский Торонтуй

    Да, ты действительно Задунайский Тарантуй! Много ватники наделали себе корыт?

    Задунайский Торонтуй reply Олександр Плахотнюк

    Достаточно, чтобы весь мир был в курсе - не тяни лапу, отрубим. Референдум в Калининградской области никому не придет в голову проводить.

    З.А.Глядач reply ВАСЯ ВИННИЦКИЙ

    Зато НА Рашкє багато проізводілось? Особєнно Ташкєнтє,в Тбілісі...

    Задунайский Торонтуй reply З.А.Глядач

    Ты на себя смотри, что тебе эта Россия. В Иркутске у них производство, в Ульяновске. Не привыкать без Украины войну выигрывать. Или таки жаба душит, что сосед ничего себе так поживает?

    З.А.Глядач reply Задунайский Торонтуй

    Трахнутий,а яке ТВОЄ собаче діло?

    Знание - сила reply З.А.Глядач

    Ты залупа а не "глядач". Чтобы Россия хотела напасть, ей хватило ба пару часов - и ты на кладбище, придурок кастрюлеголовый.

    З.А.Глядач reply Знание - сила

    Сіла єсть-ума нє надо. Атсасі у сваєго дружка Трахантуя. А патом дай єму атсасать.

    Задунайский Торонтуй reply З.А.Глядач

    Холоднокровней, Маня, ви не на работе.

    З.А.Глядач reply Задунайский Торонтуй

    Трахантуй,в тебе недотрах?
  • Задунайский Торонтуй

    Для рогулей красная звезда как ладан для черта.

    Андрєй Потапов reply Задунайский Торонтуй

    Шо рагулю, боїшся червоної зірки? Страшно тобі?

    Знание - сила reply Андрєй Потапов

    Ты перепутал с собой, ты и есть рагуль "покидьок суспільства".
  • З.А.Глядач

    "Найбільш унікальним експонатом можна назвати  ракетний комплекс «Піонер». Його модифікація РСД-10...таких комплексів у світі залишилося три одиниці. Всі вони є музейними експонатами. Один з них знаходиться у музеї у Вінниці."

    У вінницькому музеї стоїть порожній контейнер.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:03 Вінничан попереджають про відключення газу: адреси 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up