30 років тому перепоховали Стуса. Хрест на його могилі у Києві – з ямпільського пісковика

30 років тому перепоховали Стуса. Хрест на його могилі у Києві – з ямпільського пісковика
Такої кількості синьо-жовтих стягів, як 19 листопада 1989-го, Київ у радянські часи ніколи не бачив. У цей день у столиці небайдужі українці віддали шану Стусу, Литвину, Тихому, замордованих комуністиним режимом у таборах. У колоні були й вінничани. Один з них - Станіслав Чернілевський - виступив ініціатором перепоховання Героїв. Фото Сергій Марченко з сайту Радіо Свобода
  • 19 листопада 1989-го тисячі людей у Києві прийшли віддати шану борцям за Україну – Василю Стусу, Юрію Литвину та Олексі Тихому
  • Напередодні у Борисполі приземлився літак, який доставив з Пермської області останки їхніх тіл
  • Одним з ініціаторів і організаторів акції з перепоховання був наш земляк з Мурованокуриловецького району поет і режисер Станіслав Чернілевський
  • Козацькі хрести на їхніх могилах на Байковому цвинтарі виготовлені з ямпільського каменю-пісковика

Серед учасників акції були і вінничани. Станіслав Чернілевський, мала батьківщина якого у селі Жван Мурованокуриловецького району, один з тих, хто ініціював перепоховання. Він, поет і режисер, зняв фільм про подію – «просвітлої дороги свічка чорна». Стрічка документальна у жанрі кіно триптих. Матеріали з неї дотепер використовують науковці, студенти, активісти. До речі, 8 листопада нинішнього року пану Станіславу присвоєно звання «Заслужений діяч мистецтв України».

-Люди збиралися у дворах, на вуличках, прилеглих до Софіївської площі, - згадіє розповідь брата Валерія Володимир Лазаренко. – Синьо-жовті прапори ховали під одягом. Коли автобуси з трунами виїхали на майдан, зовсім скоро на ньому, як кажуть, яблуку ніде було впасти.

Відео дня

До того влада забороняла використання української символіки. Жовто-сині червоно-чорні стяги компартійні ідеологи називали націоналістичними. За них можна було отримати тюремний строк. Однак цього разу їх не виривали з рук учасників акції.

Її учасник, вінницький поет і журналіст Валерій Лазаренко, ще звечора поїхав до столиці. Про проведення перепоховання ніде не повідомлялося. –Валерій говорив, що йому подзвонив з Києва Антоненко-Давидович, він був знайомий з ним ще під час навчання в університеті, - згадує Володимир Лазаренко. – Казав, що зустрічав на акції рухівця Вовка, Гурина. Бачив нашого земляка знаного поета Миколу Луківа.

Відспівували наших патріотів у храмі на Куренівці. Звідти труни привезли на Софіївську площу.

-Валерій розповідав, як кадебісти і міліція намагалися завадити організації мітингу біля Софії, - продовжує Володимир Лазаренко. – Коли вийшли з храму, треба було перейти через залізничну колію, а вже звідти рухатися на Софіївську площу. Раптом учасникам сказали, що через колію проходити небезпечно, бо може йти потяг. Пропонували інший шлях, який не виводив до Софії. Люди не дослухалися до застережень.  Незабаром з Куренівки три автобуси з трунами прибули на майдан біля храму святої Софії.

На жаль, Валерія Лазаренка, уже давно нема з нами. Він також зазнав утисків комуністичного режиму. За активну пропаганду рідної мови його виключили з університету імені Шевченка. Пізніше, коли відслужив у війську, не дали можливості відновитися в університеті.

Після мітингу на Софіївській площі колона рушила по Володимирській до пам’ятника Шевченку, що навпроти червоного корпусу університету його імені.

Весь шлях труни несли на плечах. Робили це знані на той час патріоти, які виступали проти комуністичного режиму, Лукяненко, Чорновіл, Горинь... Так само планували пройти до Байкового цвинтаря. Однак кадебісти і міліція поставили умову: труни мають бути перевезені тільки автобусами.

У той день Київ припорошило першим снігом. Колона людей з прапорами прибула на Байкове кладовище. Над кожною могилою встановили дерев’яні хрести. Пізніше їх спалили.

-Було вирішено поставити кам’яні козацькі хрести, - розповідає лауреат премії імені Стуса поетеса Ніна Гнатюк. – Виготовили їх у Ямполі, з пісковиків, добутих у кар’єрі над Дністром.

Перепоховання  трьох борців за незалежність України  - Стуса, Литвина, Тихого - стало чи не першою акцією спротиву комуністичному режиму. До розпаду СРСР залишалося менше двох років.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Alex Timo

    Досі не відновили його садибу на метро Житомирській, натомість будують висотку...

    Торон Туй reply Alex Timo

    Сортир на том месте поставить.
  • Торон Туй

    Все достижения этого "поэта" только в том, что из-за скверности характера ему пришлось посидеть в советской тюрьме.

    Alex Timo reply Торон Туй

    Згинь нечисть
  • Михаил Товкач

    пласмасови
  • Oleksiy Vasylchuk

    Поліцейські не винні, звідки вони знають, що водій може пригальмувати біля пішохідного переходу і пропустити пішохіда
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up