«А тепер керуйте, офіцери!» Військові зібрали дітей у… безлюдному селі

«А тепер керуйте, офіцери!» Військові зібрали дітей у… безлюдному селі
Двигун БРДМ не стихав протягом усього дня - у військовій машині проїхавуся кожен охочий
  • Проїхатися на БРДМ, прокласти зв'язок в польових умовах, навчитися правильно окопуватися, поїсти каші зі справжньої польової кухні – таку можливість надав дітям військово-патріотичний клуб «Свій»
  • Розраховували на участь у заході 45-50 дітей, а їх зібралося у три рази більше
  • Хто допоміг у проведенні заходу?
  • Чому дітей зібрали у безлюдному селі?

-Клуб «Свій» уже має досвід проведення військово-патріотичних заходів для дітей, - розповів 20 minut.ua керівник клубу полковник Василь Касьян. –  Щоразу проводимо їх за підтримки  Командування Повітряних сил, волонтерів, громадських організацій, Але у безлюдному селі зібралися уперше.

За словами співрозмовника, планували заняття для 45-50 хлопчиків і дівчаток, а приїхало у три рази більше. Незвичне місце, більша, ніж передбачалося, кількість учасників, - все це наклало свій відбиток на організацію роботи. Втім, задоволені залишилися і організатори, і учасники заходу.

Відео дня

-Це був найщасливіший день у моєму житті!

Такі слова Касьян випадково почув від двох хлопців, які говорили між собою. Побачивши полковника, ті ж хлопці запитали: «А ви ще покличете нас до себе?..»

-Значить, недарма старалися, - говорить офіцер. – Діти чекають на такі заходи.

Показали чебрецеву долину

 -Чому приїхали у безлюдне село? – перепитує полковник Касьян. – Так ситуація склалася. Про Мельники, , дізнався від знаного у Вінниці юриста Юрія Зажирка. Пан Юрій родом з цього села. Воно знаходиться на межі Жмеринського і Барського районів.  Це була ідея Юрія зібрати у Мельниках земляків, які нині проживають за його межами. Насправді зібрали дітей з навколишніх населених пунктів – Стодульці, Рожепи Жмеринського району, а також Глинянка, Антонівка і Широке – Барського. Були діти з Вінниці. Це ті, хто приїхав з військовими, і ті, хто відпочиває нині у своїх бабусь у названих населених пунктах.

-Коли до сільської ради звернулися гарні хлопці, підтримали їхню пропозицію, - розповіла сільський голова села Стодульці Любов Голубенко. – Наші плани частково співпали. Ми планували зібрати дітей  нашої громади 1 червня на їхнє свято. Привезти якраз у Мельники. Хотілося показати прекрасне місце – чебрецеву долину.

Керівник громади каже, що у Мельниках є таке місце, де не росте більше нічого, тільки чебрець. Знаходиться воно на березі річки Рів недалеко від старого млина.

Однак 1 червня погода не дала можливості зібратися на природі. Тому свято перенесли на пізніший час.

Поки був дід, доти був хліб

-Коли я працювала вчителькою, водила туди дітей на екскурсії, - говорить Любов Голубенко. – По дорозі заходили у млин. Мельник відсипав нам трохи борошна. Намилувавшись долиною чебрецю, робили перепочинок на березі річки. Розкладали багаття і пекли млинці.

Старого мельника Любов Голубенко згадує такими словами: «Поки був дід, поки був хліб». Уточнює, що зерно молов родич Зажирків. Він і олійню облаштував.Зажирки - син Юрій з мамою пані Галиною, як і деякі інші їхні земляки, також приїхали у той день в рідне село. 

Черги збиралися біля млина, бо таким якісним мололи борошно. Приїжджі ходили попід хати просилися у місцевих переночувати.

Не стало мельника, перестав працювати млин. І людей в селі не стало. Нині залишилася одна-єдина бабуся. У липні їй буде 90! Прізвище у неї співзвучне назві села – Мельик Ганна. Бабуся теж прийшла до гурту, щоб побачити декого із земляків, які приїхали в цей день до батьківських осель. Дехто з дітьми, дехто - сам. 

Не стихав двигун БРДМ

Військові приїхали з технікою, привезли частину військового майна, старі міни, снаряди, обладнали тир для стрільби з малокаліберної гвинтівки. Старші охоче зіграли у страйкбол. Менш цікаво їм було копати окопи, але все одно старалися. Прокладали дротовий зв'язок в польових умовах.

Втім, чи не найбільшу цікавість викликала їзда на бойовій розвідувально-десантній машині (БРДМ).

Полковник Касьян каже, техніка належить клубу «Свій». Її відремонтував учасник їхнього клубу полковник Олександр Золін. Зокрема, капітально полагодив двигун.

-Не тільки відремонтував машину, а й удосконалив її, - говорить полковник. – Машина отримала друге дихання. Стала швидшою, потужнішою…

За кермом перебував учасник АТО пан Олександр. Війну на Донбасі пройшов у найскладніший період 2014-го. Разом з ним приїхав з Вінниці син-шестикласник з школи №33 Тимофій.

-Дітям цікаво проїхатися в такій техніці, - говорить Олександр. Тут багато-чого незвичного. Майже всі говорили, що вперше їдуть в БРДМ.

На протитанковій міні можна навіть стрибати

П’ятеро військових представили дітям обладнання для пошуку і  порятунку екіпажів повітряних суден. Вони – з 43-го Центру пошуково-рятувального забезпечення польотів авіації ЗСУ.

 Старший лейтенант Олег Сіроха служить в рятувально-парашутній групі спеціального призначення. Каже, їхнє завдання проведення пошуку і надання першої допомоги екіпажу повітряного судна у випадку аварії чи катастрофи. Допомога передбачена як на суші, так і на воді. Підрозділ створено  у перший рік бойових дій на Донбасі, коли російсько-терористичні війська збивали літаки і гелікоптери Повітряних сил України. Підрозділ пройшов бойове злагодження.

Ось цю станцію ми називаємо між собою словом «комар», - говорить старший лейтенант. – Бо пищить справді як комарик. Вона призначена для автоматичного подання сигналу з місця аварії літака чи гелікоптера. Військовий показав також інше обладнання, продемонстрував складання парашута.

Один з його групи пояснював дітям, яку назву має представлене на столику  мінно-вибухове озброєння. Наголошував, що дітям категорично заборонено діставати його у випадку виявлення. Про такі знахідки необхідно одразу повідомляти дорослих.

-Чим відрізняється протитанкова міна від мін піхотних? – запитав один з юнаків.

-На протитанковій міні можна навіть стрибати, вона все одно не спрацює, - розповів військовий. – Вага не та. А ось протипіхотна… Наступиш – можна залишитися без ноги.

Молодці, що приїхали!

Сільський голова Любов Голубенко взяла на себе організацію дітей. Повідомила сусідів з Барського району. На зустріч прибули Наталя Стрельчук, керівник соціально-гуманітарного відділу Барської ОТГ, до складу якої входять села Глинянка, Антонівка та Широке. Разом з нею був присутній фахівець з питань культури і туризму Роман Григорьєв. Вони сприяли в тому, щоб учасники зустрічі з військовими зібралися у Мельниках. Обговорили питання про можливе проведення інших спільних заходів.

Допомогу надав також депутат Жмеринської райради  Володимир Гамарник.

Розпочали з невеликого концерту колективу художньої самодіяльності з села Антонівка. Фольклорно-етнографічний ансамбль очолюють Людмила Шевчук й Олеся Нагаєвська. Вони ж є виконавцями пісень. Кажуть, більшість репертуару складається з творів, які співали їхні бабусі. Від них записали слова., а ті – від своїх предків.

-У нас є пісні, які навряд чи почуєте ще десь, - говорять Людмила й Олеся.

Ще одну пісню подарував присутнім Павлик Брик.

Я тебе ненавиджу війна…

Павло Брик навчається у школі обласного центру №29. Хлопчик перейшов у п’ятий клас. Після уроків відвідує заняття в одній з музичних студій. Мріє навчити гарно співати. Каже, пісні допомагає підшукувати мама. Разом шукають той твір, що дасть можливість найкраще розкрити здібності малогот співака.

На канікули приїхав до бабусі у село Рожепи. Тут у нього проживає бабуся Олена Брик.

-Коли дізнався, що приїдуть військові, то захотілося побачити, що покажуть дітям, послухати їх, - говорить хлопчик. – Але мене ще й попросили заспівати пісню. Сказали, що на зустрічі буде концерт. Виступатимуть місцеві артисти.Його теж просять зампівати.

Павло до сліз вразив виконанням пісні.

-Я тебе ненавиджу війна, - звучав його голос над селом. – Я давно всі знищив автомати… Проклинаю я тебе війна. Я не хочу у людей стріляти.

Слова пісні і її виконання  не залишали байдужим жодного: «Хто поверне усмішку ясну, мамі тій, що сина її вбили?». Після почутого дехто втирав непрохану сльозу.

Завдяки кому відбулася військово-патріотична гра

Керівник клубу «Свій» Василь Касьян каже, що без допомоги їм самим було б складно провести захід.

Як завжди, плече підставило Командування Повітряних сил. Безпосередньо підтримав заступник командувача генерал-майор Віктор Кириченко.

Своїх фахівців направили 43-й Центр пошуково-рятувального забезпечення польотів авіації ЗСУ (командир полковник Ігор Богушев); полк зв’язку (командир полковник Олександр Коротков); в/ч 2287 (командир полковник Олександр Березін).

Долучилися до заходу ГО  десантників і афганців «Ніхто, крім нас» організація десантників, а також ГО «ХХ сторіччя»  (ветеранів спорту і тренерів), керівник  Олександр Фєнєв.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Александр Придатко

    Думал статью писала “легендарная ” Бобрусь, ан нет-новая звезда 20минут восходит. Сходи в военкомат, пусть тебе правильно расшифруют, что такое БРДМ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up