Асистент дитини з інвалідністю: де їх навчають та які обов'язки вони виконують

Асистент дитини з інвалідністю: де їх навчають та які обов'язки вони виконують
Фото ілюстративне
  • Діти з особливими освітніми потребами не мають бути замкненими в чотирьох стінах. Для них навчають асистентів. Хто вони і які функції виконують?

У Матвійка аутизм виявили у 3-річному віці. Коли маленькому вінничанину виповнилось шість, батьки вирішили віддати сина до приватної школи, щоб він соціалізувався. Разом з ним заняття відвідує його мама Вікторія. Вона пройшла спеціальні курси і стала асистентом власної дитини.

— У Матвійка розсіяна увага, він боїться нових людей, — розповідає жінка. — Старший син Андрій у школу ходить самостійно, гарно вчиться. У молодшого — аутизм, йому потрібна допомога, постійне надходження поруч рідних. Тому, я разом з ним ходжу у школу, сиджу за партою на уроках, пишу з ним перші букви, малюю. Навчаємося разом. А також, при потребі, надаю допомогу при приступах, які трапляються кілька разів на день. Важко, але я радію успіхам сина у школі, його дружбою з однокласниками.

За визначенням, помічник дитини — це фахівець, який допомагає дитині з інвалідністю комфортно почувати себе в навчальному закладі, але не втручається в освітній процес. 

Відео дня

— Якщо ми говоримо, що у нас є інклюзивна освіта, то ми можемо лише тоді говорити, коли у дитини є висновок інклюзивно-ресурсного центру про потребу, а у нас станом на 1 вересня — 150 дітей у Вінницькій області, — каже заступниця начальника обласної військової адміністрації Наталія Заболотна. — Отже, має бути 150 асистентів дитини для того, щоб задовольнити потребу в інклюзивній освіті.

За даними департаменту освіти Вінницької міської ради, у нашому місті 57 діток, які через фізичні та ментальні проблеми мають потребу в асистенті.

Разом з тим Вінниччина — єдина область, де працюють помічники дитини. Щоб отримати цю послугу, батьки дитини з інвалідністю мають звернутися до місцевих органів соцзахисту. А щоб стати асистентом дитини — потрібно пройти навчання. 

Нині навчання закінчили учасники другого набору, а це 111 помічників дитини. Переважна більшість — це батьки та родичі дітей. Також це няні, соціальні працівники чи педагоги, які добре знайомі з дітьми з особливими потребами.

Асистент дитини може бути присутнім під час уроків і позакласної роботи, допомагати з пересуванням по школі, має володіти певними уміннями і навичками.

Функції асистента дитини полягають у:

  •  взаємодії з адміністрацією та педагогічними працівниками;
  •  організації догляду, фізичного пересування;
  •  підтримці у спілкуванні;
  •  роботі з технічними засобами пересування тощо.

— Також асистенти дитини повинні володіти навичками першої медичної допомоги, — розповідає керівниця обласного центру соціальних служб Олена Стоялова. — Помічники мають розуміти, що таке напад епілепсії, розумітися на особливостях роботи, догляду, надання допомоги і підтримки дітям з синдромом Дауна, аутизмом, на візках. Мають бути готові до роботи у різних ситуаціях і з дітьми з різними потребами.

Відтепер супровід дитини з особливими потребами до школи — не волонтерство, а офіційна робота. Зарплата асистента дитини така: близько 7 тисяч гривень. Її сплачує громада з місцевого бюджету. Але це чи не єдиний шлях для того, аби дитина з особливими освітніми потребами реалізувала своє право на догляд, розвиток та виховання у сімейному середовищі або наближеному до сімейного й уникнула можливості влаштування в інтернатний заклад. 

— Я хочу, щоб всі батьки дітей з особливими освітніми потребами знали про послугу супроводу під час інклюзивного навчання, — наголосила Наталя Заболотна. — Діти повинні здобувати знання у закладі освіти з соціальним педагогом, а не з батьками. Левову частину часу дитина має проводити поза сім’єю, а не бути замкненою у чотирьох стінах. Це один із факторів інтегрування в суспільство.

 

Читайте також:

Володимир Буняк на брифінгу в ОВА розповів про укриття в школах, підручники та генератори

До Національного мультипредметного тесту увійшов ще один обов’язковий предмет — історія України

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up