Вінницькі університети переходять на очне навчання. З якого числа стартує навчальний рік?

Вінницькі університети переходять на очне навчання. З якого числа стартує навчальний рік?
15 серпня у Вінницькому педуніверситеті імені М. Коцюбинського стартував навчальний рік
  • Міністерство освіти і науки України рекомендує вийти на очне навчання закладам вищої освіти, але лише за наявності укриттів. Рекомендація не стосується вишів, розміщених на територіях в зонах бойових дій.
  • Коли почнеться навчальний рік у вінницьких ВНЗ та в якому форматі?

Вищим навчальним закладам та коледжам, які не розташовані в зонах бойових дій і мають укриття, Міносвіти пропонує з 1 вересня перейти в аудиторний формат навчання. Про це йдеться в листі МОН від 11 липня 2023 року.

Справа в тім, що підемія COVID-19, а потім і повномасштабна війна в Україні призвели до зниження якості освіти, пов'язаного з відсутністю ефективного зворотного зв'язку з викладачами, великим обсягом домашніх завдань, технічними проблемами, недостатнім забезпеченням здобувачів освіти та науково-педагогічних працівників комп'ютерною технікою, браком спілкування, відсутністю здобуття дієвого практичного досвіду тощо.

«З огляду на зазначене рекомендуємо закладам вищої і фахової передвищої освіти з 01 вересня 2023 року максимально перейти до здійснення освітнього процесу в аудиторному форматі з урахуванням наявності та місткості укриттів», — йдеться в листі.

Відео дня

Попри рекомендацію, заклади будуть самі визначати: переходити в аудиторії чи ні. Так само, виші самі мають визначитися,  коли їм починати новий навчальний рік.

До прикладу, деякі вінницькі університети ще з серпня вже почали навчальний процес.

15 серпня у Вінницькому державному педагогічному університеті імені Михайла Коцюбинського стартував навчальний рік для студентів 2-5 курсів. Для першокурсників навчання ж розпочнеться 1 вересня. Таке рішення прийняла вчена рада, аби встигнути завершити навчальний семестр до 1 грудня, після чого студенти будуть два місяці на канікулах.

Це не єдиний в області навчальний заклад вищої освіти, у якому розпочалося навчання. З 1 серпня навчаються студенти Вінницького національного аграрного університету та п’ять його структурних підрозділів — коледжів. З першого вересня сядуть за парти магістри і першокурсники. В такому форматі університет так навчається другий рік поспіль, економлячи таким чином на енергоносіях.

У вишах міста: Вінницькому національному медуніверситеті ім. М. Пирогова, Торговельно-економічному інституті КНТЕУ, Донецькому національному університеті ім. В. Стуса, Вінницькому національному технічному університеті новий навчальний рік почнеться традиційно, 1-го вересня. Усі ці вищі навчальні заклади обрали офлайн освіту. Лише Вінницький інститут Університету «Україна» почне навчання 4 вересня, формат навчання — змішаний.

 

Читайте також:

Протирадіаційні укриття в школах до 1 вересня не побудують. Ми дізналися причини

Навчальний рік у вінницьких школах може закінчитися раніше 28 червня. Від чого це залежить?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Оля Кузьменко

    Рідний педагогічний😘
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up